Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η καταστροφολογία ως μέσο προπαγάνδας της Ν.Δ.

Η «ενημέρωση» του εκπρόσωπου Τύπου της Ν.Δ. είναι όπως συνήθως εσφαλμένη και ελλιπής. Εσφαλμένη έως ψευδής είναι επειδή, μεταξύ Οκτωβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017, οι άνεργοι δεν αυξήθηκαν κατά 144.000, αλλά κατά 1.800 (βλ. ΕΛΣΤΑΤ με εποχιακή διόρθωση), ενώ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2017 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μειώθηκαν κατά 11.000 περίπου (βλ ΟΑΕΔ).

Κύριο άρθρο

Ο κρίσιμος χρόνος

Ελεύθερος χρόνος, βεβαίως, δεν σημαίνει και ακριβώς ελεύθερος, αφού μας έχουν τεθεί μεγάλοι περιορισμοί στην ελευθερία κινήσεων, αλλά είναι βέβαιο ότι διαθέτουμε μια μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και αρκετές προϋποθέσεις για να επιχειρήσουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπροστά...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Αρθρογραφία

Ars gratia (Nov)artis;

Ελπίζουμε ότι, σε σχέση με την Υγεία, απάντηση θα δοθεί από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, που προσφάτως η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να συγκροτηθεί.

Ο Μελανσόν, η Γαλλία και εμείς

Ο Μελανσόν δεν είναι ένας... κεραυνός εν αιθρία, ούτε ένας διάττων αστήρ, όπως επιχειρούν να τον εμφανίσουν κάποιοι και όπως ενδεχομένως θα ήθελαν να είναι. Το «φαινόμενο» Μελανσόν μοιάζει να είναι κάτι άλλο και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει δραστικά τις πολιτικές εξελίξεις και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ποιος φοβάται τον λαό

Μένει να δούμε και τους προοδευτικούς της Αυτοδιοίκησης. Το μονοπάτι του αδυσώπητου ιστορικού χρόνου πλησιάζει σε σημείο κομβικό, σε δίστρατο όπως λέει ο λαός. Το ποια κατεύθυνση θα διαλέξει ο καθένας μας, είναι το μεγάλο διακύβευμα

Το νερό σε όλο τον πλανήτη επιστρέφει στα χέρια των δήμων

Τα οικονομικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών ύδρευσης - Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο World Water Forum, σε 15 χρόνια, 235 δήμοι σε 37 χώρες αποφάσισαν να επαναφέρουν υπό δημόσια διαχείριση τα δίκτυα του πόσιμου νερού για συνολικό πληθυσμό 106 εκατομμυρίων κατοίκων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναστροφής σημειώθηκε στις ΗΠΑ και τη Γαλλία (έδρα των δύο μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων)

"Θα σε στείλουμε εξορία, δεν γλιτώνεις"

«Πέσ' τα όλα, κομμούνα, θα πεθάνεις, θα σε στείλουμε στην ΕΣΑ. Θα σε πετάξουμε από το παράθυρο, θα σε στείλουμε εξορία. Τι την ήθελες αυτή την πουτάνα τη Λιλή Ζωγράφου και την κάλεσες να μιλήσει στο Περιστέρι; Πεσ' τα όλα να γλιτώσεις» μου έλεγαν

Χρονικό

Τα ποιήματά του προχωρούν πέρα από τον φορμαλισμό και στρατεύονται στη μνήμη, στην επιθυμία, στην ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη. Όλο και συσσωρεύονται νέες μνήμες, νέες απώλειες που οικοδομούν ένα παρόν με κοινωνικό και πολιτικό προσανατολισμό. Στοιχεία του βίου διατυπώνονται και αναδιατυπώνονται με δύναμη και συχνά με τρυφερότητα και απορία.

87 μήνες, μια ολόκληρη ζωή

Απρίλης ’67. Χαμένοι, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται, από ’κει που ετοιμαζόμασταν (όλοι, κεντρώοι κι αριστεροί) για την ομιλία του Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, τότε που θα ’μπαινε με τ’ άσπρα άλογα στην πόλη, είδαμε πράσινα τζέιμς του στρατού, άσπρα Opel με ψεύτικα νούμερα και κλούβες να σταματούν έξω από σπίτια...

Ηράκλειο: Η μόνη πόλη που αντιστάθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών

Στο Ηράκλειο φτάσαμε απογευματάκι, κατευθύνθηκα προς τις τρεις καμάρες, στην Πλατεία Ελευθερίας. Κόσμος πολύς κυκλοφορούσε στους δρόμους, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Στην Πλατεία Ελευθερίας υπήρχε πλήθος κόσμου που έκαναν τη συνηθισμένη βόλτα από τον κήπο μέχρι τo «Μεϊντάνι»...

Σιωπηλός στρατός

Και αυτή την άνοιξη δεκάδες πολίτες συμμετείχαν σε μια λιτή εκδήλωση δίπλα από το ψηλότερο κυπαρίσσι της πλατείας, ακούγοντας σιωπηλοί αντιστασιακά τραγούδια. Συντρόφισσες και σύντροφοι, ακίνητοι για πολύ ώρα, αυθόρμητα τοποθετημένοι σε ένα προσεκτικό ημικύκλιο λίγα μέτρα από έναν τόπο θυσίας στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων.

Αδαμάντιου Κοραή, Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις αγίου φωτός

Οι ερωταποκρίσεις, στις οποίες κλιμακωτά στοιχειοθετούνται ιστορικά και λογικά επιχειρήματα, δίνουν μια ιδέα για το ανερχόμενο τότε θετικό πνεύμα («νέα μέθοδος»), και κυρίως για τον ανατρεπτικό Κοραή, την ευστοχία και τη μεθοδική θεμελίωση του λόγου του αλλά και το μένος της αντίδρασης που ξεσήκωσε -με παρέμβαση του Πατριαρχείου ακυρώθηκε το μνημόσυνο της 7ης Ιουλίου 1833 στην Πόλη, στο ναό της χιώτικης κοινότητας Αγίου Ιωάννη, μετά το θάνατό του (6 Απριλίου).

Περισσοτερα

"Ο JACK ΓΥΜΝΟΣ": ΟΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟΥ JACK WHITE

«Η μουσική εδώ είναι πολυδιάστατη» σημειώνει στο συνοδευτικό κείμενό του ο περίφημος μουσικοκριτικός Greil Marcus. «Η απουσία της ηλεκτρικής κιθάρας αναδεικνύει τη μαστοριά που κρύβουν αυτά τα κομμάτια, ενώ συγχρόνως αποδομείται η οποιαδήποτε προδιάθεση για σοβαροφάνεια ή μεγαλοπρέπεια…». Λίγο παρακάτω στο κείμενό του, παραλληλίζει τη μουσική του Jack White με αυτή του θρυλικού Son House (1902 - 1988).

Περισσοτερα

«Ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς»

Στην πραγματικότητα, το αφήγημα αυτό αποτελείται από τρία διακριτά αφηγηματικά νήματα – ένα κύριο και δύο δευτερεύοντα. Σύμφωνα με το κύριο αφηγηματικό νήμα, η ηττημένη στον Εμφύλιο Αριστερά κατόρθωσε, διαχειριζόμενη την ήττα της συμβολικά, να δημιουργήσει την ευχέρεια επίκλησης ενός ηθικού πλεονεκτήματος και να κατισχύσει ιδεολογικά επί των αντιπάλων της, ηγεμονία που εδραιώθηκε με την κατάρρευση της ηγεμονίας της Δεξιάς μετά το 1974 και εκτείνεται σε όλη τη Μεταπολίτευση και ώς τις μέρες μας.

Περισσοτερα

1821 : Μια Επανάσταση νεανικού θράσους και Παιδείας

Ότι θα είχαμε απαλλαγεί από τις κενές περιεχομένου μεγαλόστομες ρητορικές για αμόλυντους ήρωες και νίκες ενός αδούλωτου λαού, τις φασιστικού χαρακτήρα μαθητικές παρελάσεις, τις άχρονες σχολικές γιορτές που αποξενώνουν τη νεολαία από την ουσία της ιστορικής μνήμης.

Περισσοτερα

Τόλμη ή αδιέξοδο;

Η υποταγή των ηγετικών κύκλων της Γαλλίας σε μια όλο και πιο υπεροπτική γερμανική Δεξιά, προσκολλημένη στο πιστεύω της για μια «Δημοκρατία σύμφωνη με την αγορά», διαβρώνει και τη λαϊκή κυριαρχία. Η άρση αυτής της υποθήκευσης βρίσκεται στην καρδιά των εκλογών

Περισσοτερα