Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ 6o ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ: / Η κυβέρνηση σταμάτησε τη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ 6o ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ: / Η κυβέρνηση σταμάτησε τη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«Η κυβέρνησή μας επιχείρησε να σταματήσει τη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο γ.γ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκης μεταφέροντας τον κυβερνητικό απολογισμό στο 6ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που ολοκληρώθηκε χθες στα Ιωάννινα και σημαδεύτηκε από ηχηρές απουσίες αιρετών. Η δε ρητορική για ενίσχυση της αυτοδιοίκησης περιορίστηκε από πλευράς «γαλάζιων» και «πράσινων» αιρετών και εκπροσώπων των κομμάτων τους σε στείρο αντικυβερνητικό λόγο, στην προσπάθεια ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων να εκμηδενίσουν τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση με πόρους και προσωπικό.

Σε αντιδιαστολή με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, που επέφεραν δραματική συρρίκνωση πόρων και προσωπικού, ο Κ. Πουλάκης απαρίθμησε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στην αντίθετη κατεύθυνση εν μέσω μνημονιακών περιορισμών. Υπενθύμισε την οριακή αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των Περιφερειών, τη στόχευση της κυβέρνησης για ενίσχυση του προσωπικού με παράλληλο σχεδιασμό για την αναβάθμιση του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ β' βαθμού. Με αυτό τον τρόπο, ο Κ. Πουλάκης απάντησε στις αιχμές του «γαλάζιου» Μάκη Βορίδη, ο οποίος προηγουμένως ισχυρίστηκε ότι δήθεν «η κυβέρνηση μείωσε για το 2019 τη χρηματοδότηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και πως «αφαίρεσε αρμοδιότητες από την Αυτοδιοίκηση».

Προς τον «Κλεισθένη ΙΙ»

Απαντώντας στην αντικυβερνητική ρητορική για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι «εκτός από τα οκτώ άρθρα του 'Κλεισθένη Ι' που αφορούν την απλή αναλογική, τα υπόλοιπα 277 άρθρα είναι αιτήματα της Αυτοδιοίκησης -στα οποία είναι σύμφωνη- και τη βοηθούν να κάνει βήματα παραπέρα». Παράλληλα, ο Κ. Πουλάκης μίλησε για την εν εξελίξει διαδικασία, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες μεταξύ κράτους και ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είναι το βήμα για τη μετάβαση στον «Κλεισθένη ΙΙ», που θα είναι «προικισμένος με πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό».

«Γαλάζιες» αντιφάσεις

Απαξιώνοντας πλήρως τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ο Μ. Βορίδης ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση έφερε μόνο την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Ακόμη το ελπίζουμε οι εθνικές εκλογές να γίνουν νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές» είπε ο Μ. Βορίδης δεσμευόμενος για την κατάργηση της απλής αναλογικής, με ταυτόχρονη επαναφορά του ενισχυμένου πλειοψηφικού συστήματος, που δίνει στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών. Κάνοντας, όμως, μια αναδίπλωση, είπε ότι «στην περίπτωση που δεν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές των αυτοδιοικητικών, θα ανοίξουμε μια συζήτηση μαζί σας για το πώς οι συνέπειες αυτού του εκλογικού συστήματος κατά το δυνατόν θα μετριαστούν κι έχουμε απόψεις επ’ αυτού για να μην υπονομευτεί η διοικητική αποτελεσματικότητα».

Ανάλογη ρητορική ανέπτυξε ο Γ. Καμίνης, ο οποίος, εμφανιζόμενος ως επικεφαλής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, περιορίστηκε να χαρακτηρίσει τον «Κλεισθένη Ι» ως «μεγάλη απογοήτευση», που μέσω της απλής αναλογικής «θα επιφέρει τον κατακερματισμό των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων».

Συνεχίζοντας, ο Μ. Βορίδης, μετέφερε από πλευράς της Ν.Δ. υποσχέσεις χαμηλών προσδοκιών στο σκέλος της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από το κράτος προς τις Περιφέρειες. Τις περιόρισε στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, τη διαχείριση υδάτων -αρμοδιότητα που βρίσκεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις- και στον χωροταξικό σχεδιασμό. Ενώ, παραλείποντας να αναφέρει ότι οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να ενισχύουν οικονομικά τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, ο Μ. Βορίδης έκανε ένα μετέωρο άλμα υποσχόμενος ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ β' βαθμού να αξιολογούν τη λειτουργία των νοσοκομείων. Κατά τα λοιπά, δεν αναφέρθηκε στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας, στρέφοντας την προσοχή στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως τα ΣΔΙΤ και το ΕΣΠΑ, αφήνοντας τελευταίο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Ορόσημο η συνταγματική αναθεώρηση»

Από την πλευρά του, βάζοντας ψηλά στην ατζέντα τον εν εξελίξει διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε τη διαδικασία ως «ορόσημο» «για τη μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση». Μετέφερε το αίτημα για ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των ΟΤΑ β' βαθμού ως μοχλού για την ανάπτυξη. Στο σκέλος του ξεδιαλέγματος των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και ΟΤΑ, ο Κ. Αγοραστός κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και ιδίως τον υπουργό Αλ. Χαρίτση να προχωρήσει σε τομές με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και σε επόμενη φάση να δοθεί κανονιστική αρμοδιότητα στις Περιφέρειες. Ο Κ. Αγοραστός επανέλαβε την αντίθεσή του στο νέο εκλογικό σύστημα, χαρακτηρίζοντάς το «fake αναλογική», και πρόκρινε την απλή αναλογική με έναν γύρο.

«Οι αρμοδιότητες της ενοχής»

«Τομή» χαρακτήρισε την απλή αναλογική η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, η οποία μεταξύ άλλων στάθηκε στο σκέλος των αρμοδιοτήτων. Μίλησε για «αρμοδιότητες της ενοχής», που «διαιωνίζονται και με το πρόγραμμα 'Καλλικράτης' και 'Κλεισθένης Ι'» και «αντί να γεννούν λύσεις, γεννούν κατηγορητήρια». «Κι έτσι μπορεί ο κ. Βορίδης να παίρνει αγκαλιά τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ (σ.σ.: Γ. Πατούλη) και να γυρνά από γειτονιά σε γειτονιά και να λέει 'η Δούρου τους έπνιξε', 'η Δούρου τους έκαψε'» είπε επικρίνοντάς τον, αφού την κατηγόρησε ως υπαίτια για τους εκατό νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. «Υπάρχουν, λοιπόν, αρμοδιότητες που μας γεννούν μόνο ευθύνες και υποχρεώσεις και δεν μας δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικής άσκησης αυτών των αρμοδιοτήτων» τόνισε η Ρ. Δούρου, ζητώντας επίσπευση του ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων για τη μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση.

Από το συνέδριο που ξεκίνησε με 150 εκπροσώπους των ΟΤΑ β' βαθμού απουσίαζαν οι περιφερειάρχες Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Π. Τατούλης, Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, αλλά και ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Σγουρός. Μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, ελλείψει απαρτίας, οι εργασίες έκλεισαν χωρίς την έγκριση του προϋπολογισμού του συνεδρίου και η διαδικασία θα επαναληφθεί σε είκοσι ημέρες με την επιδιωκόμενη συμμετοχή τουλάχιστον σαράντα συνέδρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL