Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Αλ. Τσίπρας: Όταν χάνεις, το σημαντικότερο είναι να σηκώνεσαι πάλι όρθιος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Όταν χάνεις, το σημαντικότερο είναι να σηκώνεσαι πάλι όρθιος

Χαρακτηρίζοντας "σημαντικό" τον αγώνα που έδωσαν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι σε δήμους και Περιφέρειες που είχαν την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερων δυνάμεων διεκδικώντας είτε τη νίκη είτε την επανεκλογή, είτε την ανατροπή της διαφοράς του πρώτου γύρου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας μίλησε για μια μάχη "πολιτικού πολιτισμού", κατά την οποίαν υπερασπίστηκαν τις ιδέες και τις απόψεις τους με δυναμισμό, με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: "Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρεις να κερδίζεις, αλλά να ξέρεις και να χάνεις, και το σημαντικότερο είναι να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις".

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους αιρετούς που εξελέγησαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερων δυνάμεων "την επόμενη τετραετία να αγωνιστούν και να κάνουν καλύτερες τις πόλεις και τις Περιφέρειες, τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από ένα νέο θεσμικό σύστημα που προβλέπει τη συνεργασία, τη συνεννόηση, την προγραμματική σύγκλιση". Αναφερόμενος στη διοίκηση των δήμων και των Περιφερειών, όπως αυτή θα διαμορφωθεί από την απλή αναλογική, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: "Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι γνωστές, οι πολιτικές αντιθέσεις και διαφορές είναι γνωστές, αυτές δεν θα αλλάξουν ούτε στα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, όμως πιστεύω ότι θα δοθεί μια δυνατότητα, όπου υπάρχει κοινός τόπος, να υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις προς όφελος των πολιτών".

Χτύπησε "κόκκινο" η αποχή

Σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους προσήλθαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου διαγκωνίζονταν οι δυο πρώτοι υποψήφιοι σε 229 δήμους και επτά Περιφέρειες. Συγκεκριμένα στις δημοτικές εκλογές η αποχή άγγιξε το 55,17% και στις περιφερειακές εκλογές 58,11%. Σημειωτέον ότι λόγω της απλής αναλογικής οι έδρες είχαν κατανεμηθεί από τον πρώτο γύρο και στον δεύτερο οι εκλογείς επέλεγαν πρόσωπο που θα ασκήσει διοίκηση για την επόμενη τετραετία.

Στον Δήμο Αθηναίων, όπου η αποχή άγγιξε το 66,57%, σημαντική ήταν η παρουσία του πρωτοεμφανιζόμενου στα αυτοδιοικητικά πράγματα Ν. Ηλιόπουλου, ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε 16,98% με 35.392 ψήφους και 8 έδρες, αλλά στον δεύτερο γύρο οι εκλογείς έδειξαν ενισχυμένη προτίμηση στο πρόσωπό του με 34,74% και 50.224 ψήφους. Παρότι ο Κώστας Μπακογιάννης αναδείχθηκε πρώτος και με διαφορά αγγίζοντας το 65,26% και 94.340 ψήφους, η διαφορά των ψήφων υπέρ του μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου αγγίζει μόλις τις 6.024.

"Τα επόμενα τέσσερα χρόνια είμαστε σίγουροι ότι με την καθημερινή δουλειά και με μικρές και μεγάλες μάχες στις γειτονιές της πόλης μας, θα κερδίσουμε ξανά την πίστη ότι αυτή η πόλη μπορεί να αλλάξει, ότι αυτή η πόλη μπορεί να γίνει μία πόλη που προσφέρει περισσότερα στους ανθρώπους της και εκεί είναι που θα κριθούμε όλοι μας" τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος συγχαίροντας τον Κ. Μπακογιάννη για τη νίκη του.

Ρ. Δούρου: "Σταθήκαμε όρθιοι!"

Στην Περιφέρεια Αττικής η Ρ. Δούρου στον δεύτερο γύρο αύξησε κατά πολύ το ποσοστό προτίμησης στο πρόσωπό της και τον συνδυασμό της "Δύναμης Ζωής" συγκεντρώνοντας 34,24% και διατηρώντας 20 έδρες σε σύνολο 101 εδρών. Παρά τη νίκη του Γ. Πατούλη με 65,76% που είχε συγκεντρώσει 38 έδρες, η Ρ. Δούρου τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο θα έχει σημαίνοντα ρόλο στη λήψη των αποφάσεων.

Σε επίπεδο αποτύπωσης της μεγαλύτερης συγκέντρωσης εκλογικής δύναμης η Ρ. Δούρου συγκέντρωσε υψηλό ποσοστό στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα με 42,49% και ακολούθως στην Π.Ε. Πειραιά με 38,03% και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών με 35,79%.

"Σταθήκαμε όρθιοι, σταθήκαμε όρθιες, σε πείσμα της κακοφωνίας, της παραπληροφόρησης και της εργαλειοποίησης δύο εθνικών τραγωδιών" τόνισε η Ρ. Δούρου σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αφού ευχαρίστησε όσους/ες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της "στη βάση του έργου που υλοποιήσαμε για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και την εδραίωση δομών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης", η Ρ. Δούρου στράφηκε και σε όσους δεν την προτίμησαν, επιλέγοντας είτε την αποχή είτε "μια άλλη πολιτική και αισθητική επιλογή για τη διαχείριση του μέλλοντός μας στην Περιφέρεια Αττικής".

"Η δική τους αυστηρή κρίση θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι" σημείωσε δεσμευόμενη "για τη διασφάλιση -σηκώνοντας το γάντι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ενός έργου που για πρώτη φορά έγινε στην Περιφέρεια Αττικής". Πρόκειται για τη δημιουργία του κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης, των υποδομών που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, της στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης.

Οι μεγάλες νίκες στους δήμους

Έχοντας εξασφαλίσει πρόκριση από τον πρώτο γύρο ο Απ. Καλογιάννης με 42,52%, προχώρησε στον δεύτερο συγκεντρώνοντας 57,43% με οριακή, όμως, πλειοψηφία εδρών. Συγκέντρωσε 21 έδρες, ενώ η αντίπαλός του Ρ. Καραλαριώτου συγκέντρωσε 20, αλλά η διαφορά στις ψήφους ανέρχεται σε 8.372. "Η νίκη αυτή είναι νίκη της πόλης που δίνει την δυνατότητα να συνεχιστεί το έργο που έχει ξεκινήσει ώστε η Λάρισα να αλλάξει" σημείωσε ο Απ. Καλογιάννης μιλώντας για την επανεκλογή της "Συμπαράταξης Λαρισαίων".

Νίκη σημείωσε στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας ο Χρ. Βρεττάκος, που εξασφάλισε την επανεκλογή του, καθώς συγκέντρωσε 66,72%, ενώ το προβάδισμά του ήταν ξεκάθαρο από τον πρώτο γύρο 45,72% με 19 έδρες. "Με την ψήφο του σήμερα ο λαός του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας διασφάλισε τη δική του μεγάλη νίκη για να συνεχίσουμε μαζί να χτίζουμε μία πόλη αντάξια των ανθρώπων και της βαριάς της ιστορίας" ήταν το πρώτο σχόλιο του Χρ. Βρεττάκου.

Στο Χαλάνδρι την επανεκλογή του εξασφάλισε ο Σίμος Ρούσσος με 52,43% έχοντας καθαρό προβάδισμα από τον πρώτο γύρο με 32,34% και 13 έδρες. Ωστόσο τα δύσκολα ξεκινούν από την 1η Σεπτεμβρίου, καθότι η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίζεται από την πολυδιάσπαση των τεσσάρων "γαλάζιων" ψηφοδελτίων που συνολικά καταλαμβάνουν 17 έδρες συνολικά.

Καθαρή νίκη και την επανεκλογή του εξασφάλισε ο Γ. Λαγουδάκης στο Πέραμα με 54,15% έναντι 45,85% που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του Γ. Λαγουδάκος, οποίος όμως έχει συγκεντρώσει 8 έδρες, ενώ ο επανεκλεγείς δήμαρχος έχει συγκεντρώσει 7 έδρες.

Με οριακή νίκη στο 50,37% ο Άκης Κατωπόδης επανεξελέγη δήμαρχος Βύρωνα. Η διαφορά μεταξύ των δυο είναι 135 ψήφοι. Η κατανομή των εδρών θα οδηγήσει σε συναινέσεις, με τις οποίες, βέβαια, ο Άκης Κατωπόδης είναι εξοικειωμένος. Να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός του καταγράφει οριακή μειοψηφία στις έδρες, καθώς συγκέντρωσε 9 έναντι 10 του «γαλάζιου» Χρ. Γώγου.

"Η νίκη αυτή ανήκει σε όλους τους πολίτες, ο λαός του Βύρωνα μίλησε και ήρθε η ώρα, διαισθανόμενοι τη βαριά ευθύνη, να ενωθούμε σε έναν κοινό αγώνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας" τόνισε ο Άκης Κατωπόδης προσθέτοντας: "Ο Βύρωνας αξίζει και μπορεί ακόμα περισσότερα, και γι' αυτά ακριβώς θα αγωνιστούμε πλέον όλοι μαζί τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με το ίδιο ήθος, το ίδιο πάθος και την ίδια επιμονή για να βάλουμε τον Βύρωνα στη θέση που αξίζει να βρίσκεται!".

Την επανεκλογή του εξασφάλισε στα Βριλήσσια ο Ξ. Μανιτογιάννης με 53,02% και 10 έδρες έναντι του «γαλάζιου» τέως δημάρχου και πρώην υπουργού Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλου, ο οποίος συγκέντρωσε 9 έδρες.

Σπάει το σύστημα Ψινάκη στον Δήμο Μαραθώνα με τον Στ. Τσίρκα να συγκεντρώνει 55,63% και 13 έδρες έναντι του Σπ. Λιβαθινού, που συγκέντρωσε 44,37 %. Στην Αγιά με διευρυμένο ψηφοδέλτιο ο Αντ. Γκουντάρας εξασφάλισε την έβδομη θητεία του με 51,17% και 12 έδρες έναντι του αντιπάλου του Γ. Αγγελάκα, που συγκέντρωσε 10 έδρες με 48,83%.

Και οι ήττες...

Σε μάχη ψήφο - ψήφο εξελίχθηκε η έκδοση του οριστικού αποτελέσματος στον Δήμο Αιγάλεω με τον "γαλάζιο" Γ. Γκίκα να προηγείται με 54 ψήφους έναντι του Δημ. Μπίρμπα, ο οποίος δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί. Ο Δημ. Μπίρμπας συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 11 έδρες με 26,07% και 8.522 ψήφους. Με ισοψηφία ο Γ. Γκίκας κατέλαβε 10 έδρες ο τρίτος ήταν κατά σειρά ο Λ. Σκλαβούνος, προερχόμενος από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με 24,63%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL