Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ Anne Gallagher Anne Vigna Niko Ago Άλεξ Βιτάλ Άτκινς Ράλφ Αβδελά Έφη Αβδουλέλης Νικήτας Αβραάμ Ανδρέας Αγάθος Θανάσης Αγαθοπούλου Ειρήνη Αγαπίου Γιώργος Αγγέλη Ελευθερία Αγγέλης Γιάννης Αγγέλης Γιώργος Αγγελάκη - Ρουκ Κατερίνα Αγγελής Βασίλης Αγγελίδης Μανόλης Αγγελόπουλος Ανδρέας Αγγελόπουλος Βένιος Αγγελόπουλος Γιώργος Αγγελόπουλος Πάνος Αγοραστάκης Γιώργος Αγραφιώτης Mιχάλης Αγτζίδης Βλάσης Αδαμόπουλος Θεμιστοκλής Αθανίτη Όλγα Αθανασίου Αθηνά Αθανασίου Θανάσης Αθανασίου Κώστας Αθανασίου Νάσος Αθανασίου Σάββας Αθανασιάδης Θάνος Αθανασιάδου Μυρσίνη Αθηνά Ζάουρα Αικατερινάρη Ευδοκία Αικατερινάρης Γιάννης Κύρκος Ακριώτης Γιώργος Ακριώτου Δήμητρα Ακύλα Έλενα Αλαβάνος Γιάννης Αλαβέρα Ρούλα Αλαρκόν Ρικάρντο Αλβανού Μαρία Αλεβιζόπουλος Γιώργος Αλεξάκης Βασίλης Αλεξάνδρου Παρασκευή Αλεξίου Βασίλης Αλεξίου Γιάννης Αλεξίου Δημήτρης Αλεξίου Νίκος Αλεξανδρής Σαράντος Αλεξιάδης Τρύφωνας Αλεξοπούλου Πόπη Αλεξοπούλου Χριστίνα Αλεξόπουλος Δημήτρης Αλιβιζάτος Νίκος Αλιφέρης Γιώργος Αλληλεγγύη για όλους Αλμπάνης Γιάννης Αλμπάντης Θανάσης Αλτινόγλου Δημήτρης Αλφιέρη Στέλλα Αμανατίδης Γιάννης Αμπίντ Σάμι Αμπατζοπούλου Φραγκίσκη Αμπρόζ Έβανς Πρίτσαρντ (The Daily Telegraph) Αναγνωστάκης Δημήτρης Αναγνωστοπούλου Σια Αναγνωστόπουλος Βασίλης Αναγνωστόπουλος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος Σταύρος Αναγνωστόπουλος- Παπαδάτος Δημοσθένης Αναστασιάδης Ηλίας Αναστασιάδης Μανόλης Αναστασιάδου Ρόνια Αναστασόπουλος Δημήτρης Αναστασόπουλος Στέλιος Αναστόπουλος Στέλιος Αναστόπουλος Τάσος Ανδρέου Αριστοτέλης Ανδρεάδης Γιάγκος Ανδρεαδάκη Αναστασία Ανδρεδάκης Νίκος Ανδρειωμένος Γιώργος Ανδριοπούλου Ελένη Ανδρονίδης Σίμος Ανδρουλιδάκης Γιάννης Ανθής Μιχάλης Αννίτας Δεκαβάλλα Αντωνάκης Νώντας Αντωνίου Χρήστος Αντωνοπούλου Ράνια Αντωνούδης Απόστολος Αντύπα Μαρία Αξελός Λουκάς Αξελός Ρήγας Απανωμεριτάκης Νίκος Αποστολάκη Εύη Αποστολίδης Αντώνης Αποστολίδης Γιάννης Αποστολίδης Ηλίας Αποστόλου Βαγγέλης Αποστόλου Γιώργος Απότσος Πέτρος Αράβου-Παπαδάτου Σοφία Αρανίτου Βάλια Αραχωβίτης Σταύρος Αρβανίτη - Σωτηροπούλου Μαρία Αρβανίτης Κώστας Αρβανίτης Νίκος Αργείτης Γιώργος Αργυράκη Ηρώ Αργυρίου Αργύρης Αργυρός Κώστας Αργύρη Άρτεμη Αριστηνός Γιώργος Αρμάος Δημήτρης Αρνέλλου Δάφνη Αρνέλλου Λήδα Αρναούτογλου Γιώργος Αρσένης Γεράσιμος Αρσένης Κρίτων Αρσένης Σπύρος Αρσενίου Ελισάβετ Αρτινός Αποστόλης Αρχοντόπουλος Γιώργος Αρώνης Παναγιώτης Ασβεστάς Άρης Ασδραχάς Γιάννης Ασδραχάς Σπύρος Ασημακόπουλος Βασίλης Ασημακόπουλος Δημήτρης Ασκούνη Νέλλη Ασπιώτης Κώστας Ασπρογέρακα Τζέλα Αυγερίδης Μάνος Αυγερινού-Κολώνια Σοφία Αυγερινός Αριστείδης Αυγερινός Τζανέτος Αυγουστάκη Ελένη Αυδίκος Ευάγγελος Αυλωνίτου Ελένη Αχείμαστος Μύρων Αχνιώτης Κωστής Αχτσιόγλου Έφη Αϊβαλής Οδυσσέας Αϊδίνης Μένιος Αϋφαντής Γιώργος Βρ. Ανεμοδουρά Βρ. Ανεμοδούρα

Η ηθική του πυρηνικού προβλήματος

Ήδη από το 1933 ο Αϊνστάιν έλεγε «Το αν θα βρούμε τον τρόπο της ειρήνης, ή θα εξακολουθήσουμε τον παλιό δρόμο της κτηνώδους βίας εξαρτάται μόνο από μας. Η μοίρα μας θα είναι τέτοια που μας αξίζει»

Ώς πότε;

Την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο πεινούν, τα πυρηνικοκάτοχα κράτη ξοδεύουν καθημερινά 300 εκατομμύρια δολάρια για τα πυρηνικά τους όπλα. Η παραγωγή, η φύλαξη και ο εκμοντερνισμός τους αφαιρούν πολύτιμους πόρους από την Υγεία, την Παιδεία, την κλιματική αλλαγή...

Co-producing the camp: Ένα δημιουργικό hackathon με θέμα το Προσφυγικό

Η ομάδα του “Co-producing the camp” μιλά στο “Πρίσμα” και στη Ληδα Αρνέλλου και εξηγεί πώς θέλησαν να “χακάρουν” αυτή τη διαδικασία με τέτοιο τρόπο ώστε οι πρόσφυγες να είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και ενεργοί συμμετέχοντες στη δημιουργία των επεμβάσεων.

Συνθήκες διπλού δεσμού και παλλαϊκά μέτωπα

Πλην όμως ο ίδιος ο Μακρόν είναι αυτός που ως σύμβουλος και υπουργός του Ολάντ υποστήριξε νόμους αντίθετους με όλες τις αξίες της Αριστεράς και της μετωπικής της παράδοσης και υπήρξε ο εκφραστής μιας εξαιρετικά βίαιης στάσης οικονομικού νεοφιλελευθερισμού.

Μεταξύ διπόλων

Άλλη τραγική ειρωνεία: Στη Σοβιετική Ένωση η νίκη κατά του ναζισμού γιορτάζεται στις 9 Μαΐου, ημερομηνία όπου οι ναζί συνθηκολογούν για δεύτερη φορά απέναντι στις σοβιετικές δυνάμεις στο Βερολίνο. 72 χρόνια μετά, ο Πούτιν υποστηρίζει απερίφραστα τη Λεπέν, τον Τραμπ και την ακροδεξιά ρητορική τους.

