Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
O πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κώστας Βαρλαμίτης μιλά στην "Α": / Κώστας Βαρλαμίτης: Χρηματοδοτούμε τοπικά έργα με οφέλη για την οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κώστας Βαρλαμίτης μιλά στην "Α": / Κώστας Βαρλαμίτης: Χρηματοδοτούμε τοπικά έργα με οφέλη για την οικονομία

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 177 έργα ύψους 449 εκατ. ευρώ που αφορούν ύδρευση, αποχέτευση και επαρχιακή οδοποιία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δυναμική αποκτά πλέον το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ), με πολλαπλό και ενεργητικό ρόλο προς όφελος των δήμων και των τοπικών κοινωνιών. Με έργα μικρής μεν κλίμακας, που κινητοποιούν όμως τις τοπικές οικονομίες και μέσω της μόχλευσης κεφαλαίων συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ. Με αυτό τον τρόπο το ΤΠ&Δ απαντά στις ανάγκες των δήμων και των τοπικών κοινωνιών χρηματοδοτώντας όχι μόνο έργα υποδομής, αλλά και έργα που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για όλα αυτά μιλά στην “Αυγή της Κυριακής” ο πρόεδρος του ΤΠ&Δ Κώστας Βαρλαμίτης.

Άλμα με συμπράξεις

Έχοντας το τιμόνι του ΤΠ&Δ από το 2015, ο Κ. Βαρλαμίτης αποφάσισε να βγάλει τον δημόσιο τραπεζικό οργανισμό από την “παθητική λειτουργία”, όπως χαρακτηριστικά λέει, και να περάσει “σε μια πιο ενεργητική λειτουργία”, προετοιμάζοντας λύσεις για τους δήμους όχι μόνο χρηματοδοτικές. Πρόκειται για λύσεις που αγγίζουν ακόμη και τον πυρήνα των αδυναμιών των δήμων, αφού επί χρόνια είναι αντιμέτωποι με την έλλειψη εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού.

Το εγχείρημα μπορεί αρχικά να μην ήταν εύκολο, αλλά η σύμπραξη του ΤΠ&Δ με υπουργεία και δημόσιους επιστημονικούς φορείς φαίνεται πλέον να αποδίδει καρπούς. Φορείς όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ή η Πληροφόρηση - Επιμόρφωση - Τοπική Ανάπτυξη Α.Ε. αποδείχθηκαν πολύτιμοι συνεργάτες και φορείς τεχνογνωσίας.

Έργα εξοικονόμησης ενέργειας

Έχοντας ως παρακαταθήκη το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΤΠ&Δ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ για έργα τοπικής ανάπτυξης, ο Κ. Βαρλαμίτης προχώρησε τη συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για έργα εκσυχρονισμού του ηλεκτροφωτισμού με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί πενήντα δήμοι και μέχρι στιγμής πέντε δήμοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγκατάστασης φωτιστικών. Πρόκειται για τους δήμους Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Έδεσσας, Αλεξανδρούπολης, Θερμαϊκού και Θάσου, των οποίων το κόστος επένδυσης άγγιξε συνολικά τα 10,5 εκατ. ευρώ. Τα οφέλη μόνο γι’ αυτούς τους πέντε δήμους είναι η μείωση εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 15.500 τόνους ετησίως, η εξοικονόμηση 15.600.000 KW ετησίως και ετήσιο οικονομικό όφελος -μόνο από το ηλεκτρικό ρεύμα- που αγγίζει 900.000 ευρώ! Το λειτουργικό κόστος μηδενίζεται για δέκα χρόνια, αφού, όπως μας λέει ο Κ. Βαρλαμίτης, “την καλή λειτουργία της εγκατάστασης έχει πλέον για δέκα χρόνια ο ανάδοχος”.

Τα επόμενα σχέδια του ΤΠ&Δ

Μετά τα επιτυχή αποτελέσματα αυτού του προγράμματος, στα σκαριά βρίσκεται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτηρίων με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας και Ενέργειας, του ΚΑΠΕ με χρηματοδότηση από το ΤΠ&Δ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αρχικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, με προοπτική να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ. “Η αναβάθμιση των κτηρίων έχει πολλά στοιχεία που δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, αφού ενισχύουμε την ελληνική οικονομία, το ΑΕΠ και μειώνουμε το λειτουργικό κόστος του Δημοσίου” υπογραμμίζει ο Κ. Βαρλαμίτης. Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, εξηγεί ότι για “κάθε 1 εκατ. ευρώ επένδυσης για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίου κτηρίου εξοικονομούνται 553.000 KW ετησίως, πράγμα που δημιουργεί ετήσιο οικονομικό όφελος 94.000 ευρώ”.

"Ο ‘Φιλόδημος’ στηρίζει την Περιφέρεια”

Ο Κ. Βαρλαμίτης στέκεται ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα “Φιλόδημος” με χρηματοδότηση από το ΤΠ&Δ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. “Ο ‘Φιλόδημος’ είναι πολύ σημαντικό πρόγραμμα, γιατί πρόκειται για μικρά επενδυτικά έργα τοπικής εμβέλειας” σημειώνει, αφού αφορούν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας, αξιοποίησης δημοτικού κτηριακού αποθέματος, αλλά και το κόστος απομάκρυνσης - κατάργησης ΧΑΔΑ, εκπόνησης μελετών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, αλλά και αντιπλημμυρικές υποδομές.

“Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει βασικές, αναγκαίες υποδομές, κυρίως στην Περιφέρεια της χώρας, με έναν και μόνο σκοπό: Εάν δεν διαμορφώσουμε τις υποδομές στη χώρα, δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις όλης της χώρας” τονίζει, προσθέτοντας: “Άρα, σε αντίθεση με αυτό που γινόταν έως τώρα, να πέφτει δηλαδή το βάρος στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το μεγάλο βάρος πέφτει στην Περιφέρεια”.

Η συμβολή του Προγράμματος “Φιλόδημος” είναι σημαντική γιατί όπως εξηγεί ο Κ. Βαρλαμίτης: “Αυτά τα έργα δημιουργούν μεγάλη προστιθέμενη αξία στις τοπικές οικονομίες και έχουν σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ. Δηλαδή, υπάρχουν δύο σημαντικά στοιχεία σε αυτά τα έργα: κατ’ αρχάς στηρίζουν την τοπική οικονομία - αφού γίνονται από εργολάβους, προμηθευτές των τοπικών κοινωνιών- και έχουν θετική, ίσως και πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ”.

“Μέχρι στιγμής, το ΤΠ&Δ έχει εγκρίνει 177 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 499 εκατ. ευρώ. Αυτά έργα έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και από εμάς ως προς τη χρηματοδότησή τους. Από αυτά, 242 εκατ. ευρώ αφορούν 46 έργα αποχέτευσης, 232 εκατ. ευρώ αφορούν 102 έργα ύδρευσης και 22 εκατ. ευρώ αφορούν 28 έργα επαρχιακής οδοποιίας. Από αυτά τα έργα, μόνο 25 εκατ. ευρώ διοχετεύονται στους νησιωτικούς δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Όμως, πρόκειται κυρίως για τους νησιωτικούς δήμους της Αττικής” καταλήγει ο Κ. Βαρλαμίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL