Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Νασος Ηλιόπουλος: / Νασος Ηλιόπουλος: "Ξέρω τις δυνατότητες της Αθήνας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νασος Ηλιόπουλος: / Νασος Ηλιόπουλος: "Ξέρω τις δυνατότητες της Αθήνας"

“Είμαι ένας άνθρωπος που δείχνει ακριβώς μια γενιά που έχει μεγαλώσει σ' αυτή την πόλη, έχει ζήσει τα αδιέξοδα αυτής της πόλης”, τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων, αναπτύσσοντας την οπτική του για την πόλη. “Ακριβώς γι' αυτό ξέρω και τις δυνατότητες αυτής της πόλης” προσθέτει υπογραμμίζοντας: “Ξέρω ότι η Αθήνα είναι μια πόλη που έχει πολλές ομορφιές και μπορεί να έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα το επόμενο διάστημα”.

Real estate και γειτονιές

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ο Νάσος Ηλιόπουλος έθιξε τη μετάλλαξη των γειτονιών της Αθήνας και τις πιέσεις που δέχονται τα τελευταία χρόνια από τη βραχυχρόνια μίσθωση, με την οποία εκμεταλλεύονται ακίνητα εταιρείες real estate. “Υπάρχουν πλέον πιέσεις που αμφισβητούν το δικαίωμα ανθρώπων στην κατοικία και άρα πρέπει να συζητήσουμε γι' αυτό” υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος προσθέτοντας: “Το ζήτημα με το Airbnb (και άλλες πλατφόρμες) δεν είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να παίρνει ένα μικρό εισόδημα από μια βραχυχρόνια μίσθωση. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον μπαίνουν μεγάλοι παίχτες του real estate, που αγοράζουν μια σειρά από διαμερίσματα και άρα πλέον δεν μιλάμε για βραχυχρόνια μίσθωση, μιλάμε για οικονομική δραστηριότητα με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά” εξήγησε ο Ν. Ηλιόπουλος υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να “μπουν όρια”, όπως έγινε στη Βαρκελώνη, στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η εναλλακτική πρόταση

Απαντώντας στο ζήτημα των οικιστικών πιέσεων και στις ενδεχόμενες λύσεις, που μπορούν να εφαρμοστούν, ο Ν. Ηλιόπουλος έθεσε εκ νέου το ζήτημα της στέγασης νέων ζευγαριών στην Αθήνα, δεδομένου ότι ο δήμος έχει μεγάλο κτηριακό απόθεμα. “Η Αθήνα έχει πολύ μεγάλες κοινωνικές ανάγκες. Από ανάγκες για στέγαση νέων ζευγαριών και νέων επιστημόνων και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέχρι κρίσιμες υποδομές όπως ελεύθεροι χώροι, παιδικές χαρές, παιδικοί σταθμοί, γυμναστήρια, βιβλιοθήκες κ.λπ.” σημείωσε για να προσθέσει: “Με αυτά τα 7,6 εκατ. ευρώ, ο Δήμος της Αθήνας θα μπορούσε να προσλάβει με ένα ειδικό πρόγραμμα σχεδόν 300 νέους μηχανικούς που θα φτιάξουν τους φακέλους για την αξιοποίηση των ακινήτων και να προχωρήσει σε μια κοινωνική αξιοποίηση”.

Ασφάλεια στην Αθήνα

Ειδικά στο ζήτημα της ασφάλειας της πόλης, ο ίδιος, αφού το χαρακτήρισε “σημαντικό”, υπογράμμισε: “Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε να συζητήσουμε ως υποψήφιοι δήμαρχοι ή ως υποψήφιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη”. “Αν θέλουμε να συζητήσουμε ως υποψήφιοι δήμαρχοι, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν τα έργα της ανάπλασης” υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος, γύρω από το Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, που αντιμετωπίζουν την υποβάθμιση της περιοχής. Ενώ στη διαπίστωση ότι η “Αθήνα είναι μια σκοτεινή πόλη”, ο ίδιος άσκησε κριτική στους προκατόχους του ότι “οι δημοτικές αρχές ήταν πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος, αλλά πάρα πολύ μακριά από τις γειτονιές”.

Για τα Εξάρχεια, ο Ν. Ηλιόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην ρητορική περί “άβατου”, που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας: “Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις άβατο μια περιοχή όπου το Σαββατοκύριακο έχει 10 και 15 χιλιάδες επισκέπτες και μια περιοχή που τα ενοίκια διαρκώς αυξάνονται. Και αν δεν συζητήσουμε για τη βραχυχρόνια μίσθωση των real estate εταιρειών, σε λίγα χρόνια τα Εξάρχεια θα είναι άβατο για κάθε άνθρωπο που δεν έχει πολλά λεφτά”.

Κριτική στον Κ. Μπακογιάννη

Με σφοδρή κριτική προς τον ανθυποψήφιό του Κώστα Μπακογιάννη, ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε πως “η πόλη έχει πληγωθεί από δημοτικές αρχές και πρόσωπα που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ κοντά στην κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ μακριά από τις γειτονιές της πόλης”. “Ο κ. Μπακογιάννης είναι μια υποψηφιότητα που συνεχίζει αυτή την παράδοση” σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος για να προσθέσει: “Το να είσαι αυτοδιοικητικός στη Στερεά Ελλάδα δεν σημαίνει ότι κάνεις για δήμαρχος στην Αθήνα”. “Η Αθήνα έχει ταλαιπωρηθεί απ' το γεγονός ότι θεωρήθηκε απλώς ένας θώκος για πολιτικούς που είτε αποσύρονται τιμητικά, είτε χτίζουν την πολιτική τους καριέρα για την κεντρική πολιτική σκηνή” υποστήριξε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Καταλόγισε, μάλιστα, “πολιτικό λάθος” στον αντίπαλό του για το γεγονός ότι, κατά την επίσκεψή του στον Αγ. Παντελεήμονα, ο Κ. Μπακογιάννης “δεν βρήκε να πει μία φράση για τη Χρυσή Αυγή”. “Όταν συζητάμε για τα ζητήματα της ασφάλειας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για την Αθήνα, πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να είμαστε ξεκάθαροι ότι οι γειτονιές της Αθήνας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση της Χρυσής Αυγής” υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL