Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Μεταρρυθμίσεις και δημόσιες πολιτικές σε καιρό κρίσης: Σεμινάριο στο ΕΝΑ με τον Γ. Μπαλαμπανίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταρρυθμίσεις και δημόσιες πολιτικές σε καιρό κρίσης: Σεμινάριο στο ΕΝΑ με τον Γ. Μπαλαμπανίδη

«Γιατί δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα;». Αυτό το ερώτημα κυριάρχησε στον δημόσιο διάλογο πριν και στη διάρκεια της κρίσης.

Στην πραγματικότητα, ιδίως στην περίοδο της κρίσης, υπήρξε ένα σαρωτικό κύμα αλλαγών σε όλα τα πεδία δημόσιας πολιτικής. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις συχνά έγιναν εσπευσμένα και πρόχειρα, μέσα από μια νομοθεσία «έκτακτης ανάγκης», υπονομεύοντας τις προϋποθέσεις σχεδιασμού και υλοποίησης δημόσιων πολιτικών.

Καθώς μπαίνουμε στην μετά την κρίση εποχή, είναι εφικτό να αλλάξουμε παράδειγμα; Μπορούμε να σκεφτούμε ένα ορθολογικό μοντέλο σχεδιασμού και υλοποίησης δημόσιων πολιτικών (δηλαδή μεταρρυθμίσεων), που να βασίζεται στη μελέτη και την τεκμηρίωση (Evidence–Based Policy Making), την καλή νομοθέτηση, τη διαφάνεια και διαβούλευση, καθώς και σε ένα ισχυρό συντονιστικό κέντρο διακυβέρνησης; Αλλάζοντας δηλαδή οπτική γωνία, από το «Γιατί δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις;» στο «Πώς να κάνουμε καλύτερες μεταρρυθμίσεις;».

Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσει να απαντήσει ο Πολιτικός Επιστήμονας, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, στο σεμινάριο που διοργανώνει το ΕΝΑ την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στην έδρα του (Ζαλοκώστα 8, Αθήνα – 2ος όροφος). Το σεμινάριο θα είναι ανοικτό στο κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL