Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
27/04/17

Δεξιός λαϊκισμός

Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της συγκυρίας. Αυτό που την ενδιαφέρει πάνω απ' όλα είναι να χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο και κάθε μέσο προκειμένου να οδηγήσει στα άκρα οποιαδήποτε έννοια πολιτικής συνεννόησης, ή έστω δημιουργικής παρουσίας, ακόμη και μέσα σε ένα επιθετικό πλαίσιο.

26/04/17

Αμ POS!

Επί χρόνια υπήρχαν δύο κατηγορίες πολιτών: οι φορολογούμενοι και οι... άλλοι. Ένα τεράστιο κομμάτι της φοροδιαφυγής αφορούσε και αφορά τη φοροδιαφυγή των εταιρειών και της ελίτ, που κατάφερνε να κρύβει τα εισοδήματα και τα κέρδη άλλοτε μέσω τριγωνικών συναλλαγών και άλλοτε μέσω δικτύων off shore εταιρειών.

25/04/17

Επαναλαμβανόμενη τραγωδία

Στο άκουσμά της, η πρώτη αντίδραση των κανονικών ανθρώπων είναι θλίψη. Αλλά όλο και πιο γρήγορα ξεχνιέται. Είναι, βλέπετε, μια τραγωδία επαναλαμβανόμενη, που χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη ένταση για να αντέξει στη μνήμη. Όχι αυτών που είδαν τους διπλανούς τους να πνίγονται, όχι των γονιών, των παιδιών, των φίλων αυτών που χάθηκαν, αλλά των υπόλοιπων.

23/04/17

Ο κρίσιμος χρόνος

Ελεύθερος χρόνος, βεβαίως, δεν σημαίνει και ακριβώς ελεύθερος, αφού μας έχουν τεθεί μεγάλοι περιορισμοί στην ελευθερία κινήσεων, αλλά είναι βέβαιο ότι διαθέτουμε μια μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και αρκετές προϋποθέσεις για να επιχειρήσουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπροστά...

22/04/17

H Ευρώπη και οι γαλλικές κάλπες

Μπροστά στις γαλλικές κάλπες, όμως, η έκφραση “με κομμένη την ανάσα” είναι μάλλον λίγη. Όχι επειδή οι Γάλλοι ψηφίζουν σε δύο δόσεις και τίποτε δεν θα τελειώσει πριν από τη νύχτα της 7ης Μαΐου. Αλλά επειδή από το ποιος -ή ποια- θα είναι ο επόμενος ένοικος στο Μέγαρο των Ηλυσίων θα κριθεί τίποτε λιγότερο από την πολύ εύθραυστη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

21/04/17

Η "τελευταία ευκαιρία" του ΔΝΤ

Όλες οι πλευρές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα της αξιολόγησης, τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους τώρα για μετά το 2018.

20/04/17

Άλλο ΜΚΟ και άλλο "Κυβερνητικές Οργανώσεις"

Ο έλεγχος και οι έρευνες που εδώ και μήνες διενεργούνται εντός των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών για την παράνομη χρηματοδότηση μεγάλου αριθμού οργανώσεων - σφραγίδα, που στήνονταν εν μια νυκτί προκειμένου να εισπράξουν τα κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου, αρχίζει σιγά - σιγά να δίνει αποτελέσματα.

19/04/17

Διχασμένοι γείτονες, δύσκολοι γείτονες

Κι όμως, μέσα σ’ αυτό το κλίμα των διώξεων, η μισή Τουρκία απέδειξε ότι δεν θέλει την παντοκρατορία του Ερντογάν - και δεν φοβάται να το πει. Η άλλη μισή, πάλι, εναποθέτει ακόμη τις ελπίδες της στον ισχυρό άνδρα του “Ακ σεράι” ότι θα κρατήσει τη χώρα δυνατή και κυρίως θα διατηρήσει την ευημερία των τελευταίων χρόνων...

15/04/17

Καλή Ανάσταση

Αυτή η προσμονή για ημέρες γιορτινές δίνει σε όλους μια ανάσα, μια ανάσα που την κάνει ακόμη πιο βαθιά η φύση -ακόμη και μέσα στην τσιμεντούπολη-, που γιορτάζει με τη σειρά της την άνοιξη. Η μυρωδιά από τις ανθισμένες νεραντζιές, το λαμπρό φως που ακόμη δεν καίει τα μάτια, τα λουλούδια στα μπαλκόνια.

14/04/17

Λιγότεροι φόροι σε περισσότερους

Από την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων του 2016 (για το 2015) που έκανε η ΑΑΔΕ επιβεβαιώνεται πλήρως το -γνωστό για δεκατίες- ότι τα φορολογικά βάρη επωμίζονται κατά συντριπτική πλειονότητα μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν...

13/04/17

"Φάκελος" Υγεία

Κατ' αρχάς, είναι η πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση που συγκροτείται Επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς είχαν αποκαλυφθεί πολλά στοιχεία και για πολλές υποθέσεις, δεν είχε βρεθεί ποτέ κανείς να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

12/04/17

ΤΟΜΥ στην υγεία

Τελικά, όμως, όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές, που δεν είναι μνημονιακές δεσμεύσεις, που όχι μόνο δεν οδηγούν σε περικοπή δαπανών αλλά διοχετεύονται και έξτρα πόροι σε ένα κοινωνικό αγαθό...

11/04/17

Ο Νότος συντονίζει τα βήματά του

Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η -οικοδέσποινα χθες- Ισπανία αποδεικνύουν ότι θέλουν στ’ αλήθεια να συντονίσουν τα βήματά τους για το ευρωπαϊκό αύριο μετά το Brexit, ότι δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν τους όποιους δύσκολους σχεδιασμούς αποκλειστικά στις επιλογές -και τις εμμονές- των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά που έχουν για σημαία τους τη “σταθερότητα”.

09/04/17

Όταν η Ιστορία δεν διδάσκει

Ο λόγος που η αμερικανική πυραυλική επίθεση ήταν απαράδεκτη δεν είναι μόνο ότι ακόμη δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο Άσαντ έριξε χημικά. Ούτε ότι δεν είχε το “πράσινο φως” από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, άρα ήταν σαφής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η επίθεση ήταν απαράδεκτη πρωτίστως επειδή είναι επικίνδυνη - στην περίπτωση που θα έχει συνέχεια.

07/04/17

Δύσκολες αποφάσεις, θετικές προοπτικές

Κατ' αρχάς, πρόκειται για μια συμφωνία που περιέχει μέτρα δημοσιονομικού κόστους, δηλαδή λιτότητας, που όμως θα αντισταθμιστούν από θετικά μέτρα που, σύμφωνα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος έχει και την πλήρη εικόνα, διασφαλίζουν σημαντικά μια πορεία και, όπως είπε χαρακτηριστικά, αρχίζουν να χτίζουν τις βάσεις ενός κοινωνικού κράτους και να δίνουν προοπτική αναπτυξιακής πορείας.

Πάμε Τέμπη;

Η μισή Ελλάδα περίμενε εδώ και πολλά χρόνια να ολοκληρωθούν τα τούνελ εκεί που “ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν”, όχι τόσο για να γλιτώσει τα είκοσι λεπτά στη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, όσο για να μην αναγκαστεί να διασχίσει ξανά αυτή την πανέμορφη αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη -και πολλάκις αιματοβαμμένη- κοιλάδα...

06/04/17

Δεν τους βγαίνει...

Γι' αυτό και πολύ γρήγορα, όσο γρήγορα και βιαστικά μπήκαν στην πολιτική ζωή του τόπου την προηγούμενη εβδομάδα, τα σενάρια που πήγαν να στρώσουν ξεφούσκωσαν γρήγορα. Και έμεινε μόνος ο Ευ. Βενιζέλος να κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. για την τακτική που ακολουθούν.

05/04/17

Αλληλεγγύη με διαφάνεια

Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2016 μάθαμε ότι ανέρχονται σε 170 οι ελληνικές και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που πραγματοποίησαν δράσεις στην Ελλάδα από την εποχή της έξαρσης της προσφυγικής κρίσης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με καταγραφή που ολοκλήρωσε -και παρά τις αντιδράσεις- το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής...

04/04/17

Παραλογισμοί

Γιατί όσοι μιλάνε για εκλογές τώρα, όσοι σχεδιάζουν σενάρια για πτώση της κυβέρνησης, όσοι περιφέρονται και λένε ότι όταν έρθουν στην εξουσία, θα πάρουν “τόσα κι άλλα τόσα μέτρα”, όσοι καιροφυλακτούν με πρόσχημα “οικουμενικές” λύσεις να κερδίσουν το προσωπικό τους στοίχημα όποιο κι αν είναι το τίμημα για τη χώρα μόνο κακή υπηρεσία μπορούν να προσφέρουν αυτή τη στιγμή για τους πολίτες και την κοινωνία.

02/04/17

Περί ευρωπαϊκής κανονικότητας

Στην Ευρώπη του Βορρά και του Νότου ο νομοθέτης προσπαθεί να φρενάρει την υπόγεια ανάμειξη εργασίας και ελεύθερου χρόνου, την οποία ευνοεί η τεχνολογία, καθώς έχει διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία του εργαζόμενου. “Burn out” είναι η λέξη της μόδας, και τα πρώτα συμπτώματα της εργασιακής ασθένειας του 21ου αιώνα είναι αϋπνίες, αδυναμία συγκέντρωσης, ανικανότητα ξεκούρασης. Βλέπετε, η προστασία του εργαζόμενου εξακολουθεί να είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ευρωπαϊκής κανονικότητας.


Ραδιόφωνο