Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
24/06/17
22/06/17
17/06/17
15/06/17

Σκέψη εκτός πλαισίου

Κάποιοι μαθητές μαθαίνουν από μικροί δύο αλήθειες, δύο γραμματικές, δύο ιστορίες. Μία του σχολείου και μία της οικογένειας ή αυτών που εκτός διδακτέας ύλης οι ίδιοι διαβάζουν. Κάποιοι απαξιώνουν το σχολείο και όσα εκεί διδάσκονται, γιατί αποδοκιμάζουν τον τρόπο της διδασκαλίας επειδή, αντί να μαθαίνουν ΠΩΣ να σκέφτονται, προσπαθούν να τους διδάξουν ΤΙ να σκέφτονται.

10/06/17

Ωράρια καταστημάτων, γειτονιά, ποιότητα ζωής

Παλιά, στο πλαίσιο του περιοδικού "Οικοτοπία" (τεύχος 25, 2003), όταν ο λόγος περί ποιότητας ζωής ήταν εν ζωή σε αντίθεση με τη σημερινή αφασία, είχαμε οργανώσει συζήτηση για τις γειτονιές ως κύτταρα των πόλεων και μάλιστα στην εποχή του Διαδικτύου...

09/06/17

Ιστορική μνήμη, λαογραφία και θέατρο σκιών

Πρόκειται για τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιωάννης Μελάς», ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ικαρία, αξιοποιώντας σε εθελοντική βάση ένα εκλεκτό ανθρώπινο δυναμικό. Στα δέκα χρόνια από την ίδρυσή του έχει απλωθεί σε μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς...

02/06/17

Ο Αίσωπος και το νερό

Η συγκεκριμένη ιστορία «πάει κουτί» με διάφορες ιμπεριαλιστικές πρακτικές , αν και το τέλος της παραγνωρίζει τη διαχρονική αντίδραση των προβάτων... Επίσης ταιριάζει με την υπόθεση του νερού, όπου οι (πεινα)λέοντες των ιδιωτικοποιήσεων προελαύνουν ανεξαρτήτως αντίπαλων επιχειρημάτων....

01/06/17
27/05/17

Τέταρτη ηλικία

Ο Γερμανός περιηγητής Lubenau έρχεται το 1589 στην Αθήνα, εντυπωσιάζεται από τις υγιεινές συνθήκες, και βεβαιώνει ότι είδε «εκατοχρονίτες που δεν θυμούνται να αρρώστησαν ποτέ στη ζωή τους».

25/05/17
20/05/17

Διατροφο-λογικά

Το δεύτερο ζήτημα που λόγω χώρου δεν μπόρεσα να θίξω ήταν μια ιστορία για τον Χότζα, που μου αφηγήθηκε ένα γεροντάκι στη γειτονιά μου, ένα ξερακιανό, κοντό και λιπόσαρκο άτομο, με σοβαρά ελλείμματα στην οδοντοστοιχία του, που ανήκε στη γενιά των πολέμων της δεύτερης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα...

18/05/17

Το μυστικό της αλλαγής

Εάν υποθέσουμε ότι η ρητορική τρομοκρατίας που υιοθετούν πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης αποσκοπεί στην αδρανοποίηση και στον εκφοβισμό των πολιτών, αυτό επετεύχθη σίγουρα. «Η πολιτική ανυπακοή (civil disobedience) δεν είναι το πρόβλημα...

13/05/17

Διατροφο-λογιοτατισμός

Ο συνταγο-λογιοτατισμός είχε κάνει την εμφάνισή του προ κρίσης, όταν οι διατροφικές δαπάνες συνιστούσαν ένα φθίνον ποσοστό της συνολικής εθνικής δαπάνης. Τότε υπήρχαν περιθώρια για μια κριτική της ανθυγιεινής και αντικοινωνικής ταχυφαγίας, όπως αυτή που είχε οργανώσει με το slow food ο αξέχαστος Γιάννης Καλαϊτζής και άλλοι.

11/05/17

Ενεργειακή ανάπτυξη με περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Βασικό άξονα αποτέλεσε ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. Έγινε αναλυτική παρουσίαση των μορφών ενέργειας, καθώς και των καυσίμων, διαπιστώθηκε η τάση για στροφή προς τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, κατακρίθηκε η υπερεκτιμημένη πρόβλεψη για τους υδρογονάνθρακες και επισημάνθηκε η υποχρέωση για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

06/05/17

Υμηττός

Η «επανάσταση της κινητικότητας» ήταν αναμφίβολα μια από τις επαναστάσεις του 20ού αιώνα. Η μετακίνηση χάριν αναψυχής -από το πικ νικ στην εξοχή ώς το ταξίδι στη Ταϋλάνδη- είχε ενσωματωθεί στον ελληνικό τρόπο ζωής. Μόνο που τα τελευταία χρόνια, υπό καθεστώς επιτροπείας, ενισχύθηκαν οι τάσεις για ένα ιστορικό ρετρό όσον αφορά την κινητικότητα γενικά και ειδικά την οδική.

05/05/17

«Η ελευθερία του επιλέγειν»

Θεμελιώδες πεδίο όπου μπορεί να εξαντληθεί η ελευθερία ενός πολίτη είναι η πολιτική. Η ελευθερία του στην πολιτική... εξαντλείται. Βλέποντας και εγχώρια παραδείγματα, αλλά και το πρόσφατο της Γαλλίας, διαπιστώνει κανείς τη σύγκλιση των επιχειρημάτων των άκρων, αλλά και των κεντρώων και όποιου θέλει να μείνει στην εξουσία ή να εκλεγεί.

28/04/17

Δήθεν

Η παπάρα πάντως -σύμφωνα με έναν ορισμό που έδωσα κάποτε από τις στήλες της “Αυγής”-3 ενδημούσε στους κόλπους των σεσημασμένων ως κουλτουριάρηδων, ενώ επίσης κυριαρχούσε ένα πνεύμα αναχωρητισμού από την πολιτική. Και τούτο σήμαινε ότι ο «διανοητής» αυτής της κατηγορίας κατανάλωνε Αϊζενστάιν ή Μαγιακόφσκι όπως καταναλώνει κάποιος ένα κοκτέιλ «μπλάντι μέρι», δηλαδή άνευ επιπτώσεων στο πολιτικό περιβάλλον...

27/04/17

Ελεύθερο πιόνι χωρίς γήινα δεσμά

Γεννημένος το 1924 στο Ληξούρι και μεγαλωμένος στην Κυψέλη, δραστηριοποιείται από μικρός στο σκάκι, αρχικά με την ομάδα του Χολαργού (όπου η διαδρομή με το σαραβαλιασμένο του ποδήλατο παρέπεμπε σε Οδύσσεια) και μετέχει σε ποικίλες εκδηλώσεις.

22/04/17

40 χρόνια, σαν τα φτερά*

Στην Ελλάδα του 1973, όταν η δικτατορία προωθούσε μια φάση “φιλελευθεροποίησης” που διακόπηκε από το Πολυτεχνείο, ελάχιστες ριζοσπαστικές εκδόσεις είχαν την απήχηση του βιβλίου του Πιέρ Σαμουέλ «Οικολογία, χαλάρωση ή δαιμονικός κύκλος».

21/04/17

"Αν το κλίμα ήταν τράπεζα"

Την εποχή που δίνονται πόροι για την προστασία του περιβάλλοντος, εκδίδονται οδηγίες και πραγματοποιούνται ημερίδες για τη ζημία που ο άνθρωπος προκαλεί στο περιβάλλον, επί του συγκεκριμένου θέματος η Ένωση σιωπούσε.


Ραδιόφωνο