Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Αρνήθηκε «απαγορευτικό» σε ακροδεξιούς ο Λ. Κυρίζογλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρνήθηκε «απαγορευτικό» σε ακροδεξιούς ο Λ. Κυρίζογλου

Θεσσαλονίκη: Με «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» απάντησε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου στην κριτική που δέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αρχική του απόφαση να παραχωρήσει στην ακροδεξιά οργάνωση Ιερός Λόχος δημοτικό χώρο για να πραγματοποιήσει το εθνικιστικό Macedonia Ρride την περασμένη Κυριακή.

Οι ακροδεξιοί «ιερολοχίτες», μετά την ηχηρή αρνητική απάντηση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς ότι δεν τους παραχωρεί το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, άρχισαν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε ορισμένους από τους οποίους μάλιστα φαίνεται να έχουν και γερά ερείσματα. Αρκεί να θυμίσουμε ότι την εποχή των εθνικιστικών καταλήψεων στα σχολεία, γονείς κάλεσαν τη συγκεκριμένη φασιστική οργάνωση για να προφυλάξει κατάληψη από φημολογούμενη επίθεση αντεξουσιαστών. Έτσι, απευθύνθηκαν στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ζητώντας να τους παραχωρηθεί για το Macedonia Ρride το κινηματοθέατρο «Άστρον».

Το αίτημά τους αρχικά έγινε δεκτό, όπως φαίνεται και από σχετικό έγγραφο που φέρει πλατιά - φαρδιά την υπογραφή του δημάρχου Λάζαρου Κυρίζογλου. Μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία, όπως ήταν φυσικό, ξέσπασαν μεγάλες αντιδράσεις και τελικά την ημέρα που ήταν να πραγματοποιηθεί η «φιέστα» των ακροδεξιών, όπως καταγγέλθηκε, ο δήμαρχος υπαναχώρησε και ανακάλεσε την αρχική του απόφαση επικαλούμενος τον φόβο επεισοδίων.

Όποιος χαϊδεύει το φίδι...

Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος «αρνήθηκε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει πρόταση με την οποία θα απαγορευόταν οποιαδήποτε εκδήλωση ακροδεξιών στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης». «Θα θέλαμε να επισημάνουμε προς τον κ. Κυρίζογλου πως όποιος χαϊδεύει το φίδι, αυτό σύντομα θα τον δαγκώσει. Μπορεί εάν θέλει να ρωτήσει σχετικά τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος την περασμένη Κυριακή εξεδιώχθη κακήν κακώς από συγκέντρωση ομάδας ακροδεξιών οπαδών του ΠΑΟΚ, οι οποίοι είχαν μαζευτεί στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διαμαρτυρόμενοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει πως «παραμένει σταθερά προσηλωμένος στις αξίες της δημοκρατίας και καλεί για ακόμη μια φορά σε εγρήγορση και ενότητα για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής».

Απάντηση Κυρίζογλου

Απαντώντας στην παραπάνω ανακοίνωση, ο Λ. Κυρίζογλου κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και τους «τοπικούς πληροφοριοδότες τους» ότι «παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στην άθλια παραχάραξη της αλήθειας», χωρίς να εξηγεί κάτι περισσότερο. Με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης έκανε σαφές ότι η άρση της αρχικής απόφασης για παραχώρηση του «Άστρον» δεν είχε να κάνει με το περιεχόμενο της εκδήλωσης, αλλά το «μπλόκο» στους ακροδεξιούς ήρθε υπό τον φόβο επεισοδίων και μόνο.

«Σε όλη την πορεία μου, την οποία γνωρίζουν οι πολίτες, έχω αποδείξει και τη δημοκρατική μου συμπεριφορά και το δημοκρατικό μου ήθος» τονίζει ο Λ. Κυρίζογλου και επιδίδεται στην αγαπημένη του συνήθεια, να επιτίθεται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας «δεν χρειάζομαι πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων από αυτούς που διακρίνονται για την αριστερόστροφη, αντιδημοκρατική και καθεστωτική νοοτροπία και συμπεριφορά τους. Από αυτούς οι οποίοι εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό και έχουν διαπράξει τις μεγαλύτερες κυβιστήσεις του αιώνα».

Η απάντηση από το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς με συντριπτική πλειοψηφία (σ.σ.: υπήρχαν κάτι λίγα λευκά νεοδημοκρατών) είχε διακηρύξει την κατηγορηματική του αντίθεση «στην επικείμενη φιέστα που ετοιμάζει το εθνικιστικό φασιστικό μόρφωμα του Ιερού Λόχου 2012 την Κυριακή 7.4 στην περιοχή μας». Παράλληλα, τόνιζε ότι «αποφασίζει να μη διευκολύνει με κανέναν τρόπο τη δράση οποιουδήποτε εθνικιστικού - φασιστικού μορφώματος στην πόλη μας, για να μην προπαγανδίζονται οι φασιστικές τους αντιλήψεις και να στάζει το ρατσιστικό τους δηλητήριο» και πως «στην Καλαμαριά του Μπλόκου, των αγωνιστικών παραδόσεων και των λαϊκών αγώνων δεν χωράνε οι νεοναζί, ιδεολογικοί απόγονοι των ταγματασφαλιτών. Θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας, και ειδικότερα απέναντι στην ιστορία του λαού και του τόπου μας, απέναντι στη νέα γενιά, να υψώνεται τοίχος στην αναβίωση του φασισμού και του ναζισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL