Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Γιώργος Ρώρος, υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων: / Γιώργος Ρώρος: Θέλουμε την Πάτρα πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Ρώρος, υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων: / Γιώργος Ρώρος: Θέλουμε την Πάτρα πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις

Έχοντας εκπονήσει ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο για την πόλη με το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Γιώργος Ρώρος, υποψήφιος δήμαρχος με τη δημοτική παράταξη “Ώρα Πατρών”, μιλά στην "Αυγή" της Κυριακής ξετυλίγοντας τις πτυχές του οράματός του. Χαρακτηρίζοντας την πόλη του “μητρόπολη” της Δυτικής Ελλάδας, θέτει ως προϋπόθεση την εμπορευματική ανάπτυξη του λιμανιού. Παράλληλα, προτείνει κομβικής σημασίας παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, προκειμένου, όπως λέει, να εμπεδωθεί στους πολίτες το αίσθημα ότι η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται διαρκώς δίπλα τους.

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

* Ποιες είναι οι προτάσεις σας ως δημοτική παράταξη προκειμένου η Πάτρα να μπει σε δυναμική αναπτυξιακή τροχιά;

Θέλουμε την Πάτρα πρωταγωνιστή στις εξελίξεις, με συνεκτικό τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα στηρίζεται αφενός στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αφετέρου στη δυνατότητα που της δίνουν τα πλούσια δίκτυά της - οδικά, σιδηροδρομικά, θαλάσσια, ενεργειακά, πολιτιστικά. Άλλωστε, η πόλη μας εδώ και αρκετά χρόνια υπέστη τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης, της πλήρους εξάρτησης από τις κεντρικές εξουσίες αλλά και των πελατειακών σχέσεων που διαπερνούσαν όλες τις βαθμίδες της διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Ειδικά η νέα γενιά της Πάτρας βρέθηκε αντιμέτωπη με την ανεργία και την περιθωριοποίηση.

Την τελευταία δημαρχιακή περίοδο, η δογματική προσήλωση σε ιδεοληπτικές αντιλήψεις οδήγησε στην οχύρωση πίσω από αδιέξοδους αγώνες, χωρίς να προτείνεται κάποια ορατή οδός διαφυγής από αυτή τη σπείρα της καθυστέρησης, της υπανάπτυξης και της εσωστρέφειας.

Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, εμείς λέμε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού με την κατασκευή νέου εμπορικού τομέα, ο εκσυγχρονισμός του με την αξιοποίηση νέων ενεργειακών πηγών, όπως το φυσικό αέριο, και η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάδειξη της Πάτρας ως καίριου κόμβου σύνδεσης της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Την ίδια στιγμή, η Πάτρα καλείται να αναμετρηθεί με την πρόκληση -αλλά και ευρωπαϊκή υποχρέωση- της διαχείρισης των απορριμμάτων της κατά τρόπο ρεαλιστικό, περιβαλλοντικά ορθό και οικονομικά βιώσιμο. Αναμετράται με την προσπάθεια να γίνει η ανακύκλωση κτήμα των πολλών και η κυκλική οικονομία κατευθυντήρια γραμμή της αυτοδιοικητικής δραστηριότητας.

Η Πάτρα μετράει τις δυνατότητές της στη διαχείριση των πόρων της με προτεραιότητα το πόσιμο νερό. Η διαχείριση του, σχεδόν ολοκληρωμένου, φράγματος Πείρου - Παραπείρου με βασικό μέτοχο τον Δήμο Πατρέων θα εξασφαλίσει επάρκεια και ποιότητα φθηνού πόσιμου νερού για την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιοριστεί τοπικά σε μία πόλη. Έχουμε επίγνωση ότι η Πάτρα επιτελεί τον ρόλο μιας μητρόπολης στη Δυτική Ελλάδα σύροντας ως ατμομηχανή τα βαγόνια της ανάπτυξης για μια ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων που θα προκύψουν από τη σχεδιαζόμενη υπογειοποίηση του τρένου εντός του αστικού ιστού θα προσδώσει την απαραίτητη ανάσα του ρυμοτομημένου χώρου ώστε η παραλιακή ζώνη να αποτελέσει μια όαση δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας και πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης.

Με λίγα λόγια, θεωρούμε ότι η απάντηση στην κρίση είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Υποδομές που θα διευκολύνουν την αύξηση του παραγόμενου πλούτου και κοινωνική ανταπόδοση μέσα από τη μείωση της ανεργίας και τη συνεισφορά στα έσοδα του δήμου.

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;

Η απλή αναλογική αποτέλεσε χρόνιο αίτημα όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης αλλά συνολικά της μεταπολιτευτικής κοινωνίας. Η εφαρμογή της θα λειτουργήσει σε πολλά επίπεδα.

Αφενός, δίνοντας την ευκαιρία στο δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει τις αποφάσεις του στη σύνθεση των απόψεων, η απλή αναλογική καλλιεργεί τον διάλογο και επιτρέπει τον αντίλογο, ενισχύει τα επιχειρήματα χωρίς να κρύβει τη διαφωνία. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου γίνονται αποφάσεις της πόλης και όχι της επίπλαστης πλειοψηφίας της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Διευρύνεται, έτσι, η νομιμοποιητική βάση των αποφάσεων.

Αφετέρου, αναδεικνύει τον ρόλο της συμμετοχής στα κοινά ως βασική παράμετρο της έννοιας του δημότη, αφού ο λόγος του, ακόμα και μειοψηφικός, λαμβάνεται υπ΄ όψιν προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που τον αφορούν.

Δεν θα πρέπει δε να υποτιμηθεί το γεγονός ότι η απλή αναλογική αποθαρρύνει την ταύτιση του δημοτικού διοικητικού μηχανισμού με τη δημοτική αρχή, συνεισφέρει στην αυτονόμηση της διοίκησης από τον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο και, κατά συνέπεια, διαρρηγνύει τις πελατειακές σχέσεις των δημοτών και των, πανίσχυρων έως σήμερα, δημάρχων.

* Ποιες θεσμικές αλλαγές προτείνετε προκειμένου η λειτουργία του δήμου να είναι πιο αποτελεσματική;

Θεωρούμε απαραίτητο τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σαφή όρια και δυνατότητες. Παράλληλα, προτείνουμε την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και σύνδεση των δεδομένων των δήμων με ευρύτερες βάσεις δεδομένων της κεντρικής διοίκησης ώστε να αποφεύγεται, για παράδειγμα, η προσκόμιση του ίδιου εγγράφου σε διαφορετικές υπηρεσίες.

Η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής, η ανάπτυξη υπηρεσιών κατ' οίκον εξυπηρέτησης του πολίτη, η υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών μορφών επικοινωνίας του δημότη με τις δημοτικές υπηρεσίες και αναφοράς προβλημάτων και δυσλειτουργιών είναι μικρές αλλά ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές που θα εμπεδώσουν το αίσθημα μιας Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο δίπλα στον δημότη και θα δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να ελέγχει διαρκώς τα πεπραγμένα του δήμου στον οποίο κατοικεί.

Ο Γιώργος Ρώρος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1957. Σπούδασε στα ΚΑΤΕ Πατρών τεχνολόγος μηχανολόγος μηχανικός. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις Φέρρες Έβρου.

Εργάστηκε επί σειρά ετών στο εργοστάσιο Λεβενμπρόυ (Amstel) και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στον εμπορικό κλάδο διατηρώντας κατάστημα χρυσοχοείου στο κέντρο της Πάτρας μέχρι και σήμερα. Από νεαρή ηλικία ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση καθώς ως φοιτητής υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Σπουδαστικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΣΕΕ), ως εργαζόμενος διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Λεβενμπρόυ (1984-1986).

Πλέον της δεκαετίας υπηρετεί τον Εμπορικό Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών ως πρόεδρος, ενώ υπήρξε εκλεγμένος αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), του τριτοβαθμίου συνδικαλιστικού οργάνου των εμπόρων (2015-2018). Είναι έγγαμος, έχει αποκτήσει δύο παιδιά και είναι μόνιμος κάτοικος Πατρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL