Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Δεν παραχωρούν χώρους στη ΧΑ και τις παρατάξεις της τα Δημοτικά Συμβούλια Αθήνας και Θεσσαλινίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν παραχωρούν χώρους στη ΧΑ και τις παρατάξεις της τα Δημοτικά Συμβούλια Αθήνας και Θεσσαλινίκης

Με απόφασή του και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, στη σημερινή του συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη, ενέκρινε την εισήγηση- πρόταση του δημάρχου, Γιώργου Καμίνη ,για τη μη διάθεση στο κόμμα της Χρυσής Αυγής και τις παρατάξεις της, δημοσίων χώρων για την εγκατάσταση εκλογικών τους κέντρων για τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπέρ ψήφισαν 26 Δημοτικοί Σύμβουλοι ενώ υπήρξε ένα « όχι», μια αποχή και ένα άκυρο.

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος κ. Καμίνης, υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, είτε από μεμονωμένα άτομα, είτε από συλλογικούς φορείς, όπως είναι τα σωματεία και τα πολιτικά κόμματα, δεν είναι απεριόριστο. Τελεί και αυτό υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Συντάγματος. Και επειδή μιλάμε για ευρωεκλογές, αποτελεί ευρωπαϊκή κατάκτηση το γεγονός ότι ο λόγος μίσους έχει ποινικοποιηθεί σχεδόν στο σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος μίσους που εισάγει διακρίσεις με βάση κριτήρια φυλετικά, εθνοτικά, θρησκευτικής πίστης ή σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι ένας λόγος ο οποίος είναι έξω από τα όρια της έννομης τάξης».

Ο κ. Καμίνης υπενθύμισε ότι «ακόμα και ιεράρχης καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη με βάση τις διατάξεις αυτές». Επομένως, τόνισε «απέναντι σε πολιτικά κόμματα ή παρατάξεις που πρεσβεύουν αυτές τις απόψεις, δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής της έννομης τάξης. Και βεβαίως δε θα παραχωρηθεί από τον δήμο Αθηναίων κανένας δημόσιος χώρος για την προβολή θέσεων μίσους και βίας. Όπως δεν παραχωρήσαμε δημόσιο χώρο και στα συσσίτια μίσους» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη «είναι θέμα τιμής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Είναι θέμα προάσπισης της συνταγματικής έννομης τάξης το να μην νομιμοποιήσουμε, με οποιοδήποτε κριτήριο, τη συμμετοχή ανθρώπων στη δημόσια σφαίρα, οι οποίοι κηρύσσουν το μίσος κατά των συνανθρώπων τους. Αυτού του είδους λόγος είναι εκτός της δημοκρατικής νομιμότητας».

Τον αποκλεισμό της παράταξης «Ελληνική Αυγή» από τα δημοτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η Χρυσή Αυγή έχει δηλώσει ότι δεν σέβεται τη Δημοκρατία», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

 Πρόσθεσε δε, πως είναι ένα «κόμμα αντιδημοκρατικό, ναζιστικό και με αυτή τη λογική δεν πρέπει να τους δώσουμε βήμα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκτός κοινωνίας. Θα έλεγα 'λυπάμαι πολύ κύριε Ματθαιόπουλε, να πάτε αλλού'».

Την πρόταση για αποκλεισμό του επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή» από τα δημοτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έκανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, με την οποία συμφώνησαν και ακολούθως ενέκριναν, οι επικεφαλής όλων των υπολοίπων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL