Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νέο κόμμα για τη νέα αριστερά: Πώς οι εκλογικές επιτυχίες γίνονται ιδεολογική ηγεμονία

Το κόμμα πρέπει να έχει εύπλαστη μορφή, πορώδεις παρυφές και διαφανείς διαδικασίες που επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Αφήνοντας την ασφάλεια της ρουτίνας και της επετηρίδας πρέπει να γίνει εργαστήρι πειραματισμού δομών, ιδεών, μεθόδων.

Το δικαίωμα στον αθλητισμό και οι διαμάχες για την ηγεμονία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

- Σε αυτό το δημόσιο διάλογο ανακαλούνται με απλουστευτικό τρόπο πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό δίνοντας επιλεκτικά έμφαση στις κατασταλτικές παρεμβάσεις υποβαθμίζοντας τα μέτρα πρόληψης και κοινωνικών παρεμβάσεων που έχουν ληφθεί.

Κοινωνία πολιτών στη δικτατορία των συνταγματαρχών

Όπως είναι γνωστό, καθ’ όλη τη διάρκεια της μετεμφυλιακής περιόδου, κυρίως η Αριστερά αναγκάστηκε συχνά να ισορροπήσει ανάμεσα σε λιγότερο και περισσότερο αφανείς δομές, δημιουργώντας μια οργανωτική παράδοση που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών

Zeitgeist: O tempora o mores

Του Αδάμ Γιαννίκου Ο 84χρονος Όριν Χατς είναι ο προεδρεύων της αμερικανικής Γερουσίας. Για την ακρίβεια είναι ο President pro tempore, δηλαδή ένας αναπληρωτής πρόεδρος, καθώς το αμερικανικό...

Υπόθεση Facebook: Η κατάρρευση του τεχνορομαντισμού

- Τα προσωπικά δεδομένα μπαίνουν σε παράλληλες αγορές, είτε αφορούν στατιστικά μοντέλα για την παραγωγή επιχειρηματικών πλάνων είτε επιστημονικά δεδομένα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων χωρίς νέο επενδυτικό κόστος είτε ακόμα πιο επιθετικές ενέργειες, όπως η εμπόρευση με εταιρείες τεχνολογίας, διαφημιστικές εταιρείες, εταιρείες μάρκετινγκ ή ασφαλιστικές εταιρείες.

"Διαβάστε τον Καρλ Μαρξ"

Συζήτηση με τον Immanuel Wallerstein που δημοσιεύθηκε στο Truth-out.org - Είναι πάντα καλό να θυμόμαστε τη διάσημη φράση που είπε ο Μαρξ: «Αν αυτό είναι ο μαρξισμός, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι εγώ δεν είμαι μαρξιστής».

ZEITGEIST: Πρωτόπλαστες ειδήσεις

Του Αδάμ Γιαννίκου   Ξεκίνησαν τα πρώτα fake news στην ιστορία της ανθρωπότητας από τη Βίβλο; Το ερώτημα απασχόλησε πολλούς στις αρχές του έτους, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε ότι μια τέτοια...

Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο του κόσμου. Ως μαθητής

Η Ευρώπη και οι χώρες του Βορρά, στο σύνολό τους πλήττονται από ένα αίσθημα ιστορικής και πολιτικής εξουθένωσης. Μετά από πέντε αιώνες επιβολής των αποφάσεων της στον κόσμο, η Ευρώπη φαίνεται ανίκανη να επιλύσει τα δικά της προβλήματα και εναποθέτει τις σχετικές αποφάσεις σε πολυεθνικές.

Κοίτα ποιος μιλάει

Στις 16 Μαΐου 2017, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απέστειλε στην Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, μια επιστολή με θέμα την αντιμετώπιση των fake news.

Μύθοι και (σκληρές) αλήθειες για το σχέδιο νόμου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

- Για ένα κόσμο χωρίς ταλαιπωρημένα ζώα, η στόχευση οποιουδήποτε προοδευτικού νομοσχεδίου δεν μπορεί παρά να είναι διπλή: η ευζωία των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων και η συστηματική και ενεργητική καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας στη νομοθεσία, στο κράτος, στους πολίτες.

Πεθαίνοντας στον 21ο αιώνα

Η πιο πρόσφατη επανάσταση -η ψηφιακή μετά θάνατον ζωή- διαδέχεται τρεις προηγούμενες ανατροπές στο ζήτημα του θανάτου και της διαδικασίας του θνήσκειν κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, την εκκοσμίκευση, την ιατρικοποίηση και την εμπορευματοποίηση.

Τα δικαιώματα των ζώων και οι πολιτικές προστασίας τους

Ακόμα και αν βρίσκαμε έναν τρόπο ώστε να εξαλείψουμε όλες τις πρακτικές που περιλαμβάνουν σωματικό ακρωτηριασμό, πόνο, φόβο, βία, αγωνία, τρόμο, είναι αδύνατον να μετατρέψουμε τη σκλαβιά και τη δολοφονία σε οτιδήποτε άλλο εκτός από σκλαβιά και δολοφονία

Ερωτήματα από το παρελθόν και (υπο)θέσεις για το μέλλον ενός ριζοσπαστικού κόμματος της Αριστεράς

Η εγκατάσταση λοιπόν των αριστερών κομμάτων στο κράτος και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, χωρίς την ουσιώδη τροποποίηση του συσχετισμού κοινωνικών δυνάμεων και χωρίς τη διαμόρφωση των κατάλληλων αγωγών που θα μεταγγίζουν στις κρατικές δομές και πολιτικές τη δυναμική του κοινωνικού πεδίου, οδηγεί νομοτελειακά στην κρατικοποίηση και στην αποξένωσή τους από την κοινωνία

Προϋποθέσεις της συζήτησης για το αριστερό πολιτικό κόμμα: Για ένα «σύγχρονο κόμμα μαζών»

Η εσωκομματική δημοκρατία είναι κεντρικό επίδικο και για έναν ακόμα λόγο: ο τρόπος λειτουργίας ενός κόμματος στο εσωτερικό του προοικονομεί και τον τρόπο διαχείρισης της κυβερνητικής εξουσίας, είτε με την έννοια της προετοιμασίας είτε με την έννοια της προ-διαμόρφωσης αρχών διακυβέρνησης που θα κατοχυρώνουν μια διακριτή σχέση του κόμματος με την κυβέρνηση.

Ζeitgeist: Οι ξένοι

Του Αδάμ Γιαννίκου   «Χωρίς ευαισθησία για κανέναν και για τίποτα, τον οδηγεί ένα επίμονο πάθος για την αναζήτηση της απόλυτης αλήθεια», γράφει ο Αλμπέρ Καμύ για τον ήρωά του στον...

Και πάλι για το μάθημα των θρησκευτικών

Πολιτικά φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος δικαίου υποχρεούται να είναι ουδετερόθρησκο. Δηλαδή, όχι μόνο να τηρεί με συνέπεια στάση ανεξιθρησκείας απέναντι στις γνωστές θρησκείες. Αλλά και να σέβεται πλήρως τη θρησκευτική ελευθερία των ανθρώπων επί ίσοιςόροις. Για όλους ανεξαιρέτως. Άρα και για τον μαθητικό κόσμο επίσης, όπως βέβαια και για τους γονείς των παιδιών και των εφήβων.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα βαρίδια της ηγεσίας, των ενδιάμεσων στελεχών, των μελών

Κρίση αντιπροσώπευσης την εποχή του διαδικτύου δε σημαίνει λοιπόν ότι δε θέλω αυτόν για αντιπρόσωπο αλλά θέλω αυτήν. Σημαίνει ότι δε θέλω να με αντιπροσωπεύει κανένας. Θέλω να συμμετέχω αυτοπροσώπως σε οριζόντιες δομές. Η οριζοντιότητα, όμως, έπαψε να αποτελεί μέριμνα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα εμφανή αιτήματα των κινημάτων και των νέων ανθρώπων της εποχής μας.