Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Από τη σταφίδα και τον καπνό στους tour operators

Κατά καιρούς αυτό το αλισβερίσι έχει δικούς του κανόνες που υπακούουν σε πολιτικές αποφάσεις και προτεραιότητες αλλά και στο παγκόσμιο εμπορικό γίγνεσθαι. Στα παλιά τα χρόνια οι κανόνες αυτοί στόχο είχαν την "προστασία" της ντόπιας παραγωγής. Αυτό γινόταν με φόρους, καθορισμό των εισαγόμενων ποσοτήτων ενός συγκεκριμένου προϊόντος, με συναλλαγματικούς και πιστωτικούς κανόνες. Ήταν η εποχή των... συνόρων.

Αρκάντιϊ Ντβορκόβιτς: Οι ελληνορωσικές μπίζνες σε τουρισμό, ενέργεια και υψηλή τεχνολογία

Ο Αρκάντιϊ Ντβορκόβιτς, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, αποτιμά θετικά το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι επαφές Ελλήνων και Ρώσων αξιωματούχων. Σημειώνει ότι η δουλειά της Μεικτής Επιτροπής και των ομάδων εργασίας κρίνεται ως “αρκετά αποτελεσματική”.

Γηραιά κυρία με συνεχή λίφτινγκ

Η ιστορία τής ΔΕΘ ξεκινά στα 1925, όταν ο Νικόλαος Γερμανός, επιμελητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βουλευτής Θεσσαλονίκης, πάλεψε την ιδέα δημιουργίας μιας διεθνούς εμποροπανήγυρης –όπως την ονόμαζε τότε- στην πόλη. Εκείνη την εποχή η Θεσσαλονίκη ζούσε στον ρυθμό της ανοικοδόμησης.

Η αλφαβήτα κατακτά τους ξένους

Πολύ κλασικό παράδειγμα είναι τα ρολόγια Omega. Η ιστορία τους άρχισε το μακρινό 1848 και λίγα χρόνια αργότερα η ελβετική εταιρεία επέλεξε το τελευταίο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου για όνομα. Προφανώς αυτοί που το επέλεξαν είχαν υπόψη ότι το «Ω» συμβολίζει την τελειότητα και την επιτυχία στην ολοκλήρωση μιας πράξης. Και η ακριβής μέτρηση του χρόνου είναι ένα συνεχές φλερτ με το... τέλειο.

Η εποχή των συνασπισμών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κατάφερε τα τελευταία χρόνια δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι η ένταξη πολλών νέων μελών, ανάμεσά τους και πολύ σημαντικών χωρών για το διεθνές εμπόριο, όπως της Κίνας, τη Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Η Κορέα και το λάδι

Πολλοί Έλληνες το έχουν καταφέρει, καθώς η Ελλάδα βρίθει ευκαιριών εξαγωγής. Είτε πρόκειται για ένα προϊόν μοναδικό, όπως το παρθένο ελαιόλαδο και ο κρόκος Κοζάνης, είτε πρόκειται για προϊόντα που παράγονται μεν και σε άλλες χώρες, αλλά προωθούν την καινοτομία, ο ελληνικός πρωτογενής τομέας αποτελεί εφαλτήριο για κάθε είδους εξαγωγικές προσπάθειες.

Μνημόνια, Brexit και ρευστότητα

Η επιτυχής πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος από τους επικεφαλής ελεγκτές προοιωνίζεται πάντως την επιστροφή στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα (αλλά και για τους απλούς καταθέτες), καθώς τραπεζικοί παράγοντες θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου η άρση των capital controls, η οποία θα «λύσει τα χέρια» των περισσοτέρων εξαγωγικών επιχειρήσεων, επιτρέποντάς τους να ασκήσουν πιο επιθετική πολιτική...

Ο μαραθώνιος ενός Έλληνα εξαγωγέα

Μπορεί η ιστορία αυτή να ακούγεται ως κακόγουστη φάρσα, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή. Και το χειρότερο; Δίνει μια γεύση για το βάρος που καλούνται να σηκώσουν -ορισμένες φορές- συνεπείς ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να μπουν στις αγορές του εξωτερικού.

Χίλιες συνιστώσες

Παραγωγή, προσφορά, ζήτηση, εμπορικά δίκτυα, δίκτυα διανομής, αμοιβή εργασίας, κεφάλαια, επιτόκια, συναλλαγματική πολιτική, εθνική νομοθεσία, φορολογία, διμερείς συμφωνίες, πολυμερείς διεθνικές...

Γιώργος Σταθάκης στην "Α": Η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος

Η ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση, λέει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Αυγή”