Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
24.2°C31.2°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C27.3°C
3 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
28.0°C34.3°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.4°C26.4°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
2 BF 47%
Θεσσαλονίκη / Φασιστομάζωξη στο κτήριο της ΕΔΟΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Φασιστομάζωξη στο κτήριο της ΕΔΟΘ

134984917nea.jpg

Ιδιαίτερη αίσθηση και πολλαπλά ερωτήματα έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση που πραγματοποίησε στο κτήριο της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) την Κυριακή των Βαΐων ο Ιερός Λόχος, με προοπτική τη δημιουργία εθνικιστικού σωματείου υπό την ονομασία 4Ε-Εθνική Εργατοϋπαλληλική Ένωση Ελλάδας (με ευθεία αναφορά στη φασιστική οργάνωση 3Ε που είχε δράσει στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια του Μεσοπολέμου).

Η εν λόγω εκδήλωση δεν ήταν κρυφή. Η φασιστική οργάνωση όλες αυτές τις μέρες διακινούσε με καμάρι υλικό στο Διαδίκτυο και δεν χρησιμοποίησε τον χώρο χωρίς να έχει κλειδιά - άλλωστε στοιχεία διάρρηξης δεν υπήρξαν. Κανείς ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πώς δόθηκε η αίθουσα στον Ιερό Λόχο. Σημειώνεται ότι στο κτήριο της ΕΔΟΘ στο κέντρο της πόλης φιλοξενούνται πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες από σωματεία αλλά και φορείς, κόμματα και συλλογικότητες εδώ και πολλά χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, εγείροντας ακόμη και περισσότερα ερωτήματα για το ποιος και γιατί τελικά παραχώρησε τον χώρο στη φασιστική οργάνωση. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τυπικό, αλλά σχετίζεται κυρίως με το πώς είναι δυνατόν να παραχωρούνται τέτοιοι χώροι για να φιλοξενηθούν φασιστικές μαζώξεις.

«Οι φασίστες δεν έχουν θέση στα συνδικάτα»

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Παύλου, επικεφαλής της Ενωτικής Αγωνιστικής Εκκίνησης στην ΕΔΟΘ, ο οποίος μίλησε στον ρ/σ 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει καταγραφή αιτήματος για την ημέρα και την ώρα της εκδήλωσης κι ακόμη το θέμα είναι υπό διερεύνηση. Ο ίδιος μίλησε για το «δυστοπικό κλίμα που καταγράφεται με την ανεργία, τα μέτρα της κυβέρνησης, με τη συγκάλυψη των Τεμπών, την ακρίβεια, τους μισθούς πείνας, την αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου», σημειώνοντας ότι «όλο αυτό το περιβάλλον δημιουργεί προϋποθέσεις για τέτοια φαινόμενα». «Εμείς από την άλλη προτείνουμε στον κόσμο να συνταχθεί στα υπάρχοντα σωματεία, σε μια κατεύθυνση να αλλάξουμε αυτή την πολιτική» πρόσθεσε.

Την είδηση για την παραχώρηση του χώρου στον Ιερό Λόχο έκανε γνωστή η παράταξη της Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στην ΕΔΟΘ, που σε ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες στην πλειοψηφία και στον πρόεδρο της ΕΔΟΘ, σημειώνοντας ότι «έχοντας μετατρέψει το κτήριο των συνδικάτων του Δημοσίου σε μαγαζί για να βγάλουν τα σπασμένα από προηγούμενες καταχρήσεις στελεχών του κυβερνητικού συνδικαλισμού, παραχωρούν τις αίθουσες σε ΜΚΟ, εταιρείες (και, παρά την άγνοια, “φιλοξενούν” και φασιστομαζώξεις), αρκεί να καταβάλλουν το κατάλληλο αντίτιμο. Οι φασίστες -αποδεδειγμένα τσιράκια των αφεντικών- δεν έχουν καμία θέση στα συνδικάτα».

Κλείνοντας, να αναφερθεί ότι τις προηγούμενες μέρες άτομα του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού χώρου πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη αντιφασιστικές κινητοποιήσεις με αφορμή το περιστατικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL