Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Με δίκαιες λύσεις απαντά ο Ν. Ηλιόπουλος στον νεοφιλελευθερισμό του Κ. Μπακογιάννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με δίκαιες λύσεις απαντά ο Ν. Ηλιόπουλος στον νεοφιλελευθερισμό του Κ. Μπακογιάννη

Με νεοφιλελεύθερη ατζέντα ο Κώστας Μπακογιάννης καλεί τους δημότες Αθηναίων να τον στηρίξουν στον δεύτερο γύρο εκλογών αυτή την Κυριακή, για να φέρει ιδιωτικοποιήσεις σε νευραλγικούς τομείς του δήμου. Εκφράζοντας τη βούληση να μετατρέψει την πόλη σε μουσείο, όπου οι γειτονιές θα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, ο Κ. Μπακογιάννης είπε πως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πρέπει να μετατραπεί σε μουσείο και “να τελειώνουμε μια και καλή με το (σ.σ.: πανεπιστημιακό) άσυλο”, αφού κατά τη γνώμη του  αυτή είναι η αιτία για “όλα τα ζητήματα ανασφάλειας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή”. Στον αντίποδα αυτών, ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλά για την ανάγκη οι γειτονιές να ζωντανέψουν με παρεμβάσεις που θα σέβονται τον δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και οι πολιτιστικές δράσεις θα διαπερνούν απ' άκρη σ' άκρη την Αθήνα.

Ασφάλεια με ζωντανές γειτονιές

Στο κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας, ενώ ο Κ. Μπακογιάννης προκρίνει ακόμη και τη χρήση ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, ενώ ο Ν. Ηλιόπουλος στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, αφού επισήμανε πως “η ασφάλεια είναι καθολικό δικαίωμα”, υπογράμμισε: “Ο δήμος, για να εδραιώσει την ασφάλεια, πρέπει να δώσει κίνητρα για την κατοικία, την εμπορική δραστηριότητα”.

Στηλιτεύοντας την αδράνεια της διοίκησης Καμίνη, ο Ν. Ηλιόπουλος υπενθύμισε, ότι “ο δήμος είχε 16,5 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τις μικρές επιχειρήσεις και να φτιάξει open mall, αλλά δεν αξιοποίησε ούτε ένα ευρώ”. “Όταν ζωντανεύεις ένα κτήριο παράγεται αίσθημα ασφάλειας σε όλη την περιοχή και πιστεύω ότι ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να αναλάβει δράση για την αναβίωση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων” τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

“Ιδεοληψία η ιδιωτικοποίηση”

Για τη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας, ο Κ. Μπακογιάννης πρόκρινε ακόμη και τη συνεργασία με ιδιώτες, γιατί, όπως είπε, “δεν έχουν κανένα λόγο οι Αθηναίοι να πληρώνουν τέτοιο κόστος για τις δικές μας ιδεοληψίες”. Παραθέτοντας το παράδειγμα του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, που μέσα σε ένα χρόνο από τη λύση της σύμβασης που διατηρούσε με ιδιώτη για υπηρεσίες καθαριότητας εξοικονόμησε 1 εκατ. ευρώ, ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε: “Υποστηρίζοντας την ιδιωτικοποίηση, είσαι ή ιδεοληπτικός ή υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα”. “Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι θα είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, κόντρα στην οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας”, ξεκαθάρισε. Παράλληλα, υποστήριξε την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Ενώ για τη μείωση των πλαστικών φιαλών νερού πρόκρινε την εγκατάσταση δημόσιων βρυσών σε διάφορα σημεία της πόλης.

Εξορθολογισμός των δημοτικών τελών

Η διάσταση απόψεων των δύο αποτυπώθηκε και στη διαχείριση των δημοτικών τελών. Ο μεν Κ. Μπακογιάννης ισχυρίστηκε ότι τα δημοτικά τέλη πρέπει να λειτουργήσουν ως “αναπτυξιακό εργαλείο”, “για να δημιουργήσουμε κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους νέους να επιστρέψουν στο κέντρο της Αθήνας”. Ενώ ο Ν. Ηλιόπουλος, αφού μίλησε για την ανάγκη “εξορθολογισμό των δημοτικών τελών”, προσανατόλισε την αξιοποίησή τους στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με δράσεις για την εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης για όλα τα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας, την παροχή ζεστού γεύματος στις λέσχες φιλίας, τη δημιουργία κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων για την κάλυψη με δωρεάν ρεύμα των 800 νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ν. Ηλιόπουλος μίλησε και για την πρόσβαση του πολιτισμού από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, λέγοντας: “Θα ήμουν πολύ υπερήφανος, εάν ο δήμος εξασφάλιζε ότι όλα τα παιδιά αυτής της πόλης πρόσβαση σε μια ποιοτική θεατρική παράσταση”. Πρόκρινε, μάλιστα, την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων για την αξιοποίηση για πολιτιστικές δράσεις και μεταξύ αυτών ενέταξε και το κτήριο της πρώην Λυρικής Σκηνής επί της Ακαδημίας.

Στροφή στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής

Επιγραμματικές ήταν οι αναφορές του Κ. Μπακογιάννη στην ανάπτυξη του πρασίνου στην πρωτεύουσα, που έχει το λιγότερο πράσινο πανευρωπαϊκά, ενώ ο Ν. Ηλιόπουλος δίνοντας απτά παραδείγματα απέδειξε πως έχει ένα επεξεργασμένο σχέδιο. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι με την εκλογή του ως δημάρχου μέσα σε 12 μήνες θα μετατρέψει σε χώρους πρασίνου τους 38 αδόμητους χώρους έκτασης από 0,5 έως 2 στρέμματα, όπως και τους 15 εγκαταλελειμμένους πρώην βιομηχανικούς χώρους συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων. Παράλληλα, προέταξε την αξιοποίηση των 400 ταρατσών των σχολικών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη κήπων, τύπου roof garden ή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. “Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτές τις λύσεις γιατί η κλιματική αλλαγή αφορά και την ποιότητα ζωής μας στην πόλη”, είπε. Ενώ για την εξασφάλιση προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στους δημόσιους χώρους δεσμεύτηκε για τη βελτίωση του δικτύου όδευσης στα πεζοδρόμια και για δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων στις παιδικές χαρές, αφού μόλις μια από τις 27 πιστοποιημένες διαθέτει όργανα για παιδάκια ΑμεΑ.

Κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Στο φλέγον ζήτημα της ραγδαίας εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, ο Ν. Ηλιόπουλος μίλησε για “αποκλεισμό” “των μεγάλων εταιρειών του real estate, “που αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες και να διώχνουν τους μόνιμους κατοίκους”. “Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τη βραχυχρόνια μίσθωση, να την κάνει με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τις χρήσεις γης για την τουριστική δραστηριότητα και όχι με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού” τόνισε, προτείνοντας “να τεθούν όρια στον αριθμό των εκμισθωμένων διαμερισμάτων ανά ΑΦΜ και ημερολογιακά όρια”.

“Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οριζόντια λύση σε όλη την πόλη γιατί κάθε γειτονιά έχει διαφορετικές ανάγκες και προοπτικές”, αντέτεινε ο Κ. Μπακογιάννης για να εισπράξει την απάντηση από τον Ν. Ηλιόπουλο πως “φοβάται να πει ότι πρέπει να αποκλειστούν τα νομικά πρόσωπα που κάνουν real estate από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων”.

Τέλος, ερωτηθείς από τον Κ. Μπακογιάννη για τη διπλή ανάπλαση και την δημιουργία γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, ο Ν. Ηλιόπουλος απάντησε πως “απαιτείται θεσμική συνεργασία του δήμου με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού”, προκειμένου να γίνει επεξεργασία των σχεδίων “για να προχωρήσει η διπλή ανάπλαση και το πρώην γήπεδο του Παναθηναϊκού να αποδοθεί στην πόλη και να γίνει ένας χώρος πολιτισμού και αθλητισμού που πραγματικά χρειάζεται η περιοχή”. Εξέφρασε, πάντως, την άρνησή του στα σχέδια τσιμεντοποίησης δημόσιων χώρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL