Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η γερμανική απορρύθμιση μέσω των mini-jobs

Τον Μάρτιο του 2003 ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ευαγγελιζόμενος την ανόρθωση της προβληματικής γερμανικής οικονομίας, εξήγγειλε ένα βαρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων με το όνομα «Ατζέντα 2010», το οποίο περιείχε στον πυρήνα του, μεταξύ των άλλων, μια σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών και μια επώδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων εργασιακή απορρύθμιση.

Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων ξεκίνησε από τα εργασιακά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το ποσοστό των εργαζομένων της Ε.Ε.-28 στην ηλικιακή ομάδα των 15-64 ετών, που αναφέρουν ότι η κύρια απασχόλησή τους ήταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, αυξήθηκε σταθερά από 16,7% το 2004 σε 19,6% το 2014.

Η μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις

Η μερική, έστω, αντιστροφή της εργασιακής απορρύθμισης, μιας τάσης που επικρατεί πανευρωπαϊκά τα τελευταία αρκετά χρόνια, αποτελούσε έναν από τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου. Και οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούσαν έναν από τους κεντρικούς στόχους του κυβερνητικού επιτελείου όλους τους τελευταίους μήνες.

Η προστασία της εργασίας θωρακίζει τη δημοκρατία

Αν και ο νεοφιλελευθερισμός είναι η ιδεολογική μήτρα της απορρύθμισης, ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός αλλά και ο φασισμός εμφανίζονται να ωφελούνται ιδεολογικά και πολιτικά από τις μεταρρυθμίσεις που μειώνουν την προστασία της απασχόλησης...

Στο επίκεντρο διεθνώς οι απολύσεις

«Αυτή την περίοδο το παιχνίδι παίζεται στις απολύσεις. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα γίνει ευκολότερο στους εργοδότες να μειώσουν το κόστος εργασίας» προσθέτει ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η ελαστικοποίηση του ωραρίου ή οι ομαδικές απολύσεις εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια.