Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
21/01/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Στο «χρονικό άνοιγμα» που δημιούργησε ο Μάριο Ντράγκι επεκτείνοντας το πρόγραμμα «ενέσεων ρευστότητας» στις ευρωζωνικές οικονομίες μέχρι το τέλος του 2017, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά, όπως το συνηθίζει, με παρελκυστικές κινήσεις που ορθώνουν εμπόδια στην αποτελεσματική εφαρμογή του. Στις συνήθεις πρακτικές του συγκαταλέγονται οι «παγίδες χρόνου», τις οποίες, χάρη στην προϊούσα γερμανοποίηση της Ε.Ε., μπορεί να στήνει στη διαδρομή ανάπτυξης πολιτικών οι οποίες δεν είναι της αρεσκείας του.

18/01/17
13/01/17
12/01/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Δεν χάθηκε ο κόσμος βέβαια. Ούτε η Αλόννησος, όπως ορθογραφείται σήμερα, λ.χ. στις επίσημες ιστοσελίδες της. Απλώς, όπως κάθε φορά που διεκδικεί μερίδιο στην τηλεοπτική επικαιρότητα και η εκτός Αττικής Ελλάδα, συνειδητοποιήσαμε εκ νέου πόσο μεγάλη είναι τελικά η πατρίδα μας. Τόσο που όσοι κρατούν ένα μικρόφωνο στο χέρι ή ένα μολύβι, ή όσοι πατούν πλήκτρα, να μην ξέρουν το γένος, τον τονισμό ή την ορθογραφία όχι λησμονημένων χωριών αλλά πόλεων και κωμοπόλεων, ποταμών, νησιών και βουνών. Να 'ναι καλά η εποχή μας, δηλαδή εμείς όλοι που τη φτιάξαμε, έχει να μας προσφέρει ένα σωρό βοηθήματα, χάρτινα και ηλεκτρονικά. Μόνο την όρεξη να τα αναζητήσουμε δεν μπορεί να μας προσφέρει.

11/01/17
10/01/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Τις επενδύσεις στο Μεξικό τις είχε ανακοινώσει μόλις τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω προεκλογικού αγώνα. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μαρκ Φιλντς, σε συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε ο ίδιος, επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση, λέγοντας πως υπάρχει δραματική μείωση της ζήτησης μικρών αυτοκινήτων στη βόρεια Αμερική. Με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, ωστόσο μιλώντας στο CNN προσπάθησε να παρουσιάσει την απόφαση ως «μια προκαταβολή εμπιστοσύνης» απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

06/01/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ο Γκλιγκόροφ διαπραγματεύτηκε την ανεξαρτησία της χώρας του με τον Μιλόσεβιτς και την ηγεσία του ομοσπονδιακού στρατού στο πλαίσιο της κοινής απειλής που ένιωθαν και οι δύο χώρες από τον αλβανικό εθνικισμό. Σε ένδειξη εμπιστοσύνης μάλιστα οι δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού κατά την αποχώρησή τους από τη σημερινή ΠΓΔΜ άφησαν επιτόπου τον βαρύ οπλισμό τους.

04/01/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το γιατί συνέβη αυτό ή μάλλον το γιατί συνέβη εκ νέου, έπειτα από μία επιπλέον τρομοκρατική ενέργεια στην Τουρκία (ή στη Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Νιγηρία κ.ο.κ.), δεν έχει εύκολη απάντηση. Οπωσδήποτε, δεν θα ήταν απλώς αστόχαστο αλλά ανήθικο και υβριστικό να εξηγηθεί αυτή η φανερή απροθυμία ταύτισης με βάση τον αριθμό των νεκρών (ογδόντα στο «Μπατακλάν», οι μισοί στη «Ρέινα»), το είδος της μουσικής που παιζόταν σε κάθε κέντρο (ροκ εδώ, ποπ εκεί) ή την πιθανολογούμενη ταξική υπόσταση και οικονομική επιφάνεια των διασκεδαζόντων (πλούσιοι στην Πόλη, σαφώς φτωχότεροι στο Παρίσι).

03/01/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Φεβρουάριο στη Βαλέτα θα ζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και η υπογραφή σχετικών συμφωνιών με βορειοαφρικανικές χώρες από τις οποίες αναχωρούν, ως γνωστόν, τα πλοιάρια με πρόσφυγες και μετανάστες.

29/12/16
23/12/16

Οι μέρες των αισθήσεων

Οι μυρωδιές των γλυκών που ετοιμάζονται είναι το «ακριβότερο» άρωμα αυτήν την εποχή. Το άρωμα, που για λίγες μέρες τον χρόνο, μπορεί και καλύπτει την άσχημη «οσμή» της πραγματικότητας. Η γεύση των πρώτων μελομακάρονων, τα καλύτερα κάστανα του χειμώνα, τραγανοί κουραμπιέδες, καβουρντισμένο αμύγδαλο, γλυκό κυδώνι σπιτικό. Βάλσαμο στις ψυχές μας, εκεί όπου έχουν φωλιάσει η κούραση και η παραίτηση.

21/12/16
20/12/16

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Δέκα χρόνια όμως αργότερα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αυτοδιαχείρισης της περιοχής από τους κατοίκους, το οποίο περιελάμβανε αναδάσωση, σχέδιο κοινωνικών κατοικιών και φροντίδα των λιμνών. Φυτεύτηκαν έξι εκατομμύρια δέντρα και η περιοχή μετατράπηκε, σύμφωνα με την UNESCO, σε έναν μοναδικό βιότοπο πανίδας και χλωρίδας.

17/12/16
16/12/16
15/12/16

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Στην περίπτωση πάντως των συνεντεύξεων σε έντυπα Μέσα, οι πολιτικοί, αλλά και όποιοι άλλοι εκφέρουν δημόσιο λόγο, έχουν έναν απλό τρόπο να αυτοπροστατεύονται: να ζητούν το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής τους, να το ελέγχουν επιμελώς και να λένε αυτοί το παραδοσιακό «τυπωθήτω». Αν δεν το πράττουν, κινδυνεύουν να τους καταλογιστεί αφέλεια, αλλά και να μην εισακουστούν οι διαμαρτυρίες τους, αν παραπονεθούν ότι τα λόγια τους παρεξηγήθηκαν.

14/12/16

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Τα τελευταία χρόνια η δημιουργικότητα χρησιμοποιείται ακόμη και στην οικονομία και συνδέεται με τη γενικότερη οικονομική και πολιτική κρίση που περνά ο πλανήτης. Σ' αυτήν τη χρήση υπονοείται πως οι νέες γενιές πρέπει οπωσδήποτε να βρουν λύσεις στα προβλήματα που κληρονομούν και να αναπτύξουν την ικανότητα να επιβιώνουν και να ανθούν σε έναν χαοτικό κόσμο.

13/12/16

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το εσθονικό παιδαγωγικό σύστημα δεν προβλέπει νέες παιδαγωγικές μεθόδους ή «πειράματα», παρότι μαθητές και δάσκαλοι έχουν σημαντικά περιθώρια να προσαρμόσουν τη διδασκαλία και τη μάθηση. Οι ακολουθούμενες μέθοδοι είναι μάλλον συντηρητικές και τα περιεχόμενα πολύ σαφή.

09/12/16

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Οι βουλευτικές εκλογές της άνοιξης θα γίνουν ενώ θα έχει αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα του ο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος για να κατακτήσει αυτή τη θέση εκμεταλλεύτηκε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επανέρχονται σε μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα και γίνονται ορατά, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων: εθνικισμός, αντιευρωπαϊσμός και αναζήτηση ισχυρού προστάτη. (...)

07/12/16

Ραδιόφωνο