Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: / Γιάννης Μπουτάρης: Αν βανδαλίσουν τα μνημεία 100 φορές, εμείς θα τα φτιάξουμε 110
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: / Γιάννης Μπουτάρης: Αν βανδαλίσουν τα μνημεία 100 φορές, εμείς θα τα φτιάξουμε 110

Θεσσαλονίκη: "100 φορές κι αν βανδαλίσουν τα μνημεία, 110 φορές θα τα φτιάξουμε πάλι. Η Ιστορία αυτής της πόλης και η συνείδηση της κοινωνίας δεν θα κάνουν πίσω σε τέτοιου είδους αντιλήψεις» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων για να συζητήσουν την πρότασή του για 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων της Θεσσαλονίκης μετά τους συνεχείς βανδαλισμούς που δέχονται από φασιστικές ομάδες που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρόταση αυτή του δημάρχου τελικά δεν έγινε αποδεκτή, και πρώτιστα από τους εκπροσώπους της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), ενώ αποφασίστηκαν κάποια μέτρα αποτροπής. Στη σύσκεψη κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου εντός του οποίου βρίσκεται το ταφικό εβραϊκό μνημείο που κατέστρεψαν τα φασιστοειδή την περασμένη εβδομάδα και της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Αντί της 24ωρης φύλαξης, προκρίθηκε η πρόταση για καλύτερο φωτισμό της περιοχής όπου βρίσκονται και αυξημένη επιτήρηση.

"Ντροπή για την πόλη η φύλαξη"

"Τα μνημεία δεν μπορούν να φρουρούνται, γιατί θα είναι ντροπή για την πόλη" υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΙΚΘ Δαυίδ Σαλτιέλ. "Τα μνημεία έχουν γίνει για να μας θυμίζουν την Ιστορία. Δεν μπορεί να έχουν έναν αστυνομικό δίπλα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχουν φωτισμός και καλύτερη διαχείριση» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν συλλήψεις για τους βανδαλισμούς «όχι για παραδειγματισμό, αλλά για να ξέρουν ότι η πόλη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Θόδωρος Λαόπουλος προέτρεψε τους πολίτες να έχουν «αυξημένη εγρήγορση» για τα μνημεία, ενώ σημείωσε ότι αυτοί που προβαίνουν στους βανδαλισμούς «είναι πολύ λίγοι».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος τόνισε πως η "πολιτική κληρονομιά της πόλης πρέπει να περιφρουρηθεί" και πρόσθεσε πως η ανάπλαση του χώρου όπου βρίσκεται το εβραϊκό νεκροταφείο εντός του ΑΠΘ "θα γίνει με τρόπο ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά στο μέλλον για ανάλογα περιστατικά βανδαλισμού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL