Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Εντυπώσεις και χειροκρότημα κέρδισε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο debate των υποψηφίων Δημάρχων στη Βικτώρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντυπώσεις και χειροκρότημα κέρδισε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο debate των υποψηφίων Δημάρχων στη Βικτώρια

Χαρακτηριστικό του σημερινού debate ήταν τα πολλά χειροκροτήματα και η αποδοχή των απόψεων και του προγράμματος του Νάσου Ηλιόπουλου, που έχει γεννηθεί, έχει μεγαλώσει και ζει ακόμα στα Πατήσια, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεων του Νάσου Ηλιόπουλου:

Για την Πατησίων και τις όμορες περιοχές

  • Τα κυριότερα προβλήματα  είναι, η υποβάθμιση, η υπερβολική δόμηση, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η  παραβατικότητα, η φτώχεια, η αύξηση της συγκέντρωσης πληθυσμού με τα τελευταία μεταναστευτικά ρεύματα, και για εμάς τα φαινόμενα φασιστικών προκλήσεων και επιθέσεων από ΧΑ. Είναι όμως ταυτόχρονα και μια όμορφη περιοχή με πολλά πλεονεκτήματα. Οι γειτονιές που παρά τα πολλά προβλήματα έχουν τη ζωντάνια και τη δυναμική της πόλης, τη γοητεία της ανάμειξης, ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό πλούτο, και χώρους τέχνης και πάνω από όλα έχει  κατοίκους, Έλληνες και ξένους, ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν στην περιοχή ειρηνικά.
  • Τελευταία επικρατεί  η τάση επιστροφής νέων κυρίως ζευγαριών στην περιοχή πράγμα που δίνει μια καλή προοπτική, αρκεί εμείς να την προστατέψουμε και να την ενισχύσουμε με μέτρα κοινωνικής πολιτικής και κατοικίας.
     

Για τη γραφειοκρατία και τη δυσκαμψία του Δήμου

  • Οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και γενικότερα του δημοσίου είναι εκεί για να εξυπηρετούν τους δημότες και το δημόσιο συμφέρον, να επιβάλλουν τους κοινά συμφωνηθέντες νόμους και κανόνες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λειτουργούν και εξυπηρετούν τις εκάστοτε δημόσιες πολιτικές. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε άλλο είναι είτε παράβαση καθήκοντος είτε δικαιολογία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να κρύψει κάτι, όπου στην καλή εκδοχή του «κρύβω» είναι η ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα.
  • Δουλειά της πολιτικής ηγεσίας είναι να διοικεί και να βρίσκει τους τρόπους να εξυπηρετεί τους δημότες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. «Όταν ανέλαβα Ειδικός Γραμματέας στο ΣΕΠΕ, ήταν από τις πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες του δημοσίου με προβληματικό τρόπο πολλές φορές λειτουργίας. Τώρα η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 9%, δώσαμε πίσω στους εργαζομένους 46 εκατομμύρια ευρώ από απλήρωτα δεδουλευμένα, ενώ βάλαμε πρόστιμο ακόμη και σε τράπεζες που παραβίαζαν την εργατική νομοθεσία, επιχειρήσεις οι οποίες στο προηγούμενο σύστημα ήταν «άβατα» για το ΣΕΠΕ. Για να το κάνουμε αυτό δεν ανακαλύψαμε τον τροχό, αλλά χρησιμοποιήσαμε το ήδη υπάρχον προσωπικό, του δώσαμε όραμα που το πιστεύαμε, τα εργαλεία να το καταφέρει και μια διαρκή αίσθηση για βελτίωση. Αυτό που πιστεύω λοιπόν ακράδαντα είναι ότι πάνω από όλα είναι η πολιτική βούληση και μετά με καλή οργάνωση και σχέδιο θα επιτευχθεί και ο στόχος».

Αρμοδιότητες δήμου

Δε θα κρυφτούμε πίσω από αρμοδιότητες αν πρέπει να λυθεί κάποιο πρόβλημα προς όφελος των Δημοτών της Αθήνας. Οποιοδήποτε πρόβλημα των δημοτών του Δήμου είναι και πρόβλημα του Δημάρχου. Σίγουρα υπάρχει θέμα με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ειδικά στο επίπεδο της πολιτικής που άπτεται σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση μέσα στον Κλεισθένη 2 να επιλυθούν αρκετά από τα προβλήματα των αρμοδιοτήτων. Παρόλα αυτά ακόμη και αν κάποιο θέμα δεν είναι 100% της αρμοδιότητας του Δήμου ο Δήμαρχος οφείλει να πιέσει για την εξεύρεση λύσης»

Το θέμα της καθαριότητας είναι κεντρικό  θέμα της Αθήνας διότι είναι θέμα βιωσιμότητας πλέον σε αυτή την πόλη. Σήμερα το 92% των απορριμμάτων της Αθήνας καταλήγει στη χωματερή της Φυλής - η οποία κλείνει το 2020- ενώ θα έπρεπε να ανακυκλώνει το 50%, αλλά ανακυκλώνει μόλις το 5%.

Πως το αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Δήμος; Ξοδεύει το 38% μόνο των κονδυλίων που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του για την καθαριότητα το 2018.

Το βασικό είναι να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, έχοντας στόχο τη ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης που επικρατεί έως τώρα. Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι καθαριότητα χωρίς ανακύκλωση δεν υπάρχει, η ανακύκλωση δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για όλους μας.

Δημόσιος χώρος

Ήδη από τον Καλλικράτη έχει προβλεφθεί η συμμετοχή των Κοινοτικών Συμβουλίων στο προϋπολογισμό και τις  προτεραιότητες έργων που περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό και τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και που αφορούν την χωρική διάσταση τους (αρ.86). Δεν θυμάμαι ποτέ να συνεδρίασε το κοινοτικό συμβούλιο του 6ου διαμερίσματος και να έθεσε τέτοιου είδους προτεραιότητες, οπότε επανερχόμαστε σε αυτό που είπαμε πριν περί πολιτικής βούλησης.

Από εκεί και πέρα για τη γειτονιά λέμε ότι κάθε εκατοστό μετράει,  ως εξής:

  • Δημιουργία 3 πιστοποιημένων παιδικών χαρών σε Αγ. Παντελεήμονα, Κυψέλη, Πλατεία Βικτωρίας
  • Ανάπτυξη  δικτύου φωτισμένων και καθαρών πεζοδρόμων και διαμόρφωση τους  με σήμανση, ράμπες για άτομα με αναπηρία .
  • Συγκοινωνιακές ρυθμίσεις  με σεβασμό στις προτάσεις των κινήσεων Πολιτών και   σύνδεση της Κυψέλης με τις γύρω περιοχές και το κέντρο.
  • Αποκατάσταση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων
  • Επέκταση της δενδροφύτευσης  στους δρόμους και στις πλατείες.                                                                               
  • Δημιουργία νέων εστιών πρασίνου στα πολλά αδόμητα οικόπεδα (πάρκα τσέπης)    
  • Συμβολή με όλες μας τις δυνάμεις ειδικά του πολιτισμού στην αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως
  • Επέκταση του θεσμού των ανοιχτών αυλών των σχολείων με απόδοσή τους στη γειτονιά για αθλητικούς και πολιτιστικούς λόγους αλλά και απλά για να παίζουν τα παιδιά                                                         

«Λόγω του τραυματισμού που είχα στο γόνατο στην αρχή της προεκλογικής περιόδου βίωσα ως ένα βαθμό όλη αυτή την ταλαιπωρία που μπορεί να υφίσταται ένα άτομο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από τα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους. Αυτός είναι ένας σοβαρός παράγοντας ανασφάλειας που όχι μια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού αλλά οποιοσδήποτε αρτιμελής και υγιής».

Στόχος του δήμου πρέπει να είναι να περάσει από τις αποσπασματικές ενέργειες και παρεμβάσεις σε συνολικό σχέδιο δημιουργίας νησίδων προσβασιμότητας που θα συνδέονται μεταξύ τους και θα καλύπτουν ολόκληρη την πόλη δημιουργώντας ένα συνολικό σχέδιο συμπερίληψης. Για να επιτευχθεί αυτό καλούμαστε να υλοποιήσουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με προτεραιότητες την εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων, που είναι φυσικά τα ΑμεΑ αλλά και ένας ηλικιωμένος  ή ένας γονιός με ένα καρότσι.

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Για την Ανοιχτή Πόλη, η πολυπολιτισμική κοινωνία αποτελεί πλούτο για την σύγχρονη Αθήνα και μέρος του ξαναζωντανέματος των γειτονιών μας, όπου άνθρωποι από πολλά μέρη του κόσμου μπορούν να σμίγουν, να εργάζονται και ζούνε όλοι μαζί. Μην ξεχνάμε τις παρατημένες γειτονιές ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που υπήρξαν «μαύρες τρύπες» στο αστικό ιστό της πόλης και κέντρο ανασφάλειας, με την έλευση των μεταναστών ανοίξανε διάφορα μαγαζιά, σπίτια εγκαταλελειμμένα γέμισαν ζωή, λειτούργησαν σχολεία στα πρόθυρα κλεισίματος και πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης μας.

Στη περιοχή τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ένα μπαράζ ρατσιστικών επιθέσεων από τα οργανωμένα τάγματα ασφαλείας της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Θύμα αυτού του κύματος των επιθέσεων είναι η πόλη που φοβάται. Μαθαίνει να ζει με τον φόβο και να φοβάται το διαφορετικό το άλλο. Το λέμε λοιπόν κατηγορηματικά ότι οι γειτονιές είναι ασφαλείς χωρίς τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Πλάνο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας

Μια σύγχρονη Δημοτική Αρχή για τον Δήμο της Αθήνας οφείλει να έχει στο επίκεντρο των πολιτικών της προτεραιοτήτων την επιστροφή της οικονομικής παραγωγής και δραστηριότητας μέσα στην πόλη  και την προώθηση των μεικτών χρήσεων γης στις γειτονιές της. Αυτό διότι η οικονομική δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ζωντανής πόλης που παράγει για να καλύψει της ανάγκες των κατοίκων της αλλά και δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα στο 6ο δημοτικό διαμέρισμα έχουμε σχεδιάσει τα εξής:

  • Επένδυση στη αναβίωση της τοπικής αγοράς και ειδικά κίνητρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων της οδού Πατησίων και Γ Σεπτεμβρίου, μέσω αναβάθμισης των υποδομών γύρω από αυτές και επιδότηση ενοικίου ή/και αναπροσαρμογή με ελάφρυνση των δημοτικών τελών τους
  • Ομοίως πολιτική ενίσχυσης επαναλειτουργίας των μικρών εμπορικών χρήσεων στις γειτονιές και μαγαζιών υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή Αχαρνών
  • Ειδικά κίνητρα -παραχώρηση κτιρίων και διαμόρφωση τους - δημιουργίας θερμοκοιτίδων σε προγραμματική συμφωνία με τα πανεπιστήμια (ΕΜΠ, ΑΣΟΕ) για ανάπτυξη επιχειρήσεων
  • ενίσχυση για ανάπτυξη μικροπαραγωγικής δραστηριότητας

Υγειονομική φροντίδα - δημοτικά ιατρεία

Ένα από τα πεδία της κοινωνικής πολιτικής που επλήγη από την κρίση είναι η υγεία. Εκεί δόθηκε σε κεντρικό επίπεδο μια μεγάλη μάχη για το αν θέλουμε μια υγεία που θα τους χωράει όλους ή μια στην οποία θα ζεις μόνο αν έχεις. Εμείς σε αυτό απαντάμε ότι τους περικλείουμε όλους/όλες χωρίς καμία εξαίρεση. Για αυτό το λόγο για την περιοχή έχουμε σχεδιάσει:

  • Συνεργασία των Πολυδύναµων ∆ηµοτικών Ιατρείων με το Υπουργείο Υγείας και ένταξη τους στον σχεδιασμό των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για εξεύρεση περισσότερων πόρων και συντονισμό του έργου, αναβάθμιση τους ως Κέντρα παροχής συνδυασµένων ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών
  • Προαγωγή της υγείας µε έµφαση στην πρόληψη, δράσεις ενημέρωσης σε σχολεία και Λέσχες Φιλίας
  • Ενίσχυση του έργου του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" και δηµιουργία δικτύων ανά ∆ηµοτική Κοινότητα µεταξύ του προγράµµατος, των Λεσχών Φιλίας και των ∆ηµοτικών Ιατρείων

Συμμετοχικές διαδικασίες για τη λειτουργία της δημοκρατίας

Το τοπίο της απλής αναλογικής αλλάζει τα δεδομένα με τα οποία κάνουμε πολιτική. Ο δήμος μπορεί να μετατραπεί σε πείραμα δημοκρατίας. Πρέπει λοιπόν να αφήσουμε πίσω το δημαρχοκεντρικό μοντέλο και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να ενισχύσουμε τη φωνή των πολιτών και των κοινοτήτων. 

Στην πραγματικότητα ο δήμος της Αθήνας είναι επτά μικροί δήμοι, οι δημοτικές κοινότητες. Ο νέος νόμος δίνει την δυνατότητα στο δήμο να μεταβιβάσει  αρμοδιότητες στις κοινότητες.  Ένα κομμάτι του προϋπολογισμού πρέπει να το διαχειρίζονται οι κοινότητες. Ειδικά για την 6η κοινότητα μεγάλη αξία θα μπορούσαν να έχουν και τα συμβούλια γειτονιάς καθώς υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες από γειτονιά σε γειτονιά.

Η ασφάλεια δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα.

Οι γειτονιές της Πατησίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις πιάτσες εμπορίας και χρήσης ουσιών. Η "Ανοιχτή Πόλη" είναι η πρώτη δημοτική κίνηση που έχει θέσει ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης (με τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης να είναι ένα από τα εργαλεία).

Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί και το παραεμπόριο και η παραβατικότητα.

Ο επαρκής φωτισμός της πόλης, οι μεικτές χρήσεις γης και η κοινωνική πολιτική θα ενισχύσουν την ασφάλεια των φυσικών φυλάκων της πόλης, των κατοίκων της.


Συζήτηση με τους κατοίκους της 7ης Δημοτικής Κοινότητας στο πάρκο ΚΑΠΑΨ: «Το σχέδιο μας για κάθε γειτονιά της Αθήνας είναι στην ουσία να φτιάξουμε επτά μικρούς δήμους»

Χθες (19/04) ο Νάσος Ηλιόπουλος βρέθηκε στη 2η πολυπληθέστερη κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, το 7ο δημοτικό διαμέρισμα και πραγματοποίησε ανοιχτή συζήτηση με κατοίκους στην στο πάρκο ΚΑΠΑΨ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επόμενη μέρα της Αθήνας και πως θα διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και μία ασφαλής καθημερινότητα με όρους αξιοπρέπειας για όλους.

Όπως ανέφερε ο Ν. Ηλιόπουλος, για εκείνον και για την «Ανοιχτή Πόλη» αυτές οι πολυπληθείς γειτονιές της πόλης ήταν και θα είναι πάντα στο επίκεντρο, γεγονός που φαίνεται και από τη στάση της δημοτικής παράταξης στο Κοινοτικό και Δημοτικό συμβούλιο τόσα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση ενάντια στην τιμολογιακή πολιτική του ΟΠΑΝΔΑ για την οικονομική εκμετάλλευση αθλητικών χώρων.

«Εμείς που μεγαλώσαμε, ζούμε και θα ζήσουμε σε αυτές τις γειτονιές, είμαστε κομμάτι τους, τις ονειρευόμαστε αλλιώς: φωτεινές, καθαρές, με πολιτιστικά κέντρα και δράσεις, με σχολεία, με ασφαλή πεζοδρόμια και δρόμους, με ανοιχτούς δημόσιους χώρους για χαλάρωση και ψυχαγωγία, με εμπορικούς δρόμους και επιχειρήσεις», ανέφερε ο Ν. Ηλιόπουλος παρουσιάζοντας την πρόταση του για μία «Αθήνα από την Αρχή», που όπως είπε θα είναι «μία πόλη που χωράει όλους».

«Το σχέδιο μας για κάθε γειτονιά της Αθήνας είναι στην ουσία να φτιάξουμε επτά μικρούς δήμους οι οποίοι θα εξασφαλίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους και μία ασφαλή καθημερινότητα με όρους αξιοπρέπειας» είπε ο Ν. Ηλιόπουλος, αναφέροντας ότι ο Νέος Κλεισθένης μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση με την ενίσχυση των κοινοτικών συμβουλίων όπου οι άνθρωποι της πόλης θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην προτεραιοποίηση και στον σχεδιασμό του τεχνικού προγράμματος της περιοχής τους, των έργων δηλαδή που θα συμβούν στην γειτονιά, μέσω της μεταφοράς των σχετικών αρμοδιοτήτων από τον δήμαρχο της πόλης.

«Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να το κάνουμε αυτό διότι πιστεύουμε ότι το δημαρχο-κεντρικό μοντέλο διοίκησης των δημάρχων - επισκεπτών της πόλης έχει αποτύχει.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL