Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Αλέξης Χαρίτσης: / Αλέξης Χαρίτσης: Ανοίγουμε την αυτοδιοίκηση στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Χαρίτσης: / Αλέξης Χαρίτσης: Ανοίγουμε την αυτοδιοίκηση στην κοινωνία

“Mε τον ‘Κλεισθένη Ι’ υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης κατά τη χθεσινή ημερίδα για το νέο θεσμικό πλαίσιο που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ο υπουργός έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για τους ΟΤΑ αναφερόμενος στην ενίσχυση της χρηματοδότησης και την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης.

Ξεκινώντας την ομιλία του από τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019, ο υπουργός τόνισε ότι “η απλή αναλογική βάζει τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο και τον μονοπαραταξιακό έλεγχο των επιτροπών”. “Τελειώνει το καλπονοθευτικό σύστημα στο οποίο ο συνδυασμός του δημάρχου/περιφερειάρχη εξασφάλιζε το 60% των εδρών του συμβουλίου ανεξαρτήτως του ποσοστού που έπαιρνε στον πρώτο γύρο” υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε, “δίνεται η δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στα αυτοδιοικητικά πράγματα σε πολίτες, κινήσεις και πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα ήταν εκτός των τειχών”. Παράλληλα, μίλησε για την επιδίωξη ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών με τη θέσπιση δημοψηφισμάτων και για τις Περιφέρειες, όπως και για την ισχυροποίηση των θεσμών διαβούλευσης. Ο υπουργός ενημέρωσε και για τις επιμέρους βελτιώσεις στον “Κλεισθένη Ι”, καθώς ετοιμάζει ρύθμιση για την αύξηση του ορίου υποψηφίων ανά ψηφοδέλτιο έως και +50% επί των εδρών. Για τη δε εκλογή προέδρου στις κοινότητες, αυτή θα γίνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους.

Στο σκέλος των οικονομικών, ο υπουργός προχώρησε σε εκτενή απολογισμό, επισημαίνοντας ότι “η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ξαναδεί τόσους πολλούς, στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες πόρους”. “Αυξήσαμε την κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια περικοπών” τόνισε, απαριθμώντας ότι μόνο από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” έχουν εγκριθεί μέσα στο 2018 κονδύλια για έργα υποδομής ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, 134 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών των δήμων προς τρίτους, 95 εκατ. ευρώ πρόκειται να διοχετευτούν για ανακατασκευή παιδικών σταθμών, ενώ 41