Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - UEFA/FIFA / "To ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - UEFA/FIFA / "To ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA Aλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεκ Κλαρκ για την υπογραφή "μνημονίου" με στόχο "την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Αναφορά στο ταξίδι του Τσέφεριν στην Ελλάδα έκανε η επίσημη ιστοσελίδα της UEFA σημειώνοντας πως υπογράφηκε "μια δήλωση προθέσεων, υπογραμμίζοντας την κοινή τους δέσμευση για την υγιή ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και την προστασία των αθλητικών αξιών στην Ελλάδα". Ωστόσο, αυτό που έχει και σημειολογική σημασία είναι ότι, ενώ ο Τσέφεριν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, η κεντρική φωτογραφία που επέλεξε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία για να καταγράψει την επίσκεψη του Σλοβένου παράγοντα στην Ελλάδα ήταν η συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο!

Εξάλλου, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν ήταν σαφής στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: "Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια. Είμαι χαρούμενος διότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημά της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα, αλλά ότι έχετε τη βούληση να λύσετε αυτό το πρόβλημα και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια από τις κορυφαίες χώρες, όπως το 2004, όταν κερδίσατε το Euro"!

Τα κυριότερα σημεία του μνημονίου που υπογράφτηκε αναφέρουν:

"Οι UEFA / FIFA θα εκπονήσουν εντός τριών μηνών από την υπογραφή του παρόντος συνυποσχετικού μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:

* Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

* Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

* Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

* Το σύστημα διαιτησίας: Οι UEFA / FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας. Οι UEFA / FIFA θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA / FIFA στην ελληνική έννομη τάξη".

Για όλα τα παραπάνω ο τομεάρχης Αθλητισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς σχολίασε με δηκτικό τρόπο:

"Ολοκληρώθηκε η επικοινωνιακή φάρσα της κυβέρνησης με τίτλο 'Μνημόνιο για την ανάταξη του ελληνικού ποδοσφαίρου', που χαρακτηρίστηκε από άστοχους πολιτικούς χειρισμούς, σκιές, παροπλισμό του αρμόδιου υφυπουργού για τον αθλητισμό και μια επαίσχυντη τροπολογία. Τι έγινε λοιπόν σήμερα;

Το 'μνημόνιο', μετά από την προφανή άρνηση των διεθνών ομοσπονδιών του ποδοσφαίρου, κατέληξε, τελικά, μια συνυποσχετική επιστολή ‘δήλωσης ενδιαφέροντος’ που αποτελεί, ουσιαστικά, παράταση της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται ήδη από το 2016, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστολή αυτή, βέβαια, εμπλουτίστηκε με εντυπωσιακά στοιχεία 'ευχολογίου' ώστε να 'θεμελιώνεται' η ανύπαρκτη αποτελεσματικότητα των ενεργειών της κυβέρνησης.

Η δήλωση, άλλωστε, του προέδρου της UEFA κ. Τσέφεριν ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ‘το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια' είναι χαρακτηριστική της 'αποφασιστικότητας' που επέδειξε ο πρωθυπουργός, της 'συνεργασίας' που τελικά κατάφερε δια του κ. Γεραπετρίτη και της 'εμπιστοσύνης' που απολαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση με όποιον συνομιλεί. Άνθρακες ο θησαυρός...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL