Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ / Ρ. Δούρου: Δεν χωρίζω τους πολίτες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ / Ρ. Δούρου: Δεν χωρίζω τους πολίτες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας

Ένταση και αγωνία επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με τους κατοίκους του Μαραθώνα να αντιδρούν στην έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο Γραμματικό. “Δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω, γιατί δεν χωρίζω τους πολίτες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας” τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου υπεραμυνόμενη της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων με οικολογικό σχεδιασμό και  υπογραμμίζοντας ότι η εγκατάσταση στο Γραμματικό θα λειτουργήσει κανονικά.

“Έχω ιερή υποχρέωση στα 4,5 εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής να αλλάξουν τα πράγματα στη διαχείριση απορριμμάτων γιατί δεν υπάρχουν δήμοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορεί να αποφασίζει κανείς να βγάζουν καρκίνο τα παιδιά στην Φυλή και κάποιες περιοχές να στέλνουν τα λύματα στην Ψυττάλεια και τα σκουπίδια στη Φυλή” είπε σε έντονο τόνο η περιφερειάρχης απευθυνόμενη στους κατοίκους του Γραμματικού. “Αυτό το είχαμε πει από το 2014 και, όσα ψέματα και να λέγονται, είμαστε αποφασισμένοι και θα μας βρείτε απέναντι” πρόσθεσε.

Η περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι ο ακυρωθείς σχεδιασμός, που είχε συνταχθεί επί ημερών Σγουρού, προέβλεπε πως ο ΧΥΤΥ Γραμματικου ήταν εγκατάσταση, θα γινόταν με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη και θα δεχόταν τόνους σύμμεικτου απορρίμματος. Η Ρ. Δούρου ενημέρωσε τους κατοίκους ότι το έργο δεν απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και πως η εγκατάσταση είναι δημόσια και θα παραδοθεί στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής. Εξέφρασε την πρόθεση η εγκατάσταση να παραδοθεί στον Δήμο Μαραθώνα. “Αλλά απάντηση από τους δημάρχους δεν πήρα” τόνισε η Ρ. Δούρου.

Υπογραμμίζοντας ότι ο ΧΥΤΥ Γραμματικού εντάσσεται στο νέο ΠΕΣΔΑ, που αποσκοπεί στην ανακύκλωση και την εν γένει οικολογική διαχείριση απορριμμάτων. Κάνοντας έναν απολογισμό έργου, υπογράμμισε ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο ΧΥΤΥ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα και πως “έχει μειωθεί ο όγκος απορριμμάτων που τοποθετούνται στη Φυλή”. “Αυτό που θέλουμε είναι να μειωθούν τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ε.Ε. στη χώρα” από την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων. “Για να επιτευχθεί αυτό, η Ανατολική Αττική πρέπει να υποδείξει εκείνο το ήθος των δήμων, που στρέφονται στην ανακύκλωση για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα έχουμε μια πρότυπη επεξεργασία απορριμμάτων έστω και το 2019, για να μπει τέλος στην ταφή σύμμεικτων απορριμμάτων” τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL