Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Ποντιακές αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Καιρίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποντιακές αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Καιρίδη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

Θεσσαλονίκη. Να «καρατομήσει» πάραυτα τον καθηγητή Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου Δημήτρη Καιρίδη από το ευρωψηφοδέλτιο και τα μητρώα της Ν.Δ. καλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη διάφορες ποντιακές οργανώσεις.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής μπήκε στο στόχαστρο των ποντιακών σωματείων ως «αρνητής της γενοκτονίας των Ποντίων», εξαιτίας όσων ανέφερε σε μια διάλεξή του, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πολιτιστικής Εταιρίας πριν από έναν χρόνο, για δέκα μύθους που υπάρχουν για την εξωτερική πολιτική και την ελληνική διπλωματία. «Πάμε τώρα στον τρίτο μύθο. Ότι οι Έλληνες έχουν υπάρξει θύματα εθνοκαθάρσεων, γενοκτονιών, έχουμε και έναν πολλαπλασιασμό των γενοκτονιών και μια γενοκτολογία και γενοκτολαγνεία που δεν είχαμε... Ξαφνικά εμφανίζεται η Ποντιακή Γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αποφασίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η Βουλή των Ελλήνων να αναγάγει τα δραματικά και τραγικά γεγονότα των Ελλήνων Ποντίων στη Μαύρη Θάλασσα σε γενοκτονία» ανέφερε σε κάποιο σημείο ο Δ. Καιρίδης.

Αυτό εξόργισε τα ποντιακά σωματεία και τον ενέταξαν, όπως και άλλους πολιτικούς και επιστήμονες, στους «εχθρούς» των Ποντίων. Έτσι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων με ανακοίνωσή της «καλεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο να αποπέμψει τον εν λόγω από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. αλλά και να τον διαγράψει άμεσα από τα μητρώα μελών του κόμματός του», χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστες, προκλητικές και ανιστόρητες» τις σχετικές δηλώσεις του, οι οποίες κατά την ΠΟΠΣ «αποτελούν ύβρη για τον ποντιακό και εν γένει προσφυγικό ελληνισμό όπου γης». «Ενόψει της επικείμενης μαύρης επετείου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε, διά της ψήφου μας, σε οποιονδήποτε κατευθυνόμενο αρνητή της Γενοκτονίας, που προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, να μας εκπροσωπήσει στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL