Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Δήμος Θεσσαλονίκης / Δήμος Θεσσαλονίκης: Ξεκινά δυναμικά η Κατερίνα Νοτοπούλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δήμος Θεσσαλονίκης / Δήμος Θεσσαλονίκης: Ξεκινά δυναμικά η Κατερίνα Νοτοπούλου

Θεσσαλονίκη: Στη μάχη για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης ρίχνεται πλέον με όλες της τις δυνάμεις η πρώην υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, γνωρίζοντας ότι η επιτυχία του στόχου για τον σχηματισμό ενός προοδευτικού μετώπου που θα διοικήσει την πόλη την επόμενη τετραετία κάθε άλλο παρά περίπατος είναι. Ήδη έχει κάνει πολλές συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη έχει ανακοινώσει ορισμένα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό της, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις των καιρών και την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να παραμείνει πόλη ανοιχτή, προοδευτική και δημοκρατική, μακριά από το, όχι και τόσο μακρινό, φοβικό και βαθιά συντηρητικό της παρελθόν.

Η Κ. Νοτοπούλου δέχτηκε πολλές και άδικες επιθέσεις και σεξιστικού τύπου σχόλια, προερχόμενα από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα και εκδοτικά συγκροτήματα. Διάφορες κίτρινες φυλλάδες εξαπέλυσαν μια πρωτοφανή επιχείρηση απαξίωσης της προσωπικότητάς της, ενώ και μέλη της οικογένειάς της μπήκαν στο στόχαστρο των λιβελογράφων. Όμως η δουλειά της στο ΥΜΑ-Θ, τόσο από τη θέση της επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης όσο και στη συνέχεια από τη θέση της υφυπουργού, έκανε πολλούς και πολλές από τους/τις πολιτικούς αντιπάλους της να υποκληθούν στην αποτελεσματικότητά της και οι τόνοι λάσπης που τις έριχναν έπεσαν στο κενό.

"Το ΥΜΑ-Θ είναι αλλιώς..."

Παραδίδοντας προχθές τη «σκυτάλη» στη νέα υφυπουργό Ελευθερία Χατζηγεωργίου (σ.σ.: που επίσης δέχεται αυτές τις ημέρες τόνους «λάσπης» από τα ίδια πολιτικά και εκδοτικά κέντρα) μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σήμερα το ΥΜΑ-Θ είναι αλλιώς». Και είναι... Το ΥΜΑ-Θ ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του έγινε ένα πραγματικό «Διοικητήριο», συντονίζοντας τα διάφορα υπουργεία προς έναν σκοπό κάθε φορά. Επί ημερών της Κατερίνας Νοτοπούλου δρομολογήθηκαν και ικανοποιήθηκαν αιτήματα δήμων και φορέων της Θεσσαλονίκης που επί χρόνια βρίσκονταν στα συρτάρια των διάφορων υπουργείων. Αιτήματα που απαιτούσαν μόνο πολιτική βούληση και πιθανόν να μην είχαν ικανοποιηθεί διότι δεν παρουσίαζαν κάποιο οικονομικό ενδιαφέρον... Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι παραχωρήσεις πρώην στρατοπέδων, όπως το «Παύλου Μελά» στα δυτικά και το «Κόδρα» στα ανατολικά για τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων, η δημιουργία Πάρκου Μνήμης και Μουσείου Ολοκαυτώματος στην περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού ή η αποκατάσταση των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος στα μητρώα φορέων και επιμελητηρίων, από τα οποία διαγράφηκαν με εντολή των ναζί κατακτητών όσο ήταν εν ζωή κ.ά.

Εργαλείο ανάπτυξης

Επί των λίγων ημερών της στο ΥΜΑ-Θ «έτρεξαν» δύο προγράμματα, το «ΣΤΗΡΙΖΩ» που αφορά ενεργητικές πολιτικές στήριξης των ΑμεΑ και το «Νεανικές Δράσεις», ενώ ανοίγει και το βαρύ ιστορικό του αρχείο στους ερευνητές. Επίσης, η περιβόητη «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας», από οργανισμός - σφραγίδα άρχισε να αποκτά ουσία και δρομολογεί συνεργασίες και αναπτυξιακές δράσεις που στόχο θα έχουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κυρίως για νέους επιστήμονες. Το πιο σημαντικό είναι ότι το ΥΜΑ-Θ, από αμυντικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, με την εφαρμογή της Συμφωνίας της Συμφωνίας των Πρεσπών γίνεται ένα «επιθετικό» εργαλείο συνανάπτυξης των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτής της άλλης λογικής έχουν δρομολογηθεί το 1ο Διαβαλκανικό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Υποδομών που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου, καθώς και η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑ-Θ και με σκοπό την προώθηση της αναπτυξιακής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL