Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Νάσος Ηλιόπουλος: "Εάν θες ελεύθερους χώρους στην Αθήνα, αυτές οι εκλογές σε αφορούν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νάσος Ηλιόπουλος: "Εάν θες ελεύθερους χώρους στην Αθήνα, αυτές οι εκλογές σε αφορούν"

Χαρακτηρίζοντας “κόκκινες γραμμές” τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέλουν την εξάπλωση των ιδιωτών σε δημοτικές υπηρεσίες, ο Νάσος Ηλιόπουλος απευθύνει μέσω συνέντευξής του στην “Α” ευρύ προσκλητήριο στους δημοκρατικούς πολίτες του Δήμου Αθηναίων ενόψει του δεύτερου γύρου με αντίπαλο τον Κ. Μπακογιάννη. Απαντώντας στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε λόγω της χαμηλής συμμετοχής, που άγγιξε το 46%, ο Ν. Ηλιόπουλος λέει χαρακτηριστικά: “Αν θες ελεύθερους χώρους, στούντιο για να προβάρεις με την μπάντα σου, γήπεδο για να παίζεις μπάσκετ με τους φίλους σου, οι εκλογές σε αφορούν”.

* Ακούσαμε τον πρωθυπουργό, αλλά και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο. Εσείς με ποιες προοδευτικές δυνάμεις στον Δήμο Αθηναίων σκέφτεστε να συμμαχήσετε, επιχειρώντας να ανατρέψετε τη διαφορά με τον Κ. Μπακογιάννη; Ποια χαρακτηριστικά σε επίπεδο προγραμματικής βάσης θα έχουν αυτές οι συμμαχίες; Θα απευθυνθείτε στον Π. Γερουλάνο για στήριξη;

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να προβληματιστούμε άπαντες για τη χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές. Μόνο το 46% του εκλογικού σώματος στην Αθήνα ήρθε την προηγούμενη Κυριακή στις κάλπες. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ένα ουσιαστικό πρόβλημα για την πολιτική ζωή και δη για τον Δήμο Αθηναίων. Οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι και θεωρούν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Εμείς από την πλευρά μας αυτό θέλουμε να αντιστρέψουμε, την εικόνα της Αθήνας της εγκατάλειψης. Να δώσουμε προοπτική στους κατοίκους αυτής της πόλης που αγωνιούν για τις γειτονιές τους και βλέπουν τον δήμο με το κιάλι.

Η πόλη μας δεν είναι μια χαμένη υπόθεση, υπάρχουν δυνατότητες και πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για μια "Αθήνα από την αρχή". Σίγουρα δεν ζούμε σε εποχές όπου «κάποιοι δίνουν τη γραμμή» και ο κόσμος ακολουθεί, και καλώς αυτό συμβαίνει. Σε αυτή την πολιτική στιγμή όμως δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις όταν το διακύβευμα είναι τόσο σαφές και ξεκάθαρο.

Απευθύνουμε ένα ευρύ κάλεσμα δημοκρατικής συσπείρωσης σε όλες και όλους που θέλουν μία νέα αρχή για την Αθήνα. Σε ανθρώπους που δεν πήγαν να ψηφίσουν και απείχαν, αλλά αγωνιούν για την καθημερινότητά τους, σε ανθρώπους που στήριξαν αριστερά ψηφοδέλτια και έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια μάχες για τις γειτονιές τους, σε ανθρώπους που στήριξαν στον πρώτο γύρο το ψηφοδέλτιο του κ. Γερουλάνου και αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα μιας συστράτευσης σε μια προοδευτική κατεύθυνση για την πόλη, απέναντι στη συνταγή της Αθήνας από τα παλιά του κ. Μπακογιάννη.

* Τι θα λέει το προσκλητήριο που θα απευθύνετε στους νέους ανθρώπους για να σας στηρίξουν στον δεύτερο γύρο;

Είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι ήδη από τον πρώτο γύρο οι νέοι και οι νέες της "Ανοιχτής Πόλης" έδωσαν το στίγμα τους στην καμπάνια μας. Μάλιστα είχαμε τον νεότερο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, έναν μαθητή, γεγονός που τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά είχε σημασία. Αναμφίβολα μας προβληματίζει πολύ η χαμηλή συμμετοχή που κατεγράφη στον πρώτο γύρο και το τονίσαμε από την πρώτη στιγμή που έγινε σαφές. Είχαμε πει από την αρχή της καμπάνιας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας είναι η πεποίθηση που έχει επικρατήσει ότι πρόκειται για χαμένη υπόθεση.

Στόχος μας στον δεύτερο γύρο είναι να αντιστραφεί η εικόνα αυτή. Πείθοντας ειδικά τους νέους ότι η διοίκηση του δήμου τους αφορά γιατί διαμορφώνει πολλές πτυχές της καθημερινότητάς τους, όπως την πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για τις οποίες εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Αν θες ελεύθερους χώρους, στούντιο για να προβάρεις με την μπάντα σου, γήπεδο για να παίζεις μπάσκετ με τους φίλους σου, οι εκλογές σε αφορούν.

* Η απλή αναλογική επιτάσσει συνεργασίες. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που δεσμεύεστε ότι δεν θα παραβιάσετε;

Ήδη από τον πρώτο γύρο οι διαχωριστικές μας γραμμές με την παράταξη του κυρίου Μπακογιάννη έγιναν σαφείς. Και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο δεν είναι δυνατή η συνεργασία με την παράταξή του. Έχουμε πάρει σαφείς θέσεις απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, την παράλογη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό, αλλά και την οποιαδήποτε ανοχή στην Ακροδεξιά και ειδικά τη Χρυσή Αυγή.

Για εμάς μοναδικό κίνητρο είναι η εξασφάλιση των συμφερόντων των κατοίκων της πόλης. Κάθε συνεργασία πρέπει να ακουμπά στις ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων της και να βασίζεται στη δική τους φωνή και στις ανάγκες τους.

* Σας τρομάζει η επάνοδος της Δεξιάς στον δήμο Αθηναίων;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που η επάνοδος της Δεξιάς απειλεί πολύ ευρύτερα τη χώρα και όχι μόνο τον δήμο. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές βάλλουν κατά της πλειονότητας των πολιτών και εκπροσωπούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο επιχειρηματικά συμφέροντα. Ξέρετε, μέχρι σήμερα, ο Δήμος της Αθήνας αποτελεί ένα πεδίο εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων συμφερόντων χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα για κοινωνικές πολιτικές, υποδομές και δημοκρατικές τομές.

Η Αθήνα βιώνει την εγκατάλειψη και ο δήμος αδιαφορεί για τους πολίτες, τους εργαζομένους του και τις υπηρεσίες του. Την ίδια στιγμή ακούμε τα σχέδια του κ. Μπακογιάννη για εργολάβους στην καθαριότητα και δεν ακούμε οποιοδήποτε σχέδιο για την επιβολή κανόνων στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Η επιλογή του μάλιστα να ενσωματώσει όλο το δεξιό πολιτικό προσωπικό του δήμου που ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα της Αθήνας αποδεικνύει ότι δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί με τις παθογένειες της πόλης, αλλά είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί με την αδράνεια και τα συμφέροντα που καθηλώνουν τις γειτονιές της Αθήνας στο παρελθόν. Από την πλευρά μας καλούμε τον κόσμο της Αθήνας στις 2 Ιουνίου να πάρει θέση και να δώσει έναν ακόμη αγώνα για μια Αθήνα από την αρχή, για μια Αθήνα δημοκρατική, ασφαλή, ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλες και όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL