Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΑΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 2030 / Πόλεις βιώσιμες ή κάντο όπως η Βιέννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 2030 / Πόλεις βιώσιμες ή κάντο όπως η Βιέννη

Με ζητούμενο την εξάλειψη της φτώχειας, της κοινωνικής ανισότητας και τον βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό των πόλεων, που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις λόγω της εντεινόμενης αστικοποίησης και του υπερπληθυσμού, η οργάνωση "Γη" παρουσίασε χθες τον προβληματισμό της για το μέλλον των αστικών κέντρων της χώρας δανειζόμενη την εμπειρία της Βιέννης.

Με τις εκτιμήσεις να μιλούν για παγκόσμια αύξηση της συγκέντρωσης πληθυσμού στα αστικά κέντρα, η οποία το 2050 θα αγγίξει το 70% σε συνολικό πληθυσμό 10 δισεκατομμυρίων, η ανάγκη για δημιουργία υποδομών και βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βιέννη, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια υποδέχεται αυξημένο αριθμό νέων κατοίκων. Το 2016 και 2017 υποδέχθηκε ισόποσα 25.000 νέους κατοίκους και το 2018 δέχθηκε ακόμη 45.000! “Η αύξηση της ζήτησης σε στέγη έχει απογειώσει τις τιμές αγοράς γης” σημείωσε η αντιδήμαρχος Μ. Βασιλάκου με τη δημοτική κατοικία “να βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο”, “τινάζοντας στον αέρα το στεγαστικό πρόγραμμα του δήμου”.

Ο Δήμος Βιέννης, έχοντας την αρμοδιότητα της στεγαστικής πολιτικής, προχώρησε στην έκδοση κανονισμού, που υποχρέωσε τους ιδιώτες κατασκευαστές, για να πάρουν άδεια δόμησης, στα 150 διαμερίσματα να εκχωρούν τα 2/3 στον δήμο ως κατοικία, που θα στεγάζει όσους ο δήμος επιδοτεί. Ο δήμος προέβη σε αυτή την απόφαση προκειμένου να προστατεύσει το δικαίωμα στην πρόσβαση των πολιτών στη δημοτική ή επιδοτούμενη από την Αυτοδιοίκηση κατοικία. Ωστόσο, δεν έχει καταλήξει ακόμη στο ποιες πολιτικές θα αναπτύξει για να αντιμετωπίσει τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων σε επισκέπτες της πόλης, που ουσιαστικά αλλοιώνει τη μορφολογία των γειτονιών.

Βέβαια, απαντώντας στο πώς οι γειτονιές θα αναζωογονηθούν, η Μ. Βασιλάκου αναφέρθηκε στο επιδοτούμενο από το δήμο πρόγραμμα με το οποίο υλοποιούνται πρακτικές ιδέες για την ενίσχυση του πρασίνου ή την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, προκειμένου η κάθε περιοχή να έχει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και “να μεταμορφώνεται σε μια μικρή όαση μέσα στην πόλη”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Αυτό, για την ίδια, είναι προϊόν συνεργασίας των πολιτών με τον δήμο και ενισχύει τη δημοκρατία στην άσκηση των δημόσιων πολιτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL