Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Κάλεσμα της Ανοιχτής Πόλης στη συγκέντρωση της Πέμπτης στις 7μμ στα Προπύλαια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλεσμα της Ανοιχτής Πόλης στη συγκέντρωση της Πέμπτης στις 7μμ στα Προπύλαια

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης:

Το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο της πόλης βρίσκεται τους τελευταίους μήνες διαρκώς στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης. Το νομοσχέδιο του Υπ. Προστασίας του Πολίτη που συζητείται σήμερα και αύριο στη Βουλή με θέμα τις “δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις” μας θυμίζει, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο, την ουσιαστική σχέση αυτής της συζήτησης με τα δημοκρατικά δικαιώματά μας.

Προβλέποντας ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, η κυβέρνηση σπεύδει να νομιμοποιήσει την καταστολή ως μελλούμενη απάντηση στην αναμενόμενη αντίδραση της κοινωνίας. Η καταφυγή στην αστυνομοκρατία και η αντιγραφή χουντικών νομοθετημάτων μοιάζει ασφαλής μέθοδος για όσα η κυβέρνηση φοβάται πως θα έρθουν και επιδιώκει να προλάβει. Το αποτέλεσμα είναι ότι το νομοσχέδιο θίγει τον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας με τρόπο που είναι πρόδηλα αντισυνταγματικός.

Στην Ανοιχτή Πόλη θεωρούμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι στο δημόσιο χώρο της πόλης αδιαπραγμάτευτο και θεμελιώδες για τη δημοκρατία. Ακόμα περισσότερο, πιστεύουμε ότι τίποτα θετικό δεν μπορεί να προκύψει στη βάση μιας φοβισμένης κοινωνίας, παρά μόνο με πολίτες που οργανώνονται και διεκδικούν.

Το νομοσχέδιο του Υπ. Προστασίας του Πολίτη είναι καταδικασμένο να καταργηθεί στην πράξη. Η Ανοιχτή Πόλη καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας αύριο Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 7μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL