Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.7°C21.9°C
4 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.2°C24.3°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.3°C27.6°C
4 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.9°C22.9°C
2 BF 43%
Women in action / Και ο κύκλος της έμφυλης βίας συνεχίζεται 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Women in action / Και ο κύκλος της έμφυλης βίας συνεχίζεται 

Μπορεί στα ΜΜΕ να μην είναι πλέον πρώτο θέμα η γυναικοκτονία και να γύρισαν σελίδα σε άλλα θέματα, ωστόσο, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την άγρια δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, σημειώθηκαν πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που μαρτυρούν το πλέγμα του φόβου που ζουν οι γυναίκες. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στις 9 Απριλίου, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σχηματίστηκαν 141 δικογραφίες σε όλη τη χώρα, έγιναν 73 συλλήψεις, από τις οποίες οι 28 στην Αττική, ενώ πέντε θύματα ζήτησαν να διαμείνουν σε δομή. Έξι γυναίκες κάθε μία ώρα έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. οι καταγγελίες ανά περιφέρεια ήταν: ΓΑΔΑ: 60, ΓΑΔΘ: 16, Θράκη: 4, Β. Αιγαίο: 4, Δ. Μακεδονία: 4, Δ. Ελλάδα: 5, Ήπειρος: 1, Θεσσαλία: 7, Ιόνιο: 9, Κ. Μακεδονία: 8, Κρήτη: 6, Ν. Αιγαίο: 6, Πελοπόννησος: 6, Στερεά Ελλάδα: 5.

Στα κανάλια όμως, την επόμενη μέρα, ξανακούσαμε νέες βολές από «ειδικούς» και νέες στοχοποιήσεις των γυναικών που ακόμα και όταν πέφτουν θύματα ακραίας βίας πρέπει να απολογούνται γιατί δεν βρήκαν το κουράγιο υπό το καθεστώς του καθημερινού τρόμου που ζουν να καταγγείλουν ή να χωρίσουν τους κακοποιητές συντρόφους τους. Άρα αυτές και πάλι φταίνε! Η ενοχοποίηση των θυμάτων από την τηλεόραση αθωώνει τον θύτη και ο κύκλος της έμφυλης βίας συνεχίζεται αενάως..

Σε άλλο μήκος κύματος η Βρετανία για τις αμβλώσεις

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ «τα γυρίζει» ενόψει εκλογών και δηλώνει πως οι αποφάσεις για την πρόσβαση στις αμβλώσεις πρέπει να αφεθούν στις πολιτείες, το ανώτατο δικαστήριο στην Αριζόνα αντεπιτίθεται. Επικύρωσε νόμο 160 ετών που απαγορεύει πλήρως τις αμβλώσεις προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και στους Ρεπουμπλικανούς.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, η βουλεύτρια των Εργατικών Νταϊάνα Τζόνσον και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, υπέβαλε ένα σχέδιο για την αλλαγή του νόμου ώστε να μην θεωρείται ότι διαπράττει αδίκημα καμία γυναίκα που προχωρά σε άμβλωση. Παράλληλα, έχει συντάξει τροπολογία στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ποινική Δικαιοσύνη, την οποία οι βουλευτές θα μπορούσαν να ψηφίσουν μετά το Πάσχα, όταν το θέμα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Με βάση νόμο του 1967 στη Μ. Βρετανία επιτρέπεται η άμβλωση έως και 24 εβδομάδες εγκυμοσύνης - εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και υπογράψουν δύο γιατροί. Παραδοσιακά η βρετανική κυβέρνηση έχει κηρύξει τις αμβλώσεις θέμα συνείδησης για τους βουλευτές, επιτρέποντάς τους να ψηφίζουν πέρα από τις κομματικές γραμμές.

Ωστόσο, παρ' όλο που το θέμα των αμβλώσεων δεν λαμβάνει τόσο διχαστικές διαστάσεις όπως στις ΗΠΑ, υπάρχουν πολέμιοι της απελευθέρωσης των αμβλώσεων, κυρίως συντηρητικοί βουλευτές, που ετοιμάζονται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.


«Γράψε όταν φτάσεις» («Scrivi quando arrivi»), μια φράση που δείχνει μεν ενδιαφέρον, αλλά και την επίγνωση της επικινδυνότητας του να είσαι γυναίκα. Μια αποχαιρετιστήρια φράση που συνοδεύει το αντίο και περιγράφει την ανασφάλεια στην οποία ζουν οι θηλυκότητες. «Γράψε όταν φτάσεις» είναι όμως και το όνομα μια ομάδας στο WhatsApp που λειτουργεί ως ένα δίκτυο ασφαλείας για όσες γυρνάνε μόνες το βράδυ στο σπίτι.

Η ιδέα ήταν της Σάμια Ουτία (Samia Outia) και αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας στάθηκαν περιστατικά έμφυλης βίας που απασχόλησαν τα ΜΜΕ, όπως η γυναικοκτονία της Giulia Cecchettin. Προς το παρόν στις κοπέλες που ζήτησαν βοήθεια στην ομάδα δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό. «Ίσως γιατί μας είδαν στο τηλέφωνο» τονίζει η Σαμία.


Η πρόσφατη εγκύκλιος του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς της χώρας γράφει πως «είναι επιβεβλημένο και χρήσιμο: α) να επισημαίνετε στις αστυνομικές Αρχές που λαμβάνουν γνώση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας ότι η κοινωνική συμπαράσταση (...) στα θύματα -ηθική συμπαράσταση και υλική συνδρομή- αποτελεί υποχρέωσή τους, ενώ δεν απαιτείται πλέον σχετικό αίτημα των θυμάτων και θα πρέπει να ενεργούν αμελλητί β) να παρέχετε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες στις αστυνομικές Αρχές, όταν επιλαμβάνονται αξιόποινων συμπεριφορών που εμπίπτουν στις διατάξεις προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, να λαμβάνουν πάντοτε μέτρα ασφαλούς μεταφοράς και παραμονής των θυμάτων σε ενδεδειγμένους χώρους χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία των δραστών». Έπρεπε να δολοφονηθεί η Κυριακή Γρίβα για να σταλεί η εγκύκλιος;


Η Emmy Noether τόλμησε το 1900, στη Γερμανία, αντί να γίνει εκπαιδευτικός, να σπουδάσει Μαθηματικά ενάντια στο κατεστημένο της εποχής που δεν ήθελε γυναίκες σε πανεπιστημιακές θέσεις. Έκανε πρωτοποριακές ανακαλύψεις και διατύπωσε δύο από τα σημαντικότερα θεωρήματα της Φυσικής. Πέθανε στις 14 Απριλίου 1935. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL