Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
24/03/17
23/03/17

Φιλελληνισμός και ευρωπαϊσμός

Ο φιλελληνισμός του 19ου αλλά και του 20ού αιώνα δεν ήταν πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερος. Βασιζόταν σε ιδέες και αξίες που είναι διαχρονικές και άρα έχουν ισχύ και στον 21ο αιώνα. Ο Σέλλεϋ εμπνεόταν από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, όπως και ο Μπάιρον, τον οποίον κορυφαίοι ομότεχνοί του χαρακτήριζαν αγωνιστή της ελευθερίας.

21/03/17

Οι τολμηρές περιστροφές του Μάρτη

Το ίδιο φαινόμενο, τη χρονική ισοκατανομή φωτός και σκότους επί γης, που οφείλεται στον συνδυασμό γήινων και εξωγήινων περιστροφικών κινήσεων, οι μεν το χαρακτηρίζουμε από τη μεριά της μέρας και οι δε από τη μεριά της νύχτας. Φαινομενολογία της ποίησης.

19/03/17
18/03/17

Νέο πλαίσιο για τη χωροταξία και την πολεοδομία

Αρχίζουν πλέον να οικοδομούνται οι άξονες ενός νέου πλαισίου πάνω στο οποίο θα στηριχτεί ο σχεδιασμός της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Το προηγούμενο σύστημα, με τις αγκυλώσεις του και τα προβλήματα του, έχει αποδειχτεί κατακερματισμένο, αναχρονιστικό και γραφειοκρατικό, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του...

17/03/17
16/03/17

Συμφωνώντας με την αλήθεια

17 Φεβρουαρίου 2013. Αμέσως μετά την απόπειρα εμπρησμού σε εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής, η αστυνομία προβαίνει σε περισσότερες από 40 προσαγωγές κατοίκων του χωριού και, λίγες ώρες μετά, αφήνονται ελεύθεροι,χωρίς καμία κατηγορία.

15/03/17
14/03/17

Η αλληλεγγύη στο απόσπασμα

Ένα χέρι βοήθειας που συμμετέχει όχι ως θεατής στο ναυάγιο, αλλά ως σανίδα σωτηρίας. Ένα τέτοιο χέρι είναι και η περίπτωση της Εβελίνας Πολιτίδου ή άλλως πως “Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον, ἵνα κρύψω ἐν τάφῳ, ὅς ὡς ξένος οὐκ ἔχει τὴν κεφαλὴν ποῦ κλίνῃ...”.

12/03/17
11/03/17

Το γκούτσι φόρεμα και τα αποφόρια του εκσυγχρονισμού

Εκείνοι που αυτή τη φορά σούφρωσαν τα λεπτεπίλεπτα χειλάκια τους αρθρώνοντας τη διαφωνία τους ήταν η αναγνωρίσιμη πλέον μερίδα ξεπεσμένων πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστών που στοιχίζονται τώρα πια κάτω από την αγέρωχη σημαία του ακραίου Κέντρου. [...]

10/03/17
09/03/17

Τα σκουπίδια μιας απαθούς κοινωνίας

Ίσως γνωρίζετε την περίπτωση της Ζακύνθου, όπου τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους δρόμους της πόλης και των χωριών από τον περασμένο Οκτώβριο. Ο βασικός ΧΥΤΑ του νησιού έχει κορεστεί, αδυνατώντας να δεχθεί νέα σκουπίδια, ενώ η δημοτική αρχή και η Πολιτεία αδυνατούν μέχρι σήμερα να προσφέρουν μια αξιόπιστη λύση...

08/03/17

Είσαι ό,τι δίνεις

Η ατομική και κοινωνική μας ηθική προτάσσει βέβαια ως ύψιστη αξία την ανιδιοτελή αγάπη. Πώς επιβιώνει τώρα αυτή η αγάπη, όταν ακόμη και η τεκνοποιία γίνεται επένδυση, είναι να απορεί κανείς. Κι όμως επιβιώνει.

07/03/17

Οι Τουρκοκύπριοι να ανήκουν μόνο σε ιστορίες για αγρίους

Πραγματικά, πόσο ενοχλεί άραγε εάν οι μαθητές μας διαβάσουν Οζντέν Σελένγκε για το πώς ένα κορίτσι ετοιμάζεται να χρωματίσει ξανά το μωσαϊκό της ζωής; Να διαβάσουν τον μεγάλο έρωτα για τη Λέα με τις ορτανσίες από τον Μεχμέτ Κανσού;

05/03/17

Κάτι κινείται με τους Ρομά

Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες αδράνειας, οι προσπάθειες αυτές είναι σημαντικές, καθώς ήρθε ο καιρός να μπει ένα τέλος στον κοινωνικό αποκλεισμό της συγκεκριμένης ομάδας, την γκετοποίηση και τις συνθήκες εξαθλίωσης στις οποίες ζουν πολλά μέλη της, προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων.

04/03/17

"Ο σοσιαλισμός των ηλιθίων"

«Εννοώ ότι σήμερα πλουτίζει κανείς επειδή ελέγχει την πληροφορία [...] Και αυτό είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των αντιδραστικών, που ισχυρίζονται ότι τάχα μάχονται τις μορφωμένες ελίτ, δηλαδή τους μορφωμένους ανθρώπους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που βρίσκουν τις πιο κερδοφόρες θέσεις. Η μόρφωση πλέον ταυτίζεται με τον πλούτο, την εκμετάλλευση και αυτό είναι ένα πραγματικό πολιτικό πρόβλημα».

03/03/17

Μισθοφόροι και παιδιά - στρατιώτες

Η χρήση μισθοφόρων είναι πολύ παλιά και με ιστορική συνέχεια. Μην ξεχνάμε ότι το σημαντικότατο ιστορικό σύγγραμμα του Ξενοφώντος «Κύρου ανάβασις» περιγράφει την -μετά τον θάνατο του Κύρου- περιπετειώδη επιστροφή των Μυρίων. Και ενώ ο Ξενοφών παρουσιάζει τα βάσανα των μισθοφόρων, η Ιστορία έχει αποδείξει επανειλημμένα τις συνέπειες που προκύπτουν στους μισθωτές τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 241 π.Χ., όταν οι Καρχηδόνιοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους μισθοφόρους τους με αποτέλεσμα τον τριετή αιματηρότατο πόλεμο, που έληξε με νίκη του Αμίλκα.

02/03/17

Ραδιόφωνο