Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Νάσος Ηλιόπουλος: Δεν επιθυμούμε μια πόλη “αποθήκη ψυχών”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νάσος Ηλιόπουλος: Δεν επιθυμούμε μια πόλη “αποθήκη ψυχών”

«Δεν επιθυμούμε μία πόλη "αποθήκη ψυχών", αλλά φιλοξενίας, αρμονικής συνύπαρξης, ασφάλειας και δημοκρατίας, χωρίς τον φόβο και το μίσος», τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και νυν υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες. «Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι για εμάς αναπόσπαστο στοιχείο μιας σύγχρονης πόλης, ώστε να είναι ανοιχτή και ασφαλής για όλους και όλες» προσθέτει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «F&M Voice» ο Ν. Ηλιόπουλος, σημείωσε πως η δημοτική Αρχή της Αθήνας έχει πλέον «μεγάλα περιθώρια για την άσκηση πολιτικών στην κατεύθυνση της ένταξης αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης και συνολικά στις δραστηριότητές της, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή».

Για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου, ο κ. Ηλιόπουλος επισημαίνει ότι «πέρα από κάθε θεωρητική συζήτηση περί ασφάλειας, η πόλη μας και οι γειτονιές της είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση εθνικιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων. Όπως έχει αποδειχτεί, τόσο στο εγγύς όσο και στο μακρινό παρελθόν, η φασιστική απειλή δεν αναχαιτίζεται όταν υιοθετείς την ατζέντα που θέτει. Δεν γίνεται να μιλάμε για γκέτο, για όργια ανομίας ή για ανθρώπους που περισσεύουν. Οι νεοναζί φοβούνται μόνο το μαζί. Τους απωθεί η αλληλεγγύη που μπορούμε και πρέπει να δείχνουμε ο ένας στον άλλον καθημερινά, η κοινωνική εγρήγορση, η συμμετοχή των πολιτών που κάνει μία δημοτική αρχή καλύτερη. Εμείς θέλουμε να έχουμε ανοιχτά μάτια και αυτιά σε όλα αυτά» σημειώνει.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αναγνωρίζει ότι «σε κομμάτια της γειτονιάς των Εξαρχείων, εμφανίζονται συμπεριφορές βαθιά αντικοινωνικές, από ομάδες που είτε βαφτίζονται κατ' ευφημισμόν πολιτικές είτε εμπίπτουν σε αυτό που ονομάζουμε οργανωμένο έγκλημα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα ήμουν αιθεροβάμων αν δεν το αναγνώριζα». Ωστόσο, σημειώνει ότι «η ρητορική της ΝΔ κρύβει για άλλη μία φορά άγνοια και η άγνοια οδηγεί στον φόβο» και χαρακτηρίζει οξύμωρο να λέγεται ότι είναι «άβατο» μία περιοχή, η οποία σφύζει από νέους ανθρώπους, από φοιτητές και από διαφορετικές κουλτούρες».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες που έχει ο δήμος για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Αθήνας, υπογραμμίζει ότι αυτό προϋποθέτει «ενεργοποίηση των βασικών υπηρεσιών του δήμου, αξιοποίηση της εμπειρίας και της αφοσίωσης των εργαζομένων. Εξίσου αποτελεσματική θα ήταν η αξιοποίηση ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του ο δήμος προς όφελος των κατοίκων». Επίσης, κάνει λόγο για ενίσχυση της κατοικίας και διατήρηση των σύνθετων χρήσεων, «όπως κίνητρα για κατοικία σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και κίνητρα για εμπορική δραστηριότητα σε περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «το τρίπτυχο πράσινο - καθαριότητα - ελεύθεροι χώροι αποτελούν τρεις κύριους άξονες που μπορούν να αλλάξουν άμεσα την καθημερινότητα ενός νέου στη Κυψέλη, μιας οικογένειας στη Βικτώρια και ενός ζευγαριού ηλικιωμένων στους Αμπελόκηπους».

Για τα άτομα με εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, προτείνει «τη δημιουργία ειδικών χώρων για ελεγχόμενη χρήση, φροντίδα σε κέντρα ημέρας, προγράμματα δρόμου». 'Αξονας δράσης είναι η ένταξη των ασθενών σε προγράμματα απεξάρτησης, η πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στις μαφίες που δρουν στην περιοχή και όχι απέναντι στους χρήστες», τονίζει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών και με δεδομένο ότι στις δημοτικές εκλογές θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής, αναφέρει: «Θα κληθούμε να λύσουμε προβλήματα, θα "αναγκαστούμε" να βρούμε συγκλίσεις πάνω σε νέες τομές που θα προκύψουν την επομένη των εκλογών. Την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να αποδείξουμε πως μπορούμε να συνθέτουμε και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο. 'Αλλωστε, αυτό σημαίνει δημοκρατία κατά τη γνώμη μου. Είναι μία όμορφη συνθήκη αυτή η καινούργια "υποχρέωση" της απλής αναλογικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL