Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / Η Αγγλία τιμώρησε με "εξάρα" τους ρατσιστές!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / Η Αγγλία τιμώρησε με "εξάρα" τους ρατσιστές!

Ο φωτογραφικός φακός αποκαλύπτει όσα δεν είδε ο Βούλγαρος ομοσπονδιακός προπονητής...

Η Εθνική ομάδα της Αγγλίας αντίκρισε μια πρωτόγνωρη -σε έκταση- κατάσταση στο ματς με τη Βουλγαρία για τα προκριματικά του "Εuro 2020", αλλά την αντιμετώπισε με τον πιο δραστικό τρόπο "φιλοδωρώντας" τους ρατσιστές και τους ναζί των εξεδρών του σταδίου "Βασίλ Λέφσκι" της Σόφιας με την πιο βαριά εντός έδρας ήττα της Εθνικής τους ομάδας!

Η Αγγλία θα γραφτεί στην ιστορία πως “συνέβαλε στην πράξη" στη μάχη εναντίον του ρατσισμού συντρίβοντας τη Βουλγαρία 6-0 σ' έναν αγώνα που σταμάτησε δύο φορές από τον διαιτητή λόγω ρατσιστικών επιθέσεων στους παίκτες της. "Δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ μια τέτοια κατάσταση στο διεθνές ποδόσφαιρο" δήλωσε ο Άγγλος ομοσπονδιακός προπονητής Γκάρεθ Σαουθγκέιτ.

Το ματς είχε έναν σχεδόν κωμικοτραγικό χαρακτήρα. Κάθε φορά που οι ναζί και ρατσιστές οπαδοί της Βουλγαρίας αποδοκίμαζαν και έκαναν χειρονομίες ρατσιστικού χαρακτήρα προς κάθε παίκτη των αντιπάλων, οι παίκτες της Αγγλίας σημείωναν με εξαιρετική ευκολία το ένα γκολ μετά το άλλο! Μοναδική όαση μέσα σ' αυτήν τη ζούγκλα ο αρχηγός της βουλγαρικής ομάδας Ίβελιν Ποπόφ, που, η ομάδα του την ώρα του έχανε 0-4 στο ημίχρονο, δεν πήγε στα αποδυτήρια, αλλά προς την εξέδρα και προσπάθησε να εξηγήσει στους συμπατριώτες του ότι η συμπεριφορά τους ήταν απαράδεκτη.

Αντίθετα, ο προπονητής της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Μπαλάκοφ, μετά το τέλος του αγώνα, δεν είδε τίποτα κακό, αναρωτήθηκε γιατί ο αγώνας διεκόπη δυο φορές και -από πάνω- κατηγόρησε τους Άγγλους για "προκλήσεις" ισχυριζόμενος πως εκείνοι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα ρατσισμού!

Βέβαια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, έχει διαφορετική γνώμη, καθώς ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της χώρας καταδικάζοντας τις επιθέσεις μίσους στους Άγγλους ποδοσφαιριστές, με τον άλλοτε τερματοφύλακα Μπορισλάβ Μιχαΐλοφ να υπακούει στην πρωθυπουργική εντολή και να παραιτείται μετά από 14 χρόνια παρουσίας στο "τιμόνι" του βουλγαρικού ποδοσφαίρου!

Μετά τα όσα συνέβησαν στη Σόφια η UEFA άνοιξε φάκελο έρευνας. Ο πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Γκρεγκ Κλαρκ χαρακτήρισε αυτό που συνέβη "ντροπιαστικό και φρικτό" και επιβεβαίωσε την έναρξη της έρευνας.

Ζητάνε την τιμωρία της Τουρκίας

Οι ρατσιστικές επιθέσεις στη Σόφια δεν ήταν οι μόνες που απασχόλησαν στα ματς της προκριματικής φάσης του "Euro 2020". Μετά τον στρατιωτικό χαιρετισμό στο 1-0 επί της Αλβανίας, Τούρκοι ποδοσφαιριστές χαιρέτισαν στρατιωτικά και στο γκολ του εκτός έδρας 1-1 με τη Γαλλία. Μάλιστα η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Ροξάνα Μαρασινεάνου κάλεσε την UEFA να τιμωρήσει παραδειγματικά την Τουρκία:

"Οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές δεν σεβάστηκαν τις προσπάθειες της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της αστυνομίας για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ο στρατιωτικός χαιρετισμός είναι αντίθετος με τον αθλητισμό. Απαιτώ από την UEFA την άμεση τιμωρία της Τουρκίας".

Νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Αθλητισμού Βιτσέντσο Σπανταφόρα είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν ρωτώντας τον "εάν είναι πρόσφορο να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη η διεξαγωγή του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ στις 20 Μαΐου 2020" έπειτα "από τις σοβαρότατες βιαιοπραγίες κατά του αμάχου κουρδικού πληθυσμού και την επέμβαση της Ε.Ε., με την οποία καταδικάζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL