Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ρένα Δούρου: "Ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές επιταγές στη διαχείριση απορριμμάτων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρένα Δούρου: "Ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές επιταγές στη διαχείριση απορριμμάτων"

“Ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές επιταγές για τις αρχές της κυκλικής οικονομίας” τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αναφορικά με την διαχείριση απορριμμάτων, στα απόνερα της επικοινωνιακού χαρακτήρα επίσκεψης του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του “γαλάζιου” υποψηφίου περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη στον ΧΥΤΑ Φυλής για να υποστηρίξουν την επιλογή των εγκαταστάσεων μέσω ΣΔΙΤ. Τη σκυτάλη έσπευσε να πάρει ο Γ. Σγουρός, ισχυριζόμενος ότι ο Κ. Μητσοτάκης τον δικαιώνει για έργα μέσω ΣΔΙΤ, αφού ως πρόταση του τότε περιφερειάρχη εγκρίθηκαν επί συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Απαντώντας στις βολές, η Ρ. Δούρου επέμεινε (ΕΡΑ) ότι τα απορρίμματα “αλλιώς τα μαζεύουν οι μνημονιακοί δήμαρχοι και αλλιώς οι αντιμνημονιακοι”, γιατί, όπως είπε: “Στα χρόνια των Μνημονίων η λύση ήταν η ιδιωτικοποίηση και οι μεγαλοεργολάβοι, ενώ η δική μας πρόταση ήταν να ακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές επιταγές για τις αρχές της κυκλικής οικονομίας”.

Με ανακοίνωσή της, η περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), του φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου, τονίζει πως “σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική” σε σχέση με την περίοδο 2010-2014 και υπενθυμίζει ότι έχουν γίνει όλα τα απαιτούμενα βήματα.

Στόχος, πάνω από τα μισά να ανακυκλώνονται

Να σημειωθεί ότι κομβικό στοιχείο για αυτή την αλλαγή ήταν η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), που από το 2016 είναι εναρμονισμένο με το κοινοτικό δίκαιο. “Σύμφωνα με τον νέο ΠΕΣΔΑ, τίθεται στόχος ανακύκλωσης στην πηγή 52% και το υπόλοιπο 48% (δηλαδή 900.000 τόνοι) θα οδηγείται για επεξεργασία σε μικρής δυναμικότητας αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο δίκαιης χωροταξικά κατανομής, με ταυτόχρονη αποκατάσταση των λατομείων στη αρχική τους μορφή” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και προσθέτει: “Σήμερα, από τους 1,8 εκατ. τόνους απορριμμάτων που παράγονται στην Αττική θάβονται οι 1,5 εκατ. και οι 0,3 εκατ. τόνοι οδηγούνται σε επεξεργασία στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης”.

Ο ΕΣΔΝΑ ενημερώνει για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του, για τα προγράμματα ανακύκλωσης σε χώρους του Δημοσίου, όπως και για την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών σε Μέγαρα, Καλύβια και Παλαιά Φώκαια προκειμένου να αποφευχθούν τα τσουχτερά πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι πλέον έχουν μπει οι βάσεις για να γυρίσει η Αττική σελίδα, η Ρ. Δούρου σημειώνει πως “είναι φανερό ότι η αλλαγή νοοτροπίας στη διαχείριση αυτή δεν μπορεί να είναι photo opportunity, αλλά συλλογικός αγώνας διαρκείας”. “Ένας αγώνας για μια νέα φιλική προς τον πολίτη και το περιβάλλον διαχείριση, που δεν μπορεί να αφορά μια διοίκηση ή μια παράταξη, πολλώ δε μάλλον ενόψει της εφαρμογής της απλής αναλογικής, η οποία επιβάλλει την προωθητική σύνθεση των απόψεων” υπογραμμίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL