Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
14/01/17

Ο καλλιτέχνης που δεν είναι αυλικός

Η ιδιωτική υποστήριξη της τέχνης ως υποκατάστατο της ελλειμματικής δημόσιας δεν είναι οπωσδήποτε κακή, όμως συχνά οι παροχές υπαγορεύουν εμφανείς ή άδηλες αντιπαροχές. Μια τέτοια ξεκαρδιστική περίπτωση βίωσα πριν από τρεις δεκαετίες στο Λονδίνο, όταν ανοίγοντας τον “Guardian” έπεσα πάνω στον τίτλο «Φοβού τους Έλληνες και δώρα φέροντας» -που στα αγγλικά έχει το προσόν να ριμάρει: Beware of the Greeks - bearing gifts. Εκεί έμαθα την ιστορία κάποιου Έλληνα δωρητή ακριβών πινάκων σε δημόσια πινακοθήκη, υπό τον όρο ότι θα εκτίθενται μαζί και τα δικά του έργα...

12/01/17
06/01/17

Χιόνια στο καμπαναριό

Στις ημέρες μας το κρίσιμο «καβαφικό συμβάν» που τραβάει απ’ το μανίκι καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα είναι το πολιτειακό μέλλον της Κύπρου και η πιθανή χάραξή του ερήμην του λαού, όμως υπάρχουν και τα χιόνια στο καμπαναριό, στο χωριό ή στις περιαστικές περιοχές...

04/01/17

Οι εξ Εσπερίας Καλιτσάντεροι

Περιγράφονται ως πανάσχημοι, κακομούτσουνοι και σιχαμένοι, γεμάτοι από κουσούρια και σακατιλίκια. Ανά περιοχή έχουν διάφορα ονόματα, όπως Καρκάντζαροι, Λυκοκάντζαροι, Καλιτσάντεροι, Σκαλικαντζέρια, Κωλοβελόνηδες.

30/12/16

Το δάσος και τα δέντρα

Μερικοί διαφημίζουν την ενασχόλησή τους με τα δάση, θεωρώντας τη υπέρτερη από αυτή των δέντρων... Κι όμως υπάρχουν δέντρα εμβληματικά, δηλωτικά της αντοχής στον χρόνο και της παράλληλης διαδρομής τους με σωρεία κοινωνικοπολιτικών γεγονότων. Στο Μαντούδι της Εύβοιας υπάρχει -αν και σοβαρά τραυματισμένος πλέον- ο γιγαντιαίος πλάτανος, τον οποίο ο αξέχαστος Γιώργος Ντούρος (1948-2008) θεωρούσε τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

23/12/16

H Βαβυλωνία του χρόνου

Η συζήτηση για την επάρκεια και απορρύπανση του χρόνου δεν εξαντλεί το θέμα. Υπάρχουν πολλές εκδοχές του χρόνου, είτε ως βιώματος είτε ως φυσικού μεγέθους. Στη πρώτη περίπτωση αναδύονται οι έννοιες της νεανικότητας και της γήρανσης - η πρώτη ως κατάσταση-πασπαρτού των βιοτικών οδεύσεων, η δεύτερη ως παρακμιακή κατάσταση που πρέπει να αναχαιτίζεται, αναβάλλεται, καμουφλάρεται.

22/12/16

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Οι σκέψεις και η καρδιά μας είναι κοντά στα πολλά θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Όμως οι σκέψεις μας παραμένουν κοντά και στα άλλα θύματα της βίας.

Όταν η Δικαιοσύνη παραβλέπει

Σαν σήμερα πριν από 122 χρόνια καταδικάστηκε ο πιο γνωστός αθώος, ο Γάλλος λοχαγός Αλφρέδος Ντρέιφους. Το 1894 συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για προδοσία με επιβαρυντικό στοιχείο την ομοιότητα του γραφικού του χαρακτήρα με εκείνον του συντάκτη επιστολής, στην οποία υποσχόταν αναφορές για απόρρητα ζητήματα στον στρατιωτικό ακόλουθο της γερμανικής πρεσβείας.

17/12/16

Τα ΑμεΑ έχουν προτεραιότητα στον οίκτο

Σε ένα ποίημά του ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ζητούσε «ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους», έχοντας βέβαια υπόψη τούς ερωτικά πτωχευμένους... Σήμερα οι κοινωνικοοικονομικά πτωχευμένοι και πρωτίστως οι εκ γενετής πτωχοί αξιώνουν πολύ περισσότερα «λεπτά» προσοχής και υποστήριξης, ενώ οι αλληλέγγυοι στους ΑμεΑ δεν αποποιούνται του επιχειρήματος ότι η διάθεση πόρων δεν είναι απλή αφαίρεση από το παρόν εισόδημα αλλά επένδυση -και μάλιστα ταχείας απόδοσης: απελευθερώνει ή πρωτοεισάγει «εργατικά χέρια» στην οικονομία, που αποτρέπει άλλα κοινωνικά κόστη, «παράγει» αισθήματα φιλαλληλίας και διά μέσου αυτών αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής.

15/12/16

Μια πολύ δύσκολη εξίσωση

Η επιτυχία είναι το ζητούμενο όλων. Το ερώτημα παλιότερα θα μπορούσε να είναι πώς πραγματώνεται. Σήμερα είναι μάλλον ποιους αφορά. Σε ημερίδες ενημέρωσης, σε εκδηλώσεις επιχειρηματικότητας, σε fora, σε βραβεύσεις μαθαίνει κανείς ότι οι δραστήριοι και ευφυείς άνθρωποι δημιουργούν, επιχειρούν. Φράσεις όπως «ανάπτυξη», «καινοτόμες ιδέες», «βιώσιμο επιχειρείν», «ρίσκο εν μέσω κρίσης» είναι πια κλισέ.

10/12/16

Μάλτα YES

Η Μάλτα με πληθυσμό 430 χιλ. κατοίκους σε συνολική έκταση 316 τετρ. Χιλιομέτρων (τα 2/3 της Νάξου!), είναι ταυτόχρονα αντιπρότυπο και πρότυπο διαφόρων πολιτικών: Από την πρώτη άποψη, η δόμηση ξεπερνά τις εγχώριες ανάγκες και παράγει διαμερίσματα για ξένους «παραθεριστές» ή «χρήστες» του χώρου, δημιουργώντας συνθήκες για την επανάληψη της ισπανικής φούσκας - δηλαδή ΚΑΙ διαμερίσματα απούλητα ΚΑΙ έκπτωση της γραφικότητας σε προνομιακές περιοχές του χώρου...

07/12/16
03/12/16

Περιαστική κτηνοτροφία...

Πρόσφατα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Περιαστική κτηνοτροφία και κτηνοτρόφοι», θέλοντας να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνύπαρξη εξοχικής κατοικίας και άλλων δραστηριοτήτων με την κτηνοτροφία.

01/12/16

"Η αλήθεια που ο χρόνος θα φέρει"

Πριν από λίγο καιρό, το Oxford Dictionary όρισε το «post-truth» ως λέξη της χρονιάς, δηλαδή τη λέξη που χρησιμοποιείται περισσότερο στα blogs, sites και τα Μέσα. Ο όρος χρησιμοποιούνταν στην ουσία για την πολιτική τα τελευταία 20 χρόνια, όμως με το βρετανικό δημοψήφισμα και τις αμερικανικές εκλογές χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα. Στην ουσία σημαίνει ότι η επίκληση στο συναίσθημα επηρεάζει την κοινή γνώμη περισσότερο από τα αντικειμενικά γεγονότα.

26/11/16

To "Σάββατο του παραγωγού"

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου οι κινεζικοί μούστοι, τα λεμόνια της Αργεντινής και τα σταφύλια της Χιλής διακινούνται στις διεθνείς αγορές μαζί με ένα σύνολο άλλων προϊόντων -συχνά «αδιαφανών» από την άποψη της ποιότητας και του τρόπου παραγωγής των- η προτίμηση του τοπικού προϊόντος φαίνεται να αποτελεί μια πρακτική απειλούμενη με εξαφάνιση...

24/11/16

Με βαρκουλάκι στις Βρυξέλλες!

Την αφήγηση της Αργυρώς Τρυπουλά κατέγραψε η Ευφροσύνη Κουτσούτη για λογαριασμό του Κέντρου Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Δράσης Ικαρίας. Τον δραματοποιημένο θεατρικό μονόλογο ερμήνευσε η Ηλέκτρα Τσακαλία σε παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι στο metamatic:taf, στο πλαίσιο του àrtεις; fest, το οποίο οργάνωσε το διαδικτυακό περιοδικό ikariamag.

19/11/16

Αγάλματα εθνικής αποδοχής

Ο γλύπτης Ζογγολόπουλος άφησε βαθιά ίχνη στην καλλιτεχνική δημιουργία της χώρας. Γι’ αυτόν και για τα 101 χρόνια που έζησε, είπε ο Άγγελος Μωρέτης, σε μια συνέντευξη στον Σπύρο Κακουριώτη (“Αυγή”): «Ο Γ. Ζογγολόπουλος έζησε χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορούσαν να χωρέσουν πολλές ζωές... είχε την τύχη να ζήσει τα μεγάλα ρεύματα της τέχνης της εποχής του, να επηρεαστεί από τον μοντερνισμό και τα κινήματα των αρχών του 20ού αιώνα, να τα ενσωματώσει στη δουλειά του και να τα πάει πιο πέρα».

17/11/16

Τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται

Λίγα χρόνια πριν από την «κρίση», σε ένα από τα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Αθηνών 100 και πλέον φοιτητές του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ εξετάζονταν σε μάθημα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και συγκεκριμένα σε μία και μόνη ερώτηση: «Ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος».

12/11/16

Το άγαλμά της και τα χάλια μας

Ένα αμφιλεγόμενο άγαλμα σε δημόσιο χώρο έχει κάτι το γαργαλιστικό για τους «συνήθεις» βανδάλους - αλλά αυτό είναι άλλο «καπέλο», καλοφορεμένο από μια ασχημοφιλική μειοψηφία στην ευρύτερη κοινωνία... Η υπόθεση της εσπευσμένης φιλοφρόνησης προς τη ρωσική ιστορία επρόκειτο να έχει συνέχεια...

10/11/16

Η λήθη του σήμερα

Οι νέοι δεν έχουν κάποιον άλλον τρόπο διάθεσης του ελεύθερου χρόνου τους εκτός των κοινωνικών δικτύων! Έχουν βασίσει τον εαυτό τους και τα πιστεύω τους πλέον περισσότερο πάνω σε Facebook, Instagram κ.ο.κ. παρά σε απασχολήσεις με νόημα. Η διασκέδαση όλων μας πλέον δεν προφέρεται διαφορετικά, αλλά μόνο μέσω φωτογραφιών.


Ραδιόφωνο