Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ήταν ένας άνθρωπος...

Ο σπουδαίος και πρωτοπόρος Άγγλος σκηνοθέτης των 19ου - 20ού αιώνα Γκόρντον Κρέιγκ αντέτασσε στο νατουραλισμό του Στανισλάβσκι την άποψή του ότι «ο ηθοποιός δεν πρέπει να αποδίδει πιστά την...

"Ανκόρ" στο Άττις ή ο Τερζόπουλος Λυόμενος

Γράφω σήμερα για το «Ανκόρ» του Θόδωρου Τερζόπουλου στο Άττις (μια σκηνική σύνθεση βασισμένη σε ποίηση του Θωμά Τσαλαπάτη), σε σκηνοθεσία, σύνθεση κειμένων, φωτισμού και σκηνική εγκατάσταση του...

Σκέψεις, με αφορμή το θεατρικό Φεστιβάλ Βελιγραδίου

Σήμερα πια γνωρίζουμε ότι της στρατιωτικής επέμβασης προηγήθηκε η οργανωμένη διείσδυση επαγγελματιών «οικονομικών δολοφόνων», που υπέσκαψαν τα θεμέλια της χώρας, μαζί με μια πρωτοφανή εκστρατεία κατασυκοφάντησής της από τα διεθνή Μέσα. Αποτέλεσμα των πιο πάνω μεθοδεύσεων ήταν, ανάμεσα σε άλλα, η αφύπνιση, μέσα στην ανεξέλεγκτη, πλέον, κρίση, των ποικίλων αποσχιστικών εθνικισμών.

Με το Θέατρο ΕΚΣΤΑΝ στον Αγιο Στέφανο: Μια «Αντιγόνη» στο πρωτότυπο

Ο Κρέων είναι ένας θεομάχος τύραννος, ενώ το έργο του Σοφοκλή «μεροληπτεί» σκανδαλωδώς υπέρ της Αντιγόνης. Αθέατος πρωταγωνιστής είναι ο Διόνυσος, το θεϊκο βρέφος που βίωσε μια απορριπτική, τραυματική γέννηση και επιστρέφει στην πόλη του για να διεκδικήσει μια νέα γέννηση από μήτρα γυναίκας. Σε ολόκληρη τη Θήβα τον αποδέχεται μόνο η Αντιγόνη, με την απόφασή της να θάψει τον νεκρό Πολυνείκη. Σηκώνει, έτσι, επάνω της το βρέφος - Θεό, το ενανθρωπίζει.

Η Συνθήκη της Λωζάννης και ένα μυστικό πρωτόκολλο

Με βάση το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, επικυρώνεται η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου (Βορείου Αιγαίου) εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο. Με την ίδια Συνθήκη, με το άρθρο 16, η Τουρκία δηλώνει ευθέως ότι παραιτείται από κάθε τίτλο και οποιοδήποτε δικαίωμα επί των νήσων, εκτός εκείνων που η κυριαρχία τους της αναγνωρίζεται με την ίδια Συνθήκη.