Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Σ. Ρούσσος: Απομακρύνεται ο καταυλισμός Ρομά του Νομισματοκοπείου - 850.000 για την στέγασή τους από την Περιφέρεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Ρούσσος: Απομακρύνεται ο καταυλισμός Ρομά του Νομισματοκοπείου - 850.000 για την στέγασή τους από την Περιφέρεια

«Απομακρύνεται οριστικά ο καταυλισμός του Νομισματοκοπείου, ενώ ήδη διαλύθηκε ο καταυλισμός του Πατήματος» ανακοίνωσε μέσω του facebook o Δήμαρχος Χαλανδρίου.

Ειδικότερα αναφέρει:

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 και για 5 σχεδόν χρόνια η διοίκηση του δήμου εκπόνησε ένα πρωτοποριακό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο για την απομάκρυνση και την κοινωνική ένταξη των ρομά και προσπαθούσε να πείσει τις αρμόδιες κρατικές δομές(Υπουργείο Εργασίας,Περιφέρεια,Ευρωπαϊκή Επιτροπή)ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός σε σχέση με όσα αποτυχημένα δοκιμάζονταν μέχρι τότε.Η κ Φωτίου,η κ Γιάντσιου απο την ΓΓ Ρομά πίστεψαν και βοήθησαν στα πρώτα αποφασιστικά βήματα.

Η έγκριση από την Περιφέρεια Αττικής και την Ρένα Δούρου του ειδικού πιλοτικού προγράμματος ένταξης των ρομά του Χαλανδρίου, με σποκλειστική χρηματοδότηση ύψους 850.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό Ταμείο, αποτελεί μια ισχυρή δικαίωση των προσπαθειών μας και όσων πίστεψαν σε αυτές.

Ήδη πριν από την υποβολή του προγράμματος ο δήμος εχει βοηθήσει στην μετακίνηση περίπου 40 Ρομά σε ενοικιαζόμενες κατοικίες με ταυτόχρονη κατεδάφιση του καταυλισμού του Πατήματος,ενώ 9 οικογένειες και περίπου 70 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου,με τον ίδιο τρόπο.

Οι Ρομά,σε αυτα τα χρόνια,εχουν αποκτήσει πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου από το οποίο ήταν αποκλεισμένοι,καλύπτονται από το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και πολλά περισσότερα παιδιά βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες.Παρακολουθούν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο κέντρο κοινότητας Ρομά που πλέον λειτουργεί στο Χαλάνδρι,ενώ έρχονται σε επαφή με πολιτιστικές πρωτοβουλίες,επισκέψεις σε μουσεία κλπ.

Οι δύο διαμεσολαβήτριες του κέντρου βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τον πληθυσμό,λυνουν προβλήματα,βοηθούν στην σύνταξη εγγράφων ενώ χάρη στην πρωτοποριακή δουλειά γίνονται σημαντικά βήματα στην λυση του προβλήματος των ανιθαγενών,των αόρατων δηλαδή ανθρώπων χωρίς φωνή,δικαιώματα και μέλλον.
Δεκάδες ενήλικοι παρακολουθούν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας,μαθαίνουν γραμματα και παιρνουν απολυτήρια σχολείου,συστήνουν ομάδες καθαρισμού και κάποιοι από αυτούς εργάζονται περιστασιακά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον δήμο.

Ταυτόχρονα εχει συσταθεί και ένας κοινωνικός συνεταιρισμός ένταξης που περιλαμβάνει και Ρομά που ήδη έχει συμβληθεί με τον δήμο για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών.

Με συναίνεση, ισοτιμία και πολλή δουλειά άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Φυσικσ η κατάσταση απέχει πολύ από το να ειναι ιδανική,υπάρχουν τμήματα του πληθυσμού που κρατούν τις παλιές συνήθειες,αρνούνται να συνεργαστούν,ενώ δεν λείπουν και οι παραβατικές συμπεριφορές.

Ο δρόμος όμως άνοιξε για όσους θέλουν να ζήσουν τα παιδιά τους σε καλύτερες συνθήκες από τους ίδιους,θα είναι μακρύς αλλά πλέον είναι στο χέρι τους να εκμεταλλευτούν αυτήν την μοναδική ευκαιρία.

Η έγκριση του κονδυλίου των 850.000 ευρώ θα επιταχύνει την προσπάθεια.Ειναι η πρώτη φορά μετά από παρά πολλά χρόνια που διαφαίνεται ρεαλιστική λύση που θα εξασφαλίσει στους Ρομά κοινωνική ένταξη,στους ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους και στους περιοίκους την απαλλαγή απο τις δυσάρεστες καταστάσεις που βιώνουν εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.

Kατ. Μπρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL