Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Κώστας Χαρίτος, υποψήφιος δήμαρχος Αλίμου: / Κώστας Χαρίτος, υποψήφιος δήμαρχος Αλίμου: Προτεραιότητά μας η σχολική στέγη και οι ηλικιωμένοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Χαρίτος, υποψήφιος δήμαρχος Αλίμου: / Κώστας Χαρίτος, υποψήφιος δήμαρχος Αλίμου: Προτεραιότητά μας η σχολική στέγη και οι ηλικιωμένοι

“Το δικό μας σχέδιο έχει γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων σε συνδυασμό με τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζουν ευρωπαϊκοί δήμοι” τονίζει στην "Αυγή" της Κυριακής ο Κώστας Χαρίτος, υποψήφιος δήμαρχος Αλίμου, προτάσσοντας την επίτευξη του σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο ορίζει ως προτεραιότητα τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου και αναπτύσσει τις σκέψεις του για δράσεις που αφορούν τη νέα γενιά, με απώτερο σκοπό την αναζωογόνηση των γειτονιών.

* Ποιες παρεμβάσεις προτείνετε στους πολίτες σας και τι θέτετε στο επίκεντρο;

Εμείς ως δημοτική κίνηση έχουμε για τον Άλιμο ένα διαφορετικό όραμα, αντίθετο με αυτά που έχουν εφαρμόσει οι μέχρι σήμερα διοικήσεις του δήμου. Το δικό μας σχέδιο έχει ως γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων σε συνδυασμό και με τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζουν ευρωπαϊκοί δήμοι.

Οι βασικές θέσεις του προγράμματός μας είναι ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των δημοτικών υπηρεσιών που λειτουργούν με προσωπικό μόνιμης και πλήρους απασχόλησης. Δεν συμφωνούμε με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η σημερινή δημοτική αρχή και είμαστε αντίθετοι σε μια λειτουργία του δήμου που βασίζεται στην εσκεμμένη απαξίωση και διάλυση των υπηρεσιών του, ώστε ο δήμος να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί με ίδια μέσα, και να χρειάζεται ιδιώτες. Το ζήτημα είναι ότι με την εξωτερική ανάθεση δημοτικών υπηρεσιών (outsourcing) ανεβαίνει το κόστος και οι δημότες το πληρώνουν στο τέλος ακριβά.

Επίσης ο Άλιμος έχει πολύ υψηλά δημοτικά τέλη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Έχει ακριβότερα δημοτικά τέλη από τον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, από τον Δήμο Γλυφάδας και από τον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης. Η βασική μας θέση είναι ότι η ίδια η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών είναι ακριβότερη για τους δημότες, που καταλήγουν να πληρώνουν υψηλότερα δημοτικά τέλη. Το ζήτημα αυτό συνδέεται και με την έλλειψη κοινωνικών δόμων, αποδεικνύοντας ότι, όταν ένας δήμος βασίζεται αποκλειστικά σε ιδιώτες, είναι αδύνατον να εφαρμόσει μια συγκροτημένη κοινωνική πολιτική.

* Ποιες δράσεις θα πραγματοποιήσετε για τη νέα γενιά;

Στην ατζέντα μας είναι σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της σχολικής στέγης. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Μουσικό Σχολείο Αλίμου, αλλά και άλλες κοινωνικές δομές, όπως η Παιδόπολη. Εμείς επιδιώκουμε να είμαστε δίπλα στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας και επεξεργαζόμαστε τη θέσπιση ενός προγράμματος «Παιδί και Θάλασσα», όπου οι γονείς θα μπορούν τους θερινούς μήνες, που τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, να έρχονται καθημερινά στο θερινό καμπ του δήμου, το οποίο θα λειτουργεί στην παράλια μέσα στην πόλη. Σε ότι αφορά τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, εμείς δεν αδιαφορούμε γι' αυτούς και προτείνουμε τη δημιουργία κέντρου ολοήμερης φροντίδας ηλικιωμένων.

Επίσης επιδιώκουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Αλίμου, θέλουμε ο Άλιμος να γίνει μια έξυπνη πόλη. Στην κατεύθυνση αυτή σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα τεχνολογικά εργαλεία που μπορεί να μας διαθέσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και τα Τμήματα Πληροφορικής των πανεπιστήμιων, με τα οποία σκοπεύουμε να συνεργαστούμε.

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο “Κλεισθένης Ι”, που έφερε την απλή αναλογική, αποτελεί το πρώτο βήμα αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση χωρίς τη συνταγματική αναθεώρηση. Ζούμε στο λιγότερο αποκεντρωμένο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει το κεντρικό κράτος να εμπιστευθεί την Αυτοδιοίκηση, να της μεταφέρει αρμοδιότητες, γιατί περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει περισσότερη δημοκρατία. Χωρίς όμως να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αρχή της ισότητας, υπό την έννοια της ίσης απόλαυσης κοινωνικών αγαθών, όπως η εκπαίδευση και η δημόσια υγεία.

Η απλή αναλογική φέρνει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Πρέπει εμείς οι αυτοδιοικητικοί να αφήσουμε στην άκρη της προσωπικές στρατηγικές και μην αυτοεγκλωβιζόμαστε στην κεντρική πολιτική κομματική αντιπαράθεση και να λαμβάνουμε αποφάσεις για το μέλλον της πόλης μας χωρίς να αδιαφορούμε για τις διπλανές γειτονιές.

* Άρα απαιτούνται συγκλίσεις...

Όσον αφορά το ζήτημα των συνεργασιών, αυτές θα πρέπει να προκύψουν μέσα από έναν προγραμματικό διάλογο. Γενικά οι συνεργασίες προϋποθέτουν σύνεση στην άσκηση διακυβέρνησης, καθώς η σύνεση παράγει συναίνεση. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα απλά να πω ότι, εκτός από το «Άνω - Κάτω στο Καλαμάκι», οι περισσότερες δημοτικές κινήσεις και οι περισσότεροι επικεφαλής έχουν συνεργαστεί μεταξύ τους στο παρελθόν, καθώς είτε έχουν προέλθει είτε έχουν συμπράξει με τα άλλα δημοτικά σχήματα ή με τους άλλους υποψηφίους.

* Ποιες θεσμικές αλλαγές προτείνετε προκειμένου η λειτουργία του δήμου να είναι πιο αποτελεσματική;

Εμείς στον πυρήνα της πολιτικής μας για το καλύτερο μέλλον της πόλης μας έχουμε τις ισχυρές λαϊκές διεκδικήσεις. Βασική μας επιδίωξη επίσης είναι η εμβάθυνση και διεύρυνση της δημοκρατίας με συνελεύσεις γειτονιάς, τοπικά δημοψηφίσματα με ενημερωμένους πολίτες που θα γνωρίζουν και θα συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή του νέου θεσμού του συμμετοχικού προϋπολογισμού που καθιερώνει ο «Κλεισθένης Ι».

* Ο Κώστας Χαρίτος είναι 31 ετών. Είναι δικηγόρος και εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού με αντικείμενο την ανάδειξη και προστασία των πολιτιστικών αγαθών. Έχει αποφοιτήσει με διάκριση από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών στους τομείς Αστικού Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου και αποφοίτησε με έπαινο. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει ασκήσει μάχιμη δικηγορία και έχει υπάρξει συνεργάτης σε διεθνείς δικηγορικές εταιρίες. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων.

Από φοιτητής έχει έντονη κινηματική δράση. Έχει εκλεγεί γενικός και ειδικός γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης και συμμετείχε ως εκπρόσωπος των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης του πανεπιστημίου. Είναι οργανωμένος στον χώρο της Αριστεράς και σήμερα δραστηριοποιείται στο Συντονιστικό του Τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Ζει στον Άλιμο και έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τη δικηγόρο Αντιγόνη Παπαδάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL