Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
19/02/17
18/02/17

Εδώ είμαστε

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΧΠΕΚΙΔΗ*   Μια ριζική πολιτική αλλαγή ενέχει μεγαλύτερες δυσκολίες απ' ό,τι θα απαιτούσε η δημιουργία ενός πολιτεύματος εξαρχής. Γιατί, εκτός από τις δυσκολίες του έργου καθ' εαυτό,...

17/02/17
16/02/17

Η 7η Φεβρουαρίου του Ταγίπ Ερντογάν

Το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου 2017, έγινε η πολυαναμενόμενη από τους Τούρκους πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλτ Τράμπ. Οι Τούρκοι περίμεναν με αγωνία τη συγκεκριμένη επικοινωνία, γιατί ήθελαν να διαπιστώσουν αν υπάρχει αλλαγή πλεύσης στην αμερικανική πολιτική μετά την προεδρία Ομπάμα, την οποία αποκαλούν ντροπιαστική λόγω της υποστήριξης που παρείχε στους Κούρδους της Συρίας. Ξεχνούν βέβαια επιμελώς, ότι όταν επί δύο χρόνια το ISIS ήταν στα πάνω του, οι Κούρδοι ήταν που το πολεμούσαν.

15/02/17
14/02/17

Και οι επτά είναι υπέροχες!

Επτά χώρες τιμωρούνται με αποβολή από την παγκόσμια τάξη. Επτά θρανία θα μείνουν κενά. Για να φανταζόμαστε πλέον τον χάρτη με επτά τρύπες, συνολικής έκτασης επτά εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συμπτώσεις πάνω στον αριθμό επτά.

12/02/17
11/02/17

Είμαι "κεντροαριστερός"

Χρησιμοποιώ τη βιωματική οδό για να περιγράψω αυτό που οι ομήλικοί μου γνωρίζουν από χέρι: Ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, πέρα από τα προβεβλημένα στελέχη της, έχει στεγάσει ενεργούς πολίτες και άξιους ανθρώπους που δεν είχαν καμιά απολύτως σχέση με το πελατειακό σύστημα και τη μυξώδη γκλαμουριά του όψιμου ΠΑΣΟΚ. Η ερώτηση είναι αν αυτός ο χώρος υπάρχει ακόμα ή έχει συρρικνωθεί μέχρι εξαφανίσεως.

10/02/17
09/02/17

Προστιθέμενη αξία: Δημιουργία και χρήση

Η προστιθέμενη αξία προκύπτει αν από την ακαθάριστη αξία παραγωγής αφαιρεθεί η ενδιάμεση ανάλωση (το κόστος των εισροών). Δηλαδή, ο προσδιορισμός της προστιθέμενης αξίας εξαρτάται από τις ποσότητες και τις τιμές της παραγωγής καθώς και από τις ποσότητες και τις τιμές της ενδιάμεσης ανάλωσης. Τόσο απλό, αλλά συγχρόνως και τόσο πολύπλοκο, καθώς πρόκειται για τέσσερις εξαιρετικά πολυπαραγοντικούς τομείς.

08/02/17
07/02/17

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό

Στην Ευρώπη, το κύμα επαναδημοτικοποιήσεων έχει αποδείξει ότι η απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης αποτελεί μοντέλο που έχει απορριφθεί. Έχει γίνει πλέον κοινή συνείδηση ότι το νερό, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (απαραίτητο για τη ζωή, σε ανεπάρκεια, πόρος εξέχουσας γεωστρατηγικής σημασίας), δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα απλό εμπόρευμα που υπόκειται σε ανταγωνισμούς και ιδιωτικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και η διαχείριση, η παραγωγή και διάθεση πόσιμου νερού, η αποχέτευση και η περιβαλλοντική προστασία ανήκουν στον δημόσιο τομέα.

05/02/17
04/02/17

Έλληνες σε όλα, εκτός από τα χαρτιά

Η Έρη ήρθε στην Ελλάδα με τους γονείς της το 1996, όταν ήταν τριών ετών. Έμαθε να μιλάει τα ελληνικά στο νηπιαγωγείο, ήταν άριστη μαθήτρια σε όλη τη διάρκεια του σχολικού βίου. Δεν διατηρεί καμία επαφή με την πατρίδα των γονιών της, την Αλβανία. Μονάχα μία γιαγιά έχει στα Τίρανα, την οποία επισκέφτηκε τελευταία φορά πριν από τρία χρόνια. Όλοι οι φίλοι της είναι Έλληνες, και αυτή επίσης.

03/02/17
02/02/17

Ρατσισμός στη χώρα του Ξένιου Δία

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι εμείς, οι καθαρόαιμοι Έλληνες, απόγονοι ενός λαμπρού πολιτισμού, δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με αυτό το φαινόμενο. “Η Ελλάδα σαν γέφυρα πολιτισμών πάντα αποδεχόταν τη διαφορά” μαθαίναμε στα σχολειά μας. Την ίδια, βέβαια, στιγμή οι Τσιγγάνοι παρέμεναν στο περιθώριο... Ρατσιστές εμείς; Γιατί; Μήπως δεν συμπαρασταθήκαμε στους Εβραίους τότε που σαν τα πρόβατα τους μάντρωναν οι ναζί;

01/02/17
31/01/17

Σύντομες ιστορίες

«Το επεισόδιο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγάλο κόστος για τον τόπο» αποφαίνεται με στόμφο στο σύντομο κύριο άρθρο της η “Καθημερινή” (26/1/2017) «και στην οικονομία και στην ποιότητα των θεσμών και της δημοκρατίας. Ενδεχομένως να ήταν ένα αναγκαίο φροντιστήριο προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ελληνική κρίση δεν έχει μαγικές λύσεις και πως το όραμα μιας αριστερής διακυβέρνησης ήταν απλώς μια χίμαιρα. Αναγκαίο μπορεί να ήταν το φροντιστήριο, ήταν όμως και πάρα πολύ ακριβό».

29/01/17

Ραδιόφωνο