Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ο Μάρξ στο Σύνταγμα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μάρξ στο Σύνταγμα!

Ποιος ήταν ο Καρλ Μαρξ και τι θα μας έλεγε αν βρισκόταν ξαφνικά ανάμεσά μας, στον αιώνα μας, στο Σόχο της Νέας Υόρκης, στις Βρυξέλλες, στο Πεκίνο, το Βερολίνο, ή το Σύνταγμα στην Αθήνα; Πώς θα έβλεπε τον κόσμο μας σήμερα; Παραμένει η θεωρία του ακόμη επίκαιρη ή είναι πλέον ξεπερασμένη;

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου διανοητή και επαναστάτη του 19ου αιώνα, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα, με τη στήριξη του «Σπούτνικ», διοργανώνει έκθεση και σειρά εκδηλώσεων και προβολών στον σταθμό του μετρό Συντάγματος, από την επόμενη Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018.

Αναλυτικότερα, η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο υλικό και πληροφορίες για τη ζωή, το έργο, την εποχή και την επιρροή του Καρλ Μαρξ, έργα σύγχρονων εικαστικών και γελοιογράφων εμπνευσμένα απ’ αυτόν, έκθεση βιβλίου με το σύνολο σχεδόν των μεταφρασμένων έργων του στην Ελλάδα, την πορεία του αριστουργήματός του «Το Κεφάλαιο», αφιέρωμα στην παιδική εργασία με τίτλο “Ο Μαρξ, ο Ντίκενς και η παιδική εργασία”.

Στις εκδηλώσεις και τις συζητήσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση, ακαδημαϊκοί, μελετητές του έργου του και καλλιτέχνες θα σκιαγραφήσουν πλευρές της προσωπικότητάς του και σημεία της αξεπέραστης ανάλυσής του για τον καπιταλισμό. Τις εκδηλώσεις συμπληρώνουν προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, καθώς και ένα διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι για παιδιά.

Μεταξύ άλλων, στις εκδηλώσεις-συζητήσεις του τριημέρου θα συμμετάσχουν ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος, που θα συζητήσει με το κοινό για τη «γνωριμία» του με τον Μαρξ μέσα από το έργο του Χάουαρντ Ζιν, ο Απόστολος Δεδουσόπουλος, η Γεωργία Πετράκη και ο Ιορδάνης Ψημμένος θα συζητήσουν για “Το Κεφάλαιο” και την εργασία στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ο Δημήτρης Καλτσώνης και ο Κωνσταντίνος Τσιμώνης θα μιλήσουν για τη σχέση του Μάρξ με την Κίνα, ο Κώστας Δουζίνας θα δώσει διάλεξη με θέμα γιατί πρέπει να ξαναδιαβάσουμε τον Μαρξ.

Τέλος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τζέισον Μπάρκερ «Marx reloaded» και η ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ γνώρισε τον Ένγκελς».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα του τριημέρου, από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ, ενώ οι εκδηλώσεις και οι προβολές θα πραγματοποιούνται από τις 5.30 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, στις 5.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Αναλυτικότερες πληροφορίες στο 210 9248674-5 (γραφείο της Κ. Κούνεβα στην Αθήνα, Συγγρού 22).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL