Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απόψεις

ΚΥΡΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑΑπόψειςΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣΑρθρογραφίαΣκίτσαΣτήλες

Πράσινα και Αριστερά

In memoriam

Της Ρένας Δούρου - Ο Μανώλης Γλέζος ήταν αυτό που με λόγιο τρόπο ονομάζουμε “ολιστικός διανοούμενος”. Το πνεύμα του, ακούραστα ερευνητικό, είχε αρδεύσει τομείς όπως η γλώσσα, η ποίηση, η οικονομία, η γεωλογία, συνδυάζοντας τις θετικές επιστήμες με μια βαθιά φιλοσοφική και φιλολογική γνώση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Βίοι παράλληλοι

“Νέα γεωπολιτική της πανδημίας”, “νέο υπόδειγμα”, “τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως τη γνωρίζουμε”, “αναδιάταξη της παγκόσμιας τάξης”, “αλλαγή των παγκόσμιων ισορροπιών”

Εικόνες από το μέλλον

Της Ρένας Δούρου Δύο ειδήσεις αναφορικά με τις παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού φωτίζουν διαφορετικά την κλιματική κρίση σε σχέση με το μέλλον του πλανήτη. Είδηση πρώτη: ...

Ασθένειες - ζόμπι

Η περίπτωση του κορωνοϊού φέρνει στο προσκήνιο την κλιματική κρίση ως παράγοντα δημιουργίας και επιτάχυνσης ενός νέου σύμπαντος ασθενειών που συνδέονται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κρυφή πείνα

Της Ρένας Δούρου - Μια από τις πιο επικίνδυνες πτυχές αυτού που ο Μπρούνο Λατούρ ονομάζει νέο “κλιματικό καθεστώς” έχει να κάνει με το φάσμα της πείνας και τη δραστική κατάρρευση των θρεπτικών ουσιών της διατροφής μας, που πλέον είναι επιπέδου... φαστφουντάδικου!

Φάτε μάτια... πλαστικά

Της Ρένας Δούρου - Οι πράσινες και γαλάζιες αποχρώσεις της υποβάθμισης και της καταστροφής του περιβάλλοντος, εξαιτίας του κυρίαρχου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, είναι πολλές. Αρκετές ούτε που τις φανταζόμαστε.

Πράσινοι στα λόγια...

Της Ρένας Δούρου - «Στόχος μας είναι να συμφιλιώσουμε την οικονομία με τον πλανήτη μας, να συμφιλιώσουμε τον τρόπο που παράγουμε, τον τρόπο που καταναλώνουμε, με τον πλανήτη μας και να καταφέρουμε αυτό να λειτουργήσει για τους λαούς μας”.

Ρένα Δούρου: Η έμφυλη διάσταση της κλιματικής κρίσης

Της Ρένας Δούρου*   “Η κλιματική κρίση είναι κάτι παραπάνω από μια συζήτηση για ένα και μισό βαθμό Κελσίου. Είναι τα κλεμμένα και φυλακισμένα παιδιά στα σύνορα με το Μεξικό, είναι οι αγνοούμενες και...


Ραδιόφωνο