Μάθημα Καλλιγραφίας σε έναν κόσμο αστραπών

Χιλιάδες χρόνια μετά, στο μάθημα Καλλιγραφίας αντιγράφαμε κάποιο κείμενο με πένα που βουτούσαμε εκνευριστικά συχνά στο μελάνι, την εποχή που ήδη είχε ανατείλει η αυτοκρατορία των στυλό. Δεν καταλαβαίναμε την αξία του κειμένου, δεν το διαβάζαμε καν. Θα μπορούσε να είναι από τη Βίβλο ή τους κλασικούς, λίβελος, ραβασάκι ή συνταγή μαγειρικής.

31 χρόνια από το Τσερνόμπιλ

Οι επιπτώσεις από το Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να προκαλούν θύματα και θα συνεχίσουν για τουλάχιστον 60 χρόνια, όσο θα εξακολουθεί να ακτινοβολεί το καίσιο, που αυτή τη στιγμή περιέχεται σε αυξημένες ποσότητες στα τρόφιμα όλης της Ευρώπης και θα αυξηθεί από το συνεχιζόμενο fall out της Φουκουσίμα

Στη χώρα της Γαλλικής Επανάστασης

Πολλοί Γάλλοι αριστεροί ψήφισαν Μακρόν μόνο και μόνο για να αποφύγουν την άνοδο της Λεπέν, με την αίσθηση ότι θυσιάζουν τις ιδέες τους στον βωμό της λιγότερο κακής επιλογής, με όλη τη θλίψη του ανθρώπου που νιώθει ότι δεν εισακούεται. Πολλοί από μας θέλαμε να ψηφίσουμε Μελανσόν για την κοινωνική του πολιτική, την πίστη του σε κάποια κομμουνιστικά ιδεώδη, την κριτική στάση του στην Ευρώπη του κεφαλαίου, αλλά οι υποστηρικτικές του θέσεις απέναντι στον Πούτιν και τον Μπασάρ Αλ Άσαντ μάς απέτρεψαν.

Με τη βεβαιότητα της Ανάστασης

Κατάλοιπα του παρελθόντος θεμελιώνουν τον κοινό εορτασμό της άνοιξης από τις μονοθεϊστικές θρησκείες αντικαθιστώντας την ανθρωποθυσία του Ισαάκ με τον αποδιοπομπαίο τράγο που γίνεται θεληματικά σαν Ιφιγένεια αμνός ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου, αρνάκι στη σούβλα και κόκκινο αυγό στα μοσχοβολιστά περβόλια που στήνουμε τα γιορτινά συμπόσια.

Η προστασία της εργασίας θωρακίζει τη δημοκρατία

Αν και ο νεοφιλελευθερισμός είναι η ιδεολογική μήτρα της απορρύθμισης, ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός αλλά και ο φασισμός εμφανίζονται να ωφελούνται ιδεολογικά και πολιτικά από τις μεταρρυθμίσεις που μειώνουν την προστασία της απασχόλησης...

Διαγωγή κοσμία, κοινωνική συνοχή και αποικιοκρατία

Αυτή η πειθαρχία εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Το ζούμε όσοι είμαστε στην εκπαίδευση. Μας το άφησαν ως παρακαταθήκη όσοι δάσκαλοι ανά τους αιώνες μπήκαν στον κόπο να ακούσουν τους μαθητές τους πολύ πριν το σύγχρονο πλαίσιο της Αριστεράς, της Δεξιάς, του Κέντρου.

Έξω οι εργολαβίες από τα ΑΕΙ

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η διαδικασία αυτή ξεκίνησε επίσημα το 2011, με τον νόμο Διαμαντοπούλου. Ο νόμος αυτός εισήγαγε την αντίληψη πως το πανεπιστήμιο αποτελεί ένα νέο πεδίο κερδοφορίας, άρα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Στρατιωτικές δαπάνες

Η UNICEF δηλώνει φέτος ότι πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν σιτίζονται κανονικά, κινδυνεύοντας από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη. Στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, 16 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αριθμός που έχει σχεδόν διπλασιαστεί απ' όταν ξεκίνησε η ύφεση, το 2007.