Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ν.Ηλιόπουλος: Η Αθήνα από την Αρχή δεν φτιάχνεται με παλιές και αποτυχημένες συνταγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Ηλιόπουλος: Η Αθήνα από την Αρχή δεν φτιάχνεται με παλιές και αποτυχημένες συνταγές

Το βράδυ της Πέμπτης(18/4), οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Μπακογιάννης κλήθηκαν να μιλήσουν για την επόμενη μέρα της Αθήνας, όπως την οραματίζεται ο καθένας, σε debate που διοργάνωσε η LIFO και συντόνισε ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος. 

Ο κ. Μπακογιάννης και ο κ. Γερουλάνος επιδόθηκαν για αρκετή ώρα σε μία ανούσια αντιπαράθεση γύρω από το ποιός εκπροσωπεί το παλιό στην Αθήνα. Η απάντηση είναι απλή. Και οι δύο εξίσου, γεγονός που δε διαφάνηκε μόνο από την αψιμαχία,αλλά και από τις επιλογές προσώπων που φέρουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην πόλη και κοσμούν τα ψηφοδέλτια τους. 

«Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά» στη διοίκηση Καμίνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αθήνα, υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος εξηγώντας ότι «είχε δύο θητείες και στη δεύτερη θητεία έχασε παντελώς την καθημερινότητα, παρότι είχε πόρους που δεν αξιοποίησε».

«Δεν είναι ζήτημα πολυσυλλεκτικότητας. Είναι ζήτημα αναποτελεσματικότητας»

Πριν από ενάμιση μήνα κατέρρευσε ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο στον Κεραμεικό κι έπεσε πάνω σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. «Ήμασταν τυχεροί που δεν έπεσε πάνω σε ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» και αναφέρθηκε στη παραδοχή του σημερινού αντιδημάρχου της Αθήνας για Υποδομές, Κατασκευές και Κτιριακά Έργα, κ. Αποστολόπουλου, ότι ο δήμος της Αθήνας δεν έχει καταγραφή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων. «Αυτός ο άνθρωπος είναι υποψήφιος σήμερα με τον κ. Μπακογιάννη. Για αυτό επανέρχομαι εκεί, δεν είναι ζήτημα πολυσυλλεκτικότητας. Είναι ζήτημα αναποτελεσματικότητας. Με τον άνθρωπο που για 9 χρόνια δεν κατάφερε να κάνει αυτήν τη δουλειά δεν μπορώ να πειστώ ότι αύριο θα δουλέψω για τούτο το κομμάτι. Για πράγματα που σήμερα ο δήμος έχει το νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή να πάει να βάλει τις σκαλωσιές, να απομακρύνει επικίνδυνα υλικά και να στείλει το λογαριασμό εκεί που πρέπει όταν μπορεί να βρει τον ιδιοκτήτη». 

«Πραγματική καινοτομία είναι ο πολιτισμός στις γειτονιές»

Όπως εξήγησε ο Ν. Ηλιόπουλος, το παλιό στη διοίκηση του Δήμου διαφαίνεται σε όλους τους τομείς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι καινοτομίες να μην αφορούν μόνο το κέντρο της πόλης. «Υπάρχει ο πολιτισμός της βιτρίνας, υπάρχει ο πολιτισμός των μεγάλων έργων και των πολλών χρημάτων, υπάρχει ο πολιτισμός της ρόδας που στήθηκε στο Σύνταγμα και δε γύρισε ποτέ. Πραγματική καινοτομία. Υπάρχει και ο πολιτισμός στις γειτονιές. Και σας μιλάω ως ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στα Κάτω Πατήσια και δεν είδα ποτέ το δήμο στο κομμάτι του πολιτισμού. Σε μία γειτονιά που δεν είμαστε τόσο μακριά από το κέντρο της πόλης κι όμως αισθανόμασταν ότι ήμασταν σε άλλη πόλη. Εγώ φαντάζομαι έναν πολιτισμό ο οποίος είναι προσβάσιμος σε όλη την πόλη, δεν περιορίζεται απλά σε κεντρικές επετειακές εκδηλώσεις και σε κεντρικές δομές, που καλά κάνει κι έχει ο δήμος, αλλά δεν μπορεί να έχει μόνο αυτές, σε ανθρώπους που κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, αλλά πρέπει αυτή η δουλειά να βγει και έξω και να πάει στις γειτονιές». 

Μάλιστα, ο υποψήφιος της «Ανοιχτής Πόλης» έφερε στη συζήτηση ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Δε γίνεται να συζητάμε για τον πολιτισμό σε ένα δήμο που το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει θα είναι να διασφαλίζει ότι κάθε παιδί που πηγαίνει σε σχολείο αυτού του δήμου θα δει μία θεατρική παράσταση μέσα στη χρονιά, ανεξάρτητα αν έχει την οικονομική δυνατότητα ή όχι. Για μένα αυτός είναι πραγματικός πολιτισμός κι ένας δήμος για τον οποίο αξίζει να αγωνίζεσαι».

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Αθήνα στο κομμάτι των υποδομών»

Ερωτηθείς για το πως είναι μια πραγματικά προσβάσιμη πόλη, ο Ν. Ηλιόπουλος απάντησε «μία πόλη όπου από οποιοδήποτε δημοτικό διαμέρισμα κι αν ξεκινήσεις, μπορείς να την περπατήσεις και να φτάσεις μέχρι το κέντρο. Κι εδώ είναι που κάποια πράγματα αρχίζουν και συνδέονται γιατί τα πεζοδρόμια σε αυτήν την πόλη δεν τα έφερε ο πελαργός». «Τα πεζοδρόμια είναι ένα κομμάτι από το παζλ του πόσο μεγάλη χαμένη ευκαιρία ήταν για αυτήν την πόλη, στο κομμάτι των υποδομών, οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κάτι το οποίο πέρασε από την πόλη, άφησε άσχημες υποδομές, οι οποίες ήταν μη λειτουργικές υποδομές. Όποτε βρέχει σε αυτήν την πόλη παρακαλάς να μην πρέπει να περπατήσεις γιατί κινδυνεύεις» είπε ακόμα. 

«Τα σκουπίδια δεν μαζεύονται με κάποιο μαγικό τρόπο»

Σε μία πρόσφατη έρευνα για την Αθήνα το 46% των πολιτών απάντησαν ότι το βασικό πρόβλημα της πόλης είναι η ελλιπής καθαριότητα, ανέφερε ο Θ.Κουτσογιαννόπουλος, ζητώντας από τους υποψηφίους να απαντήσουν πως σχεδιάζει ο καθένας να αλλάξει αυτό. «Πρώτα από όλα χρειάζεται πραγματικό τοπικό σχέδιο σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων, γιατί η Αθήνα δεν έχει. Δεύτερον εξοπλισμός. Τρίτο κομμάτι η ανακύκλωση. Γιατί εξοπλισμός; Η Αθήνα, το 2018, από τα 140 εκατομμύρια που είχε για την καθαριότητα εκτέλεσε λιγότερα από πενήντα. Και αυτή η υποεκτέλεση φάνηκε σε όλες τις ελλείψεις που υπάρχουν στον εξοπλισμό. Φάνηκε και σε όλες τις ελλείψεις που έχουν οι εργαζόμενοι που είναι στο δρόμο» δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος. «Τα σκουπίδια δεν μαζεύονται με κάποιο μαγικό τρόπο», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στους ανθρώπους που δουλεύουν υπό δύσκολες συνθήκες και μάλιστα χωρίς τα μέσα ατομικής προστασίας. 

«Η ανακύκλωση για την Αθήνα δεν είναι πολυτέλεια»

«Η ανακύκλωση για την Αθήνα δεν είναι πολυτέλεια. Χωρίς ανακύκλωση, χωρίς διαφορετικό μοντέλο στη διαχείριση των απορριμμάτων η Αθήνα δεν μπορεί να είναι καθαρή πόλη» εξήγησε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «‘‘το διαφορετικό’’ δεν είναι η σύμπραξη με τους ιδιώτες». «Το διαφορετικό, αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα στην Αθήνα, είναι η ανακύκλωση», συμπλήρωσε. 

«Αν θέλεις να αλλάξουν κάποια πράγματα στην Αθήνα δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους»

Σε ό,τι αφορά στην κακοποίηση που έχει υποστεί ο δημόσιος χώρος της πόλης με ενδεικτικές περιπτώσεις από τραπεζοκαθίσματα, πρόβλημα στάθμευσης, ανεξέλεγκτες άδειες λειτουργίας καταστημάτων που έχουν νεκρώσει ολόκληρους δρόμους και κατοικημένες περιοχές, διώχνοντας τους μόνιμους κατοίκους, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «η δημοτική αστυνομία είναι το καλύτερο και το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχει ο δήμος για να προστατέψει το δημόσιο χώρο και όλα αυτά αποτελούν μέρος της προστασίας του δημόσιου χώρου. Αλλά η ουσία είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να τσακωθούμε με κάποιους ανθρώπους μέσα στην πόλη. Γιατί αν θέλεις να αλλάξουν κάποια πράγματα στην Αθήνα, καλά με όλους δεν μπορείς να τα έχεις. Πρέπει να τσακωθείς».

«Αν θέλεις να συγκρουστείς πραγματικά με οργανωμένα συμφέροντα που δεν σέβονται το δημόσιο χώρο, μπορείς να το κάνεις»

«Έχω μία συγκεκριμένη εμπειρία. Όταν πήγα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υπήρχε μια φημολογία ότι οι τράπεζες είναι περίπου άβατο για την εργατική νομοθεσία και ότι η επιθεώρηση ποτέ δεν πατάει στις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή, πλέον έχω φύγει, πέρα από το γεγονός ότι η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 20% κάτω από το 9%, μπήκαν για πρώτη φορά πάρα πολύ μεγάλα πρόστιμα σε τράπεζες. Και έκλεισαν τραπεζικά καταστήματα. Διότι φτιάξαμε ένα point system που έλεγε ότι την τρίτη φορά που σε πιάνω να παραβατείς σε κλείνω και δεν μένουμε απλά στα πρόστιμα. Θεωρώ ότι αυτή η εμπειρία, του αν θέλεις να συγκρουστείς πραγματικά με οργανωμένα συμφέροντα που δεν σέβονται το δημόσιο χώρο, μπορείς και να το κάνεις και να φέρεις αποτέλεσμα και να βελτιώσεις τη ζωή των κατοίκων», ανέφερε ο Ν. Ηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL