Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δίκτυο αλληλεγγύης για μωρουδιακά

Πολλά δίκτυα άνθησαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα περισσότερα σχηματίστηκαν αυθορμήτως απαντώντας σε πραγματικές ανάγκες...

Έρχεται ο Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας

Ο Κώδικας θα έχει τη νομική μορφή του προεδρικού διατάγματος, συνεπώς θα δεσμεύει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους προμηθευτές, καθορίζοντας τις βασικές αρχές που διέπουν τις συναλλαγές αλλά και τα βασικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών. Αυτό σημαίνει ότι θα ρυθμίζει οριζόντια όλο το φάσμα των καθημερινών συναλλαγών, καλύπτοντας όλους τους εμπορικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών αλλά και των οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Οι διατάξεις του Κανονισμού θα είναι εφαρμόσιμες σε όλα τα κράτη-μέλη εντός της προσεχούς διετίας. Ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, το λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη», στη βάση του οποίου το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας τη διαγραφή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Καλοκαιρινοί διαδικτυακοί κίνδυνοι για τους ανήλικους καταναλωτές

Η μελέτη διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι διαφημιστικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται σήμερα από διαδικτυακά παιχνίδια, κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές είναι τέτοιες ώστε δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τους ανηλίκους σε όλες τις περιπτώσεις.

Καταναλώνοντας πλαστικές σακούλες

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει περίπου 33.000 τόνους ετήσια κατανάλωση σακούλας στη χώρα μας. Η εκτεταμένη αυτή χρήση θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής, τη δημόσια υγεία αλλά και τον τουρισμό, ενώ επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος των μηχανισμών περισυλλογής απορριμμάτων. Η ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πλαστικής Σακούλας...

Ο δεκάλογος των δικαιωμάτων των καταναλωτών

Προτού ο καταναλωτής δεσμευτεί συμβατικά, πρέπει να του δοθούν με απλό και κατανοητό τρόπο όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας που πρόκειται να προμηθευτεί, ιδίως για την τιμή, τους όρους πληρωμής και παράδοσης, τη διάρκεια της σύμβασης, τους όρους αποδέσμευσης από αυτή, καθώς και οδηγίες για την ασφαλή χρήση τους.

Ο δεκάλογος των θερινών εκπτώσεων

Κι όμως, κάποιες φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα έχουμε προγραμματίσει. Οι επιλογές ως προς την κατανομή της δαπάνης, η παραπλάνηση από κίβδηλες εκπτώσεις ακόμα και οι «πονηρές» πρακτικές του μάρκεντινγκ βοηθούν στο να γίνει πολύ εύκολα το «λάθος». Και σίγουρα, στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που τα οικονομικά είναι «μετρημένα», τα περιθώρια λάθους στις επιλογές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα.

Οδηγός για ασφαλή... γεύματα

Το πρώτο βήμα για να προλάβουμε δυσάρεστες εκπλήξεις είναι οι σωστές προμήθειες τροφίμων. Ο καλοκαιρινός εφοδιασμός του σπιτιού με τρόφιμα έχει τους δικούς του κανόνες, οι οποίοι βασίζονται σε μία αρχή: Είναι καλύτερα να πηγαίνουμε πιο συχνά στην αγορά, παρά να αγοράζουμε ποσότητες οι οποίες ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να αλλοιωθούν είτε επειδή τις ξεχάσαμε, είτε επειδή δεν τις συντηρήσαμε με τον σωστό τρόπο, είτε επειδή... έγινε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παλεύοντας με... τον ήλιο

Στην ετικέτα των αντηλιακών υπάρχει ο δείκτης προστασίας, γνωστός και ως SPF (Sun Protection Factor). Τα αντηλιακά εμποδίζουν τη διείσδυση των επικίνδυνων ακτίνων, αλλά κανένα δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη προφύλαξη. Ακόμα και αυτά με τον μεγαλύτερο δείκτη επιτρέπουν ελάχιστη έκθεση στις ακτινοβολίες UVA και UVB.

Σαν τα μάτια σας!

Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA και UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα μάτια αν δεν τα προφυλάξουμε με τα κατάλληλα γυαλιά, που πρέπει να τα φοράμε, απαραίτητα, τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα όταν είμαστε στον ήλιο από τις 11 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.

Τέσσερις ιστορίες καταναλωτικής τρέλας

O Β.Γ. από την Αθήνα, πριν από λίγους μήνες, ανοίγοντας τον λογαριασμό της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία είναι συμβεβλημένος διαπίστωσε πως έπρεπε να πληρώσει 7.746 ευρώ για κατανάλωση 40.590 kwh (αντί 4.500 kwh της προηγούμενης μέτρησης) σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.