Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Αλ. Χαρίτσης: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

“Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πλέον ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα εμπεριέχει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, στο πλαίσιο εκδήλωσης της δημοτικής παράταξης Μοσχάτου - Ταύρου “Πολίτες σε δράση για την ανατροπή” με ομιλητή τον επικεφαλής της Μπ. Μπιλίνη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στον ρόλο των κοινοτήτων.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής, ο Αλ. Χαρίτσης συνέδεσε τη δημιουργία του νέου κοινωνικού συμβολαίου με τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, την αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία με την έξοδο στις αγορές και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ενώ σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επαναφορά των κοινοτήτων, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι “για πρώτη φορά υλοποιείται μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης” και πλέον η εκλογή εκπροσώπων αποσυνδέεται από τα δημοτικά ψηφοδέλτια. “Πλέον οι κοινότητες θα μπορούν να παίξουν τον ρόλο που τους αναλογεί και θα έχουν λελογισμένους βαθμούς αυτονομίας” πρόσθεσε.

Ως προς το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε πως “για πολλά χρόνια η Αυτοδιοίκηση ήταν ένα κακέκτυπο του κράτους με τη διοίκηση να περιορίζεται στο ατομοκεντρικό, δημαρχοκεντρικό μοντέλο”. “Αυτή την αλλαγή φέρνει ο 'Κλεισθένης Ι', που βάζει τέλος στην παντοκρατορία της πλειοψηφούσας παράταξης, καθώς αυτή αντιστρατεύεται την έκφραση γνώσης και εν τέλει τη δημοκρατία” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μπ. Μπιλίνης έθεσε στον δημόσιο διάλογο την πρότασή του οι κοινότητες να αποτελέσουν “αυτόνομους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς εντός του δήμου”, αφού, όπως εξήγησε, η δημιουργία του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου το 2010 αποτελεί “ακραίο παράδειγμα τεχνικής συνένωσης δυο διαφορετικών περιοχών”.

Καθότι η εκλογή οργάνων για τις κοινότητες θα είναι αποσυνδεδεμένη από το ψηφοδέλτιό του για την ανάδειξη εκπροσώπων στα δημοτικά συμβούλια, ο Μπ. Μπιλίνης εκτίμησε ότι “η κάθε επιτροπή κατοίκων, κίνηση πολιτών θα μπορεί να συμμετάσχει και η συσσωρευμένη πολύτιμη συλλογική γνώση δεν θα πηγαίνει χαμένη”.

Με αυτό το σκεπτικό, “έχουμε αποφασίσει να συμβάλουμε στην αυτονομία των κοινοτήτων” του Μοσχάτου και του Ταύρου. Προέταξε, μάλιστα, την ανάγκη “τα κοινοτικά συμβούλια να συγκροτούν τεχνικό πρόγραμμα για να το εκτελέσουν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL