Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: / Δήμος Χαλανδρίου: Ένα βήμα μπροστά στην κοινωνική ένταξη των Ρομά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: / Δήμος Χαλανδρίου: Ένα βήμα μπροστά στην κοινωνική ένταξη των Ρομά

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά πλέον η μετεγκατάσταση των Ρομά από την περιοχή του Νομισματοκοπείου στον Δήμο Χαλανδρίου σε οργανωμένα διαμερίσματα, με τη δημοτική αρχή του Σίμου Ρούσσου να δείχνει έμπρακτα την προσήλωσή της στην κοινωνική ένταξη αυτού του πληθυσμού. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κοινωνική παρέμβαση για τον πληθυσμό των Ρομά που γίνεται μετά από τριάντα χρόνια, καθώς ο καταυλισμός βρισκόταν εντός αστικού ιστού. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται ως πιλοτικό από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και η δημοτική αρχή Ρούσσου ετοιμάζει τον φάκελο για την αξιοποίηση 850.000 ευρώ σε βάθος τριετίας.

Πάντως, η δημοτική αρχή Ρούσσου είχε κάνει τα πρώτα βήματα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά, καθώς είχε εξασφαλίσει πρόσβαση αυτού του πληθυσμού στις κοινωνικές και ιατρικές δομές του δήμου, ενώ με την παρέμβαση των δύο διαμεσολαβητριών οι Ρομά διευκολύνονται στη σύνταξη εγγράφων που αφορούν τη σχέση αυτών με τον δήμο. “Δεκάδες είναι οι ενήλικες που παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίες, μαθαίνουν γράμματα και μπορούν να εργαστούν κανονικά. Κάποιοι από αυτούς απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον δήμο” σχολιάζει ο Σ. Ρούσσος. Ταυτόχρονα, όπως μας ενημερώνει, “έχει συσταθεί κοινωνικός συνεταιρισμός ένταξης που περιλαμβάνει και Ρομά, ο οποίος ήδη έχει συμβληθεί με τον δήμο για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών”.

Πολύ πριν την έκδοση πρόσκλησης από την Περιφέρεια Αττικής ως διαχειριστική αρχή των κοινοτικών κονδυλίων, ο δήμος είχε ξεκινήσει τη μετεγκατάσταση των πρώτων σαράντα Ρομά από τον καταυλισμό στο Πατητήρι σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, όπως και εβδομήντα ατόμων από τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο. Συνεργεία του δήμου έχουν γκρεμίσει τα παραπήγματα και σταδιακά ο χώρος απελευθερώνεται.

Με το πιλοτικό πρόγραμμα που έχει διάρκεια έως τις 31.12.2023 αξιοποιείται χρηματοδότηση για την ένταξη των Ρομά σε οργανωμένη στέγη. Ο δήμος έχει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των Ρομά και των ιδιοκτητών διαμερισμάτων. Η χρηματοδότηση αφορά την κάλυψη δαπάνης ενοικίου και λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Έχει υπολογιστεί ότι η δαπάνη ενοικίου θα έχει ανώτατη τιμή τα 5,5 ευρώ ανά τετραγωνικό και για τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας το ποσό κυμαίνεται από 120 έως 160 ευρώ ανά άτομο. Υποχρέωση των Ρομά αποτελεί ένα από τα άνεργα μέλη της επωφελούμενης οικογένειας να συμμετέχει σε προγράμματα απασχόλησης και τα παιδιά να παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Στο ερώτημα της “Α” εάν σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσονται όλοι οι Ρομά της περιοχής, ο δήμαρχος Χαλανδρίου απαντά: “Δυστυχώς οι ανιθαγενείς Ρομά δεν μπορούν ακόμη να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς πρόκειται για ανθρώπους χωρίς χαρτιά, που η εγγραφή τους στο δημοτολόγιο δεν εξαρτάται από τον δήμο, αλλά από τις συνοδές νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εσωτερικών”. Τονίζει, πάντως, ότι “οι βάσεις έχουν μπει”. Άλλωστε, στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών γίνεται σαφής αναφορά στη θεσμική αναγνώριση των ανιθαγενών, καθώς γίνεται επίκληση στην τελευταία έρευνα για στους ανιθαγενείς Ρομά του Χαλανδρίου.

“Εάν η νομοθετική πρωτοβουλία ολοκληρωθεί με σειρά εγκυκλίων, τότε θα γίνουν άλματα όχι μόνο για τους ανιθαγενείς Ρομά στο Χαλάνδρι, αλλά όλης της χώρας” συμπληρώνει ο Σίμος Ρούσσος. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης έχει δεσμευτεί ότι σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα συμβάλει στην κατεύθυνση των ανιθανενών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, παγκοσμίως περί τα 10 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε το καθεστώς ανιθαγένειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL