Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Σάμος: / Σάμος: Με δαπάνη του υπ. Εσωτερικών η σχολική μεταφορά των προσφυγόπουλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάμος: / Σάμος: Με δαπάνη του υπ. Εσωτερικών η σχολική μεταφορά των προσφυγόπουλων

Με την επισήμανση ότι η Πολιτεία υποχρεούται να εξασφαλίσει στα παιδιά το αγαθό της εκπαίδευσης, είτε είναι Ελλήνων είτε είναι προσφύγων, ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαιώνει αυτή την δέσμευση για τα προσφυγόπουλα στη Σάμο προχωρώντας τον Μάρτιο στην εκταμίευση ικανού ποσού για την κάλυψη κόστους σχολικών μεταφορών. Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στις αντιδράσεις μερίδας γονέων του νησιού, που βγάζοντας δηλητήριο για τα προσφυγόπουλα αξίωσαν να αποκλειστούν από το σχολείο.

“Είναι χρέος όλων μας, της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των απλών πολιτών, να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα προσφυγόπουλα, που, κυνηγημένα από τη βία και τον πόλεμο, αναζήτησαν άσυλο στη χώρα μας” τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας: “Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αισθανθούν ασφάλεια και να αρχίσουν να επουλώνουν τα τραύματα του βίαιου ξεριζωμού”.

Θέτοντας ως προϋπόθεση για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στην κοινωνία, την ένταξή τους στο σχολείο, ο Αλ. Χαρίτσης δρομολόγησε την εκταμίευση 181.000 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης για τη σχολική μεταφορά των προσφυγόπουλων από τις δομές φιλοξενίας προς τα σχολεία της Σάμου. Το ποσόν θα πιστωθεί τον Μάρτιο σε συγκεκριμένο λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών καθυστέρησε να σταλεί από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Σάμου, η οποία με αίτημά της προς το υπουργείο Παιδείας ζητούσε διευκρινίσεις για το κατά πόσον “οι δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων συνιστούν τμήμα του δημοσίου σχολείου”. Αφού το υπουργείο Παιδείας επιβεβαίωσε ότι πρέπει οι δομές να λογίζονται ως σχολεία, σε νέο αίτημά της η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Σάμου έθεσε ζήτημα χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και των σχολείων. Εντέλει, εγκρίθηκε από την αιρετή αρχή της Π.Ε. Σάμου η απόφαση για την κάλυψη του κόστους της σχολικής μεταφοράς, με τον υπουργό Εσωτερικών να δίνει εντολή για την εκταμίευση του σχετικού ποσού και έτσι τα προσφυγόπουλα στη Σάμο θα πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL