Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Το νέο πρόγραμμα έξυπνης αποκομιδής του Δήμου Αθηναίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νέο πρόγραμμα έξυπνης αποκομιδής του Δήμου Αθηναίων

Πιλοτικά ξεκινά ο Δήμος Αθηναίων ένα σύγχρονο πρόγραμμα “έξυπνης” αποκομιδής απορριμμάτων στο εμπορικό τρίγωνο εξυπηρετώντας αρχικά 50 καταστηματάρχες προκειμένου να απαλειφθούν οι κάδοι.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής Καμίνη είναι το “έξυπνο” σύστημα αποκομιδής να επεκταθεί και στα 110 στρέμματα που καταλαμβάνει το εμπορικό τρίγωνο Αθηνών. Μέχρι στιγμής, σε αυτό το σύστημα αξιοποιούνται 12 απορριμματοφόρα, τα οποία καθημερινά συλλέγουν -κατόπιν ραντεβού με τους καταστηματάρχες- 20 τόνους απορριμμάτων.

Το έξυπνο σύστημα συνίσταται στο ότι μέσω τηλεματικής αποστέλλεται μήνυμα στους καταστηματάρχες δέκα λεπτά πριν από την έλευση του οχήματος, προκειμένου να φορτωθούν τα απορρίμματα. Αυτή η καινοτομία είναι προϊόν συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τη Vodafone Hellas. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Καμίνη αυτή η λύση επιλέχθηκε επειδή ήταν δύσκολη τεχνικά και οικονομικά ασύμφορη η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, καθώς ως γνωστόν σε μικρό βάθος από την επιφάνεια υπάρχουν αρχαιολογικοί θησαυροί.

Το πρόγραμμα έξυπνης ειδοποίησης των καταστηματαρχών έχει φέρει τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα στον Ιανουάριο τα οχήματα έχουν διανύσει 4.760 χλμ. εκτελώντας 6 με 8 δρομολόγια ημερησίως και συλλέγοντας 20 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων. Επίσης υπάρχει όχημα που εκτελεί δρομολόγιο για την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ποσοστών ανακύκλωσης ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γ. Μπρούλιας εξήγησε ότι “στόχος είναι η μεταφορά καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης στη Φυλή και η αξιοποίηση του καθαρού οργανικού υλικού ως κομπόστ”. Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής Καμίνη είναι η επέκταση αυτού του πιλοτικού προγράμματος, που αφορά καταστηματάρχες και πολίτες, και σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL