Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ικανοποιημένοι οι δήμαρχοι από τις επικείμενες αλλαγές στον "Κλεισθένη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ικανοποιημένοι οι δήμαρχοι από τις επικείμενες αλλαγές στον "Κλεισθένη"

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι δήμαρχοι στις προτεινόμενες αλλαγές στον “Κλεισθένη” ως προς τα επιμέρους εκλογικά ζητήματα, υπενθυμίζοντας όμως ότι έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου ανά την Ελλάδα με σενάρια περί νέας χωροταξίας σε δήμους, που ενεργοποιούν τοπικιστικά αντανακλαστικά. Την ίδια στιγμή, η αλλαγή στον υπολογισμό του εκλογικού σώματος με βάση τον μόνιμο πληθυσμό και όχι τον de facto, αυτόν δηλαδή που καταγράφεται κατά την απογραφή, όπως είχε γίνει με τον “Καλλικράτη”, ιδίως στην ανάδειξη αντιπροσώπων στις κοινότητες, προκαλεί αρρυθμίες και έντονο προβληματισμό τόσο για τον νέο υπολογισμό των εδρών, αλλά και στην κατανομή της τακτικής χρηματοδότησης των δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικείμενες αλλαγές στον "Κλεισθένη" θα κατατεθούν υπό μορφή τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και την ισότητα των φύλων, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι πιέζουν να ψηφιστούν οι βελτιωτικές ρυθμίσεις πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς, όπως λένε, “μετά θα είναι πολύ αργά”, αφού θα οδεύουν στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, όπως είχε δεσμευτεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, θα καταθέσει βελτιωτική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου θα απαιτείται αριθμός προσαυξημένος κατά 50% σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για αύξηση κατά 20%, καθώς στην ψηφισμένη διάταξη η προσαύξηση ήταν στο 30%. Επίσης, για τις εκλογές στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ισχύει κανονικά η ανάδειξη προέδρου εφόσον συγκεντρώσει το 50% συν 1. Διαφορετικά, γίνεται έμμεση εκλογή προέδρου από το σύνολο των εκλεγμένων αντιπροσώπων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου συνδυασμού.

Αναμένοντας τη θέσπιση των αλλαγών και την απαλοιφή των εκλογικών κωλυμάτων, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έθεσε εκ νέου στη χθεσινή συνεδρίασή του το ζήτημα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος με άνοιγμα σχετικού λογαριασμού έως την 24η Φεβρουαρίου. Οι αιρετοί υποστήριξαν ότι αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει ανατροπές στην εκτέλεση του προϋπολογισμού των δήμων και πως δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας σε σχέση με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL