Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Αιμιλία Τζίβα, υποψήφια δήμαρχος στο Ηράκλειο Αττικής: / Αιμιλία Τζίβα: Πόλη σύγχρονη για όλους τους δημότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αιμιλία Τζίβα, υποψήφια δήμαρχος στο Ηράκλειο Αττικής: / Αιμιλία Τζίβα: Πόλη σύγχρονη για όλους τους δημότες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Θέτοντας ως προϋπόθεση το “νοικοκύρεμα” των οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, η Αιμιλία Τζίβα αναπτύσσει την οπτική της ώστε η πόλη να γίνει “σύγχρονη” και “έξυπνη”, με τις “κοινωνικές υπηρεσίες να καλύπτουν όλους τους δημότες”, όπως χαρακτηριστικά λέει. Σκιαγραφεί, μάλιστα, το μοντέλο διοίκησης που θα ακολουθήσει εφ’ όσον εκλεγεί, θα είναι “οι συνεργασίες που έχει ανάγκη ο τόπος”, όπως ακριβώς επιτάσσει και η απλή αναλογική. Η ίδια δεσμεύεται ότι “μόλις αναλάβουμε την διοίκηση, θα θεσμοθετήσουμε τις θητείες στα όργανα του δήμου”.

* Ποιες παρεμβάσεις προτείνετε για τον Δήμο του Ν. Ηρακλείου προκειμένου να πάψει να έχει “γκρίζες” γειτονιές;

Η κοινωνία αλλάζει με βάση τις προτεραιότητές της. Η δική μας, λοιπόν, προτεραιότητα είναι να γίνει η πόλη μας φιλική και σύγχρονη, ώστε θα δίνει άμεσες λύσεις στον πολίτη. Στόχος μας, οι αλλαγές της πόλης να είναι προϊόν συμμέτοχων πολιτών, γιατί η σύγχρονη πόλη οφείλει να αλλάζει από τους ίδιους τους κατοίκους της.

Άμεση προτεραιότητά μας είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών, η σωστή διαχείριση και η άμεση κινητοποίηση επενδύσεων μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ενώ στη φιλοσοφία μας είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες να καλύπτουν όλους τους δημότες, με αναβάθμιση των παροχών υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Εμείς θέλουμε μια πόλη φιλική στα άτομα με προβλήματα αναπηρίας, στις μητέρες και στα παιδιά.

Γι' αυτό επενδύουμε στους επιστήμονες, στην τεχνολογία, στην αυτοματοποίηση των υπηρεσιών, ώστε να μετατρέψουμε το Ν. Ηράκλειο σε" έξυπνη πόλη” με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αξιοποίηση των δημόσιων κτηρίων, με αναβάθμιση των σχολείων μας σε μικρά πολυτεχνεία, με επένδυση στην καινοτομία, με βιοκλιματικά πάρκα, με μείωση της κίνησης των αυτοκινήτων, με χρώμα και παιδικές φωνές στους δρόμους. Τέλος, επενδύουμε στην πολιτιστική αναγέννηση, στην τοπική παραγωγική ανασυγκρότηση, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;

Ξέρουμε ότι τα εκλογικά συστήματα δεν είναι ουδέτερα. Επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά, τα αποτελέσματα, τον τρόπο άσκησης διοίκησης, τη συμμετοχή, την ποιότητα της τοπικής δημοκρατίας. Με άλλα λόγια, αποτυπώνουν ή στρεβλώνουν τη λαϊκή βούληση. Κατά την άποψή μας, η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα συμβάλει θετικά για τους πολίτες αλλά καθόλου βολικά για όσους έχουν μάθει να λειτουργούν με ψεύτικες πλειοψηφίες και επίπλαστες αυταρχικές αυτοδυναμίες.

Το νέο για τη χώρα μας σύστημα της απλής αναλογικής αποτυπώνει με ακρίβεια τη βούληση των πολιτών στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων και παράγει πολιτικό ήθος. Ο νέος νόμος προϋποθέτει προγραμματικές δεσμεύσεις, συνθέσεις και συνεργασίες που έχει ανάγκη ο τόπος. Αναβαθμίζει, ταυτόχρονα, τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου καθιστώντας τις συλλογικές αποφάσεις διαφανείς. Από την άλλη πλευρά, η απλή αναλογική αποθαρρύνει τους θιασώτες του δημαρχοκεντρικού μοντέλου να συνεχίσουν μέσα από τη συγκέντρωση εξουσίας τις προσωπικές εξυπηρετήσεις κρατώντας σε ομηρεία τους εργαζόμενους και ολόκληρες οικογένειες.

* Ποιες θεσμικές αλλαγές προτείνετε προκειμένου η λειτουργία του δήμου να είναι πιο αποτελεσματική;

Το πιο ενοχλητικό που ηθελημένα ή αθέλητα συμβαίνει είναι η απλή διαχείριση της γραφειοκρατίας, που φτάνει στο σημείο να μεταμορφώνεται σε εκδούλευση για τις βασικές υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένος ο δήμος να προσφέρει στους πολίτες και την ίδια στιγμή να πωλείται ως έργο του κάθε δημάρχου.

Εμείς πιστεύουμε ότι όλα αυτά πρέπει να είναι δεδομένα και απρόσωπα. Ο πολίτης για τέτοια θέματα δεν πρέπει να έρχεται καθόλου σε επαφή με τη διοίκηση του δήμου παρά μόνο με αναβαθμισμένες υπηρεσίες που θα έχουν τα κατάλληλα εργαλεία και την τεχνογνωσία που χρειάζεται.

Έχω δεσμευτεί προσωπικά ότι μόλις αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου θα θεσμοθετήσουμε τις θητείες στα όργανα του δήμου. Και για το δήμαρχο και για τους δημοτικούς συμβούλους. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι επάγγελμα η πολιτική αλλά κάλεσμα ανθρώπων ικανών να συμβάλουν με τις γνώσεις τους στη βελτίωση της ζωής του τόπου, οι οποίοι, ενώ έχουν δεξιότητες και διάθεση να προσφέρουν, σήμερα είναι αποκλεισμένοι από μηχανισμούς και τερτίπια.

Βασική μας αρχή είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός της άλλης άποψης, ο σεβασμός στον πολίτη, ο σεβασμός στον εργαζόμενο, ο σεβασμός ακόμη και στον περαστικό από την πόλη. Εμείς θα είμαστε η δημοτική αρχή όλων των συμπολιτών μας και όχι αυτών που μας ψήφισαν. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την κομματική ταυτότητά μας. Έχει να κάνει με την παιδεία μας και την κουλτούρα μας. Έχει να κάνει με τον τρόπο που η δική μας η γενιά αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της νέας εποχής

Έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν ψάχνουμε για δουλειά μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς αφήνουμε για λίγο τη δουλειά μας και μεταφέρουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βελτιώσουμε την πόλη που ζούμε, βάζοντας τέλος στο συγκεντρωτικό μοντέλο, αφήνοντας πίσω το γκρίζο, τον αυταρχισμό, την αλαζονεία, τη μετριότητα και την αδιαφάνεια.

Η Αιμιλία Τζίβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Αττικής. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Τσουκαλά και μητέρα τριών μικρών αγοριών. Εργάζεται σε ιδιωτική τράπεζα, με εξειδίκευση στην ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων. Από μικρή ηλικία ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση. Μεταξύ άλλων υπήρξε μέλος της Διοίκησης της ΟΤΟΕ, γραμματέας Νέων Τραπεζοϋπαλλήλων, μέλος της Γραμματείας Νέων της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, μέλος της Ε.Ε. Νέων Εργαζομένων της Ευρώπης, μέλος της Παγκόσμιας Ε.Ε. του Χρηματοπιστωτικού Κλάδου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού FORUM. Έχει εμπειρία στη Τοπικής Αυτοδιοίκηση και σήμερα είναι εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με τη "Δύναμη Ζωής" και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL