Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

...Και διάβαζε πολύ

Είναι επικίνδυνο να το λες στο ναρκοπέδιο της Αριστεράς, όπου πολλοί είναι έτοιμοι να σε περιποιηθούν για προσωπολατρία και τέτοια, αλλά καλά τα είπε ο Τσίπρας προχθές στη Βουλή. Όπου ο Μητσοτάκης...

Τι να σε λέω, και τι να με λες;

Διότι: Τρέχει ο Τσακαλώτος από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα, από τον διάολο του EuroWorking Group στον σατανά του Eurogroup, κι από το ΤΧΣ στα άλλα με τα ανατριχιαστικά αρχικά, που μόνο μπελάδες σημαίνουν. Κλέβει λίγο χρόνο να πάει Τούμπα.

Η... γκέλα του μεγαλείου

Κι εμείς; Θα πρέπει με το στόμα ανοιχτό να χάσκουμε μπροστά στους σοφούς του ΔΝΤ και να περιμένουμε το παντεσπάνι των εκτιμήσεών τους! Ε, ακόμα και η φτώχεια, η ανεργία, οι περικοπές, που έχουν επιβάλλει με τις εκτιμήσεις τους, αντέχονται πιο εύκολα από την παγερή ευγένεια του βιαστή. Δεν το ευχαριστηθήκατε, κυρία μου; Θα εξετάσω όλα τα στοιχεία και την επόμενη φορά θα είμαι πιο προσεκτικός. Κάπως έτσι. Και κάπως έτσι φτάσαμε όλοι, εξαιρουμένου του Κυριάκου και των φίλων του, στο μη παρέκει: Έξω!

Πάλι ο Στουρνάρας

Στουρνάρας είναι, θα πείτε, αυτά θα έλεγε. Α, εδώ θα τα χαλάσουμε. Διότι Στουρνάρας είναι, όχι στουρνάρι. Ξέρει πως όσα λέει ρίχνουν νερό στον μύλο των πιο ακραίων από τους δανειστές. Ξέρει πως, όταν τα λέει σε μια τέτοια λεπτή στιγμή της διαπραγμάτευσης, σκάβει τον λάκκο της ελληνικής πλευράς. Ξέρει ποιοι ζητάνε -με το μαχαίρι στον λαιμό- να πληρώσει πάλι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας τα σπασμένα. Όμως τα λέει. Και μην παραμθιάζεστε ότι τα λέει ως τεχνοκράτης. Ως πολιτικός τα λέει. Ως αντιδραστικός πολιτικός, αν θέλετε. Ταξικά προκατειλημμένος έως κυνισμού. Με κάποια... essence Σόιμπλε.

Αγαπητή κυρία Φώφη

Και τι ζητάτε; Μήπως στηρίζετε, ντροπαλά έστω, το Κυριάκειον "να φύγουν οι ανίκανοι"; Όοοχι. Ο Κυριάκος, λέτε, ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία. Μήπως στηρίζετε, διακριτικά έστω, τη χώρα απέναντι σε απαιτήσεις παράλογες; Όοοχι. Ακόμα και για τα παράλογα των δανειστών, λέτε, ευθύνεται η κυβέρνηση. Μήπως αφήνετε να εννοηθεί κάποια διάθεση, υπό όρους έστω, να μην πετάξετε στα σκουπίδια τα της αξιολόγησης; Όοοχι. Δεν θα γίνετε συνένοχοι του Τσίπρα και του Τσακαλώτου, λέτε. Διότι αυτοί έχουν όλη την ευθύνη, τόσο για τις καθυστερήσεις όσο και για τις επερχόμενες στερήσεις.

Τα θύματα του Τσίπρα

Είδα κι άκουσα τη συζήτηση περί διαφθοράς στη Βουλή και, όπως κι εσείς φαντάζομαι, κατάλαβα κάποια πράγματα παραπάνω από κείνα που ήξερα. Πώς δούλευε το σύστημα, πώς έβαζε από τη μια μεριά η...

Να πεθάνει στη φυλακή;

Μετά λόγου γνώσεως και εν γνώσει των συνεπειών της άποψής μου, πιστεύω ότι αυτό που γίνεται με τον Τσοχατζόπουλο δεν είναι προς τιμή ούτε της Δικαιοσύνης, ούτε της Δημοκρατίας, ούτε κανενός από μας. Ακόμα κι αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι προπαγανδιστικά χρησιμοποιήθηκε σαν αποδιοπομπαίος τράγος του πολιτικού συστήματος, που οδήγησε την Ελλάδα στο σημερινό δράμα, η πραγματικότητα επιμένει πεισματικά: Είναι 76 χρόνων και σε πολύ κακή κατάσταση. Και δεν είναι πια ούτε κατά διάνοια επικίνδυνος για οτιδήποτε άλλο, εκτός από το ΕΣΥ, το οποίο θα επιβαρύνει με τη νοσηλεία του.

Μια χαρά και δυο τρομάρες

Έτσι πρόχειρα θυμήθηκα μερικά τώρα. Άσε που συνεχίζεται η φάμπρικα με τον Τσίπρα που πρώτα πήγε βόλτα τα παιδιά του στο Παρίσι, ύστερα πήγε κρυφά για συναντήσεις με καπιταλιστές στο Παρίσι. Και όλα αυτά κυρωμένα από Κυρανάκηδες, υπογεγραμμένα από Γεωργιάδηδες, απλωμένα από Κικίλιες, προβιβασμένα σε φοβερά ρεπορτάζ και συγκλονιστικές αποκαλύψεις από στρατηγούς της δημοσιογραφίας.

Με τη Μαρέβα στην παραλία, αλλά όχι στο πόθεν έσχες

Αλλά ποιος ασχολήθηκε με τη Μαρέβα; Ποιος την έβαλε στον μεγεθυντικό φακό της δημοσιογραφικής και πολιτικής έρευνας; Ποιος της ζητάει τον λόγο για το τι έχει και πώς το απέκτησε; Ο Βαξεβάνης; Ο Τσίπρας; Ο Παππάς; Μπούρδες! Ο νόμος, αγαπητοί μου. Ο νόμος, μάλιστα. Που ισχύει πολύ πριν από την αποφράδα μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Και επιβάλλει οι σύζυγοι των πολιτικών να τίθενται υπό έλεγχο ως προς τα περιουσιακά τους στοιχεία. Να υποβάλλουν ευσεβάστως πόθεν έσχες μετά των συζύγων τους. Χωρίς μου και σου και δραματικές κορώνες περί ανυπεράσπιστων γυναικών, που μόνο ανυπεράσπιστες δεν είναι.

Μακάρι, Μακάριε!

Ο Μακάριος φυσικά αγνοεί ότι στη Ν.Δ. εδώ και καιρό μακάριοι είναι οι πτωχοί τω πνεύματι και οι πλούσιοι τω βρισίδι. Διότι το comme il faut το έχουν τερματίσει πια, αν το είχαν ποτέ με τον Κυριάκο. Όταν αποκαλούν δέκα φορές τη μέρα τον πρωθυπουργό ψεύτη και απατεώνα. Όταν έχουν βουλιάξει στην κιτρινίλα και στο μπινελίκι - έκφραση που τους πάει, αν και δεν είναι τόσο comme il faut. Όταν στολίζουν την κυβέρνηση ως παράλυτη, ολέθρια, αντεθνική, το καθώς πρέπει τους μάρανε.

Με μάτια δεκατέσσερα

Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα από την τελευταία συζήτηση στη Βουλή: Με τρομάζει η ισόβια ασυλία που έχουν απονείμει στον εαυτό τους. Για όσα έκαναν και είναι έτοιμοι να κάνουν. Για τα...

Οι νταβατζήδες φύλακες του ήθους!

Όταν όμως το σύμπλεγμα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και ο Κυριάκος πιάνονται κυριολεκτικά στα πράσα -χρυσά πράσα είναι η αλήθεια- τότε οι ξεφτίλες, που σκίζουν τα καλτσόν τους για τον πλουραλισμό και την ενημέρωση, σφυρίζουν κλέφτικα. Κι όχι κλέφτικα της τουρκοκρατίας, αλλά κλέφτικα σκέτο.

Η πατρίδα και οι... Λαγοί

Βάλε τα γυαλιά σου, άνοιξε τα κιτάπια σου και πάσχισε να καταλάβεις τώρα εσύ, με τις αριστερές σου ιδεοληψίες και τις ταξικές σου αμμοληψίες, γιατί κάποιοι γονείς εκεί στο Πέραμα, ξεσηκώθηκαν με...

Του ενός ευρώ τα γιασεμιά

Αυτά ως προς το σοκ. Το δέος όμως με κατέλαβε όταν ο Λοβέρδος έγραψε δυο λέξεις - μια εντολή: Μην τολμήσετε! Η υποδηλούμενη απειλή, ακόμα πιο τρομακτική όταν προέρχεται από τα χείλη, ή τη γραφίδα τέλος πάντων, ενός ειδικού των πολεμικών τεχνών της πολιτικής, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Απαιτεί σκέψη, σύνεση, προβληματισμό, και κυρίως προθυμία αυτοκριτικής, για να μη φτάσουν τα πράγματα στο μη παρέκει. Διότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να τολμήσει όταν ο Λοβέρδος τη διατάζει να μην τολμήσει.

Λόλα, να ένα μήλο

Ο Μητσοτάκης όμως έχει τρία πτυχία ξένων πανεπιστημίων. Έχει θητεύσει ως ανώτερος σύμβουλος σε κρατική τράπεζα. Έχει καθίσει σε υπουργικές καρέκλες. Έχει εκλεγεί αρχηγός της Δεξιάς. Άρα, ακούγοντάς τον, προβληματίζεσαι για τη Λόλα του. Και καταλήγεις σε δυο πιθανές εκδοχές.

Το... θεώρημα του μητροκτόνου

Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός και τα γιαούρτια, όμως. Τα γιαούρτια, ναι. Διότι, τώρα τελευταία, οι επώνυμοι του ΔΟΛ ανακάλυψαν ότι η ενημέρωση δεν είναι γιαούρτι. Άρα οι νόμοι της αγοράς, που τόσο υμνήθηκαν όταν έστεφαν τον αυτοκράτορα, έχουν ένα πρόβλημα, όταν τον καθαιρούν. Οι νόμοι της αγοράς, ξαφνικά, δεν καθορίζουν την πορεία του ΔΟΛ. Την καθορίζουν αόρατοί τε και ορατοί εχθροί. Οι Μαδούρο του ΣΥΡΙΖΑ που με σχέδιο -αποκάλυψη Μαρίνου- αποφάσισαν να τον κλείσουν. Ή και άλλοι, ακόμα πιο σκοτεινοί, πιο μαύροι, πιο κόκκινοι, πιο μαυροκόκκινοι.

Η Ν.Δ. και οι «άλλοι»

Υπάρχει βέβαια ένα σκαστό ψέμα εδώ, που το κάνει πιο απεχθές το γεγονός ότι ο αυτουργός του προτείνει συμφωνίες αλήθειας στους Έλληνες: ότι είναι η κυβέρνηση που «δεν κλείνει» την αξιολόγηση. Ενώ οι πάντες ξέρουν ότι «άλλοι», για τους δικούς τους λόγους, σέρνουν την υπόθεση, εκβιάζοντας την κυβέρνηση. Υπάρχει όμως και μια αλήθεια, κρυμμένη μέσα στις δεξιές λεξούλες: Η αθώωση των «άλλων» με τους οποίους διαπραγματεύεται η χώρα. Οι «άλλοι» είναι εντάξει. Οι «άλλοι» δεν έχουν περάσει τη θηλιά στον λαιμό του Τσακαλώτου. Η κυβέρνηση φταίει για όλα.

Φυγή προς τα μπρος

Δεν κυβερνά σήμερα, θα πείτε. Όχι, δεν κυβερνά. Οι «άλλοι» έχουν ακόμα τα κλειδιά και τους κωδικούς. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ένα όπλο από το εξωτερικό, και καμιά δεκαριά όπλα από το εσωτερικό, στον κρόταφο. Αμύνεται απέναντι σε αγριεμένα από τον φόβο ότι θα χάσουν τα προνόμιά τους, συμφέροντα και συμφεροντάκια.