Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς»

Στην πραγματικότητα, το αφήγημα αυτό αποτελείται από τρία διακριτά αφηγηματικά νήματα – ένα κύριο και δύο δευτερεύοντα. Σύμφωνα με το κύριο αφηγηματικό νήμα, η ηττημένη στον Εμφύλιο Αριστερά κατόρθωσε, διαχειριζόμενη την ήττα της συμβολικά, να δημιουργήσει την ευχέρεια επίκλησης ενός ηθικού πλεονεκτήματος και να κατισχύσει ιδεολογικά επί των αντιπάλων της, ηγεμονία που εδραιώθηκε με την κατάρρευση της ηγεμονίας της Δεξιάς μετά το 1974 και εκτείνεται σε όλη τη Μεταπολίτευση και ώς τις μέρες μας.

18 Οκτωβρίου 1977

Οι συνθήκες απομόνωσης στις οποίες κρατούνταν είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και είχαν προσελκύσει διάσημους επισκέπτες, όπως ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Σύμφωνα με τις αρχές, οι κρατούμενοι αυτοκτόνησαν· όμως άλλες πηγές υπέθεσαν σκόπιμη εγκληματική ενέργεια από το κράτος και τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Fak (the) News: Η βιομηχανία των ειδήσεων την εποχή της μετανεωτερικότητας

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ, δεύτερος πίσω από την Χίλαρι Κλίντον στις δημοσκοπήσεις, μιλώντας στο Οχάιο, για να δικαιολογήσει τα άσχημα ποσοστά του και την επικείμενη νίκη της Κλίντον, δήλωνε: «Σας λέω ειλικρινά ότι φοβάμαι πως οι εκλογές θα είναι νοθευμένες». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είχε «όλο και περισσότερες» αποδείξεις γι’ αυτό, χωρίς ποτέ να διευκρινίσει.

O Fourier και οι Beatles

Το μεγάλο πρόβλημα στις συγκεκριμένες ηχογραφήσεις είναι οι έντονες κραυγές των θεατών, οι οποίες υπερκαλύπτουν τη μουσική. Ο παραγωγός τους, sir George Martin (1926 - 2016), χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1977 ώστε οι τεχνικές μείξης να του επιτρέψουν να «καθαρίσει» στοιχειωδώς το σήμα. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, το αποτέλεσμα δεν ήταν ιδανικό. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Ron Howard, το άλμπουμ επανεκδίδεται σε πρωτοφανή ποιότητα, έχοντας «καθαριστεί» με τη χρήση νέων τεχνικών διαχωρισμού των ήχων των οργάνων από τις κραυγές των θεατών.

Ίνες άνθρακα από πράσινες πρώτες ύλες, φθηνότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον

Στο άρθρο αυτό περιγράφονται οι στόχοι και η μεθοδολογία του ευρωπαϊκού προγράμματος Fibralspec. Τα αποτελέσματα του Fibralspec και άλλων ευρωπαϊκών έργων έχουν την προοπτική να επηρεάσουν την παραγωγή, εφαρμογή και ανακύκλωση των ΙΑ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Αδαμάντιου Κοραή, Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις αγίου φωτός

Οι ερωταποκρίσεις, στις οποίες κλιμακωτά στοιχειοθετούνται ιστορικά και λογικά επιχειρήματα, δίνουν μια ιδέα για το ανερχόμενο τότε θετικό πνεύμα («νέα μέθοδος»), και κυρίως για τον ανατρεπτικό Κοραή, την ευστοχία και τη μεθοδική θεμελίωση του λόγου του αλλά και το μένος της αντίδρασης που ξεσήκωσε -με παρέμβαση του Πατριαρχείου ακυρώθηκε το μνημόσυνο της 7ης Ιουλίου 1833 στην Πόλη, στο ναό της χιώτικης κοινότητας Αγίου Ιωάννη, μετά το θάνατό του (6 Απριλίου).

Από το εργαστήριο στο σχολείο: Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Στην Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος αποτελεί το παλιότερο και γνωστότερο δημόσιο ερευνητικό κέντρο της χώρας. Διενεργεί έρευνα αιχμής σε πάρα πολλούς τομείς μέσα από τα πέντε Ινστιτούτα του: Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας, Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής. Παράλληλα, διεξάγει δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό.

Η τάξη βασιλεύει στο Βερολίνο

Aν θέλουμε ν’ αναζητήσουμε την πρωταρχική αιτία, θα την βρούμε στον χώρο που καλύπτει η κονίστρα του Iπποδρόμου – κι όπου τα πάντα ήσαν αντιφατικά, εξαρχής: ακόμη κι η άμμος του, με το αίμα των εκτελέσων και το αρωματικό πριονίδι του κέδρου... Yπάρχουν κι άλλοι χώροι, βεβαίως, όπου το πλήθος συγκεντρώνεται.

Λιβανικός εμφύλιος: Σύντομη ανασκόπηση των αιτίων

Η παλαιστινιακή αντίσταση από τη δική της πλευρά επιθυμούσε τη συνέχιση της παρουσίας της στον Λίβανο με τους ίδιους όρους. Μόνο μέσω της διατήρησης της πολιτικής και στρατιωτικής της αυτονομίας, κάτι που προσέφερε μέχρι εκείνη τη στιγμή το καθεστώς που απολάμβανε στον Λίβανο, μπορούσε απερίσπαστη να ασχοληθεί με τον δικό της αγώνα.

Προς μια ιστορία για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη: Από το θεσμικό, στο αντιθεσμικό και το εξωθεσμικό, Μέρος Β'

Ελλείψει άλλων θεσμών όπως ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, στοχευμένης πολιτισμικής πολιτικής ή ενός ερευνητικού κέντρου, ο λόγος σχετικά με την σύγχρονη ελληνική παραγωγή καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αγορά, από τις γκαλερί, από ιδιωτικούς φορείς και διαχύθηκε στα μεσαία στρώματα και την ανερχόμενη νέα αστική τάξη από θεσμούς όπως το ΔΕΣΤΕ και η Art Athina.

Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας

Ανάμεσα στα βιβλία της, ξεχώρισα ένα μικρό -τέλειο, όμως, σε συνοχή και αρτιότητα- δοκίμιο με τον τίτλο Σπουδή πάνω στο θέμα της ελευθερίας, που γράφει η Έλλη Παππά για να δείξει ότι η ελευθερία είναι όρος θεμελιώδης, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει αλήθεια ούτε δικαιοσύνη.

Σταδίου και Talbot γωνία

8 Φεβρ. Της Ιφιγένειας που ανεβαίνει συνεχώς προς το άπειρο Τάκης Σινόπουλος   Δρόμο δρόμο διάβαινα του Οδυσσέα την πόλη ότι «είδεν άστεα και νόον έγνω» το...

Το θεώρημα της μέσης τιμής

Οι «λογαριαστήδες» (calculatori) του κολεγίου Merton της Οξφόρδης ενεπλάκησαν στη συζήτηση και διατύπωσαν το περίφημο Θεώρημα της Μέσης Τιμής, από το οποίο προέκυψαν δύο από τις θεμελιωδέστερες έννοιες της κινηματικής: Η μέση ταχύτητα και η ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση. Γι’ αυτό τον λόγο, πολλοί τους θεωρούν προάγγελους της γαλιλαϊκής φυσικής.

Τόλμη ή αδιέξοδο;

Η υποταγή των ηγετικών κύκλων της Γαλλίας σε μια όλο και πιο υπεροπτική γερμανική Δεξιά, προσκολλημένη στο πιστεύω της για μια «Δημοκρατία σύμφωνη με την αγορά», διαβρώνει και τη λαϊκή κυριαρχία. Η άρση αυτής της υποθήκευσης βρίσκεται στην καρδιά των εκλογών

Θαύματα και Επιστήμη

Ο Duns Scotus και ο Θωμάς ο Ακινάτης, δύο από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους και θεολόγους του ύστερου Μεσαίωνα, ασχολήθηκαν συστηματικά με την περίφημη διάκριση Γενικής και Ειδικής Πρόνοιας. Η Γενική Πρόνοια του Θεού ήταν ο «κανονικός» τρόπος με τον οποίο είχε ρυθμίσει τη φύση.

Ένας αναπόδοτος παράδεισος

Η ποίηση της Αντιγόνης Κατσαδήμα γράφεται σε μία περίοδο κρίσιμων κοινωνικών και πολιτικών τεκταινομένων και ανθρωπολογικών μεταβολών. Επειδή μάλιστα η δημιουργός ανήκει στη νέα γενιά καλλιτεχνών, η οποία επηρεάζεται δραματικότερα από τα προηγούμενα, οι συνθέσεις της συναριθμούνται στα μεταβατικά ίσως και μεταιχμιακά γεγονότα.