Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Εκδήλωση για τον Σπύρο Ασδραχά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδήλωση για τον Σπύρο Ασδραχά

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Σπύρο Ασδραχά πραγματοποιείται την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στις 7.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48). Η εκδήλωση οργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του 20ού τεύχους της περιοδικής έκδοσης των ΑΣΚΙ "Αρχειοτάξιο", αφιερωμένου στον Σ. Ασδραχά και την ανάρτηση των σεμιναρίων του (ΕΙΕ, 1994-2007) στον ιστότοπο του ΕΙΕ. Θα χαιρετίσουν η Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, διευθύντρια ερευνών του ΙΙΕ/ΕΙΕ, και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ. Θα μιλήσουν η Ευτυχία Λιάτα, ιστορικός, διευθύντρια ερευνών του ΙΙΕ/ΕΙΕ, και η Άννα Ματθαίου, ιστορικός, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θα συντονίσει η ιστορικός Πόπη Πολέμη. Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ "Από τον χώρο στις ανθρώπινες σχέσεις: Τα Κερκυραϊκά φέουδα, 15ος-18ος αι. Ένα μάθημα του Σπύρου Ασδραχά", σε σκηνοθεσία Νίκου Γραμματικόπουλου.

Ο Ross Daly στις Ροές

Ο Ross Daly και η Κέλυ Θωμά εμφανίζονται Παρασκευή και Σάββατο 11 και 12 Ιανουαρίου στις Ροές, Ιάκχου 16, στις 9 μ.μ. μεταφέροντας το κοινό σε έναν μαγικό μουσικό κόσμο μέσα από τις συνθέσεις τους, που είναι επηρεασμένες από διάφορες παραδόσεις του κόσμου. Οι μουσικές τους αποτελούν ένα κράμα από διαχρονικές και αρχαίες παραδόσεις μέσα από ένα νέο, δημιουργικό πρίσμα. Θα παρουσιάσουν επίσης μουσικές από την τελευταία δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο "Lunar". Οι δυο τους αποτελούν ένα εντελώς μοναδικό ντουέτο όπου κεντρική θέση στον μουσικό τους κόσμο έχει η λύρα, ένα όργανο που συναντιέται σε πολλές μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κρήτης. Ο Ross Daly παίζει λύρα, τάρχου, ραμπάμπ και σάζι και η Κέλυ Θωμά λύρα.

 

Ο Σκαλκώτας σήμερα

Σειρά συζητήσεων στο πλαίσιο του «2019 - Έτος Σκαλκώτα» πραγματοποιούνται από τις 10 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρώτη συζήτηση είναι με τον μαέστρο και μουσικολόγο Leon Botstein, ο οποίος θα διευθύνει τη συναυλία της 11ης Ιανουαρίου της ΚΟΑ στο Μέγαρο, και τον συνθέτη Γιώργο Τσοντάκη. Συντονίζει η διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης Στεφανία Μεράκου. Στο πλαίσιο του «Έτους Σκαλκώτα», με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικότερου Έλληνα συνθέτη, θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις. Οι συζητήσεις θα πλαισιώνουν τις συναυλίες, με σκοπό να αναδείξουν όψεις του έργου του συνθέτη σήμερα, καθώς και τις απόψεις μουσικών και μουσικολόγων που έχουν ασχοληθεί με αυτό. Η επόμενη εκδήλωση πραγματοποιείται στις 14 Ιανουαρίου.

«Η βιογραφία του πατρογονικού»

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, παρουσιάζει στην Αίθουσα Θεάτρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση «Η βιογραφία του πατρογονικού» της Μάγκυς Κριθαρέλλη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιανουαρίου. «Αυτό που ενδιαφέρει την παράσταση μας είναι οι άνθρωποι και λιγότερο η ‘περιήγηση’ του σπιτιού αυτού καθεαυτού" σημειώνει ο σκηνοθέτης και προσθέτει: "Οι άνθρωποι που έβαλαν την πρώτη πέτρα για να χτιστεί αυτό το μικρό, ελάχιστο πεπρωμένο. Αυτοί που ανέγραψαν τη χρονολογία κτίσεως ανάγλυφα στο κέντρο του. 1903. Αυτοί που έσφαξαν τον πετεινό κι έβαλαν τη λίρα τη χρυσή κάτω από τον θεμέλιο λίθο. Οι κτήτορες και οι νεότεροι ιδιοκτήτες του που έφεραν το σπίτι ώς εδώ. Οι δύο οικογένειες που δέθηκαν μαζί του, η ιστορία τους, το θάρρος τους, η διαδρομή τους, οι θυσίες τους, η πίστη τους, η αρχοντιά τους. Το αίμα και το χρυσάφι τους. Και μαζί μ’ αυτούς η ιστορία της Καβάλας, της Μακεδονίας και της Πατρίδας μας, από το τέλος του 19ου αιώνα ώς τις μέρες μας" προσθέτει ο Θοδωρής Γκόνης.

Περφόρμανς Requiem

Η περφόρμανς Requiem, a choreographed portrait του χορευτή, χορογράφου και video artist Αλέξη Τσιάμογλου και της κολεκτίβας RoughCut, παρουσιάζεται, στο πλαίσιο του κύκλου Megaron Underground στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 στις 9 το βράδυ. Μια παράσταση όπου αποπειράται να αποτυπώσει το πορτρέτο της χορεύτριας μέσα από τη χορογραφική ματιά. Ερμηνεύει η Νιόβη Μπένου.

"Στο σώμα της" στην Ταινιοθήκη

Η νέα ταινία (ντοκιμαντέρ) του Ζαχαρία Μαυροειδή "Στο σώμα της", προβάλλεται στην Ταινιοθήκη τα Σάββατα 12 και 19 Ιανουαρίου. Μετά τις προβολές θα ακολουθήσουν συζητήσεις με τον σκηνοθέτη και τους καλεσμένους τους Εύα Στεφανή, Άγγελο Φραντζή (12.1), Ηλέκτρα Βενάκη και Λευτέρη Χαρίτο (19.1). Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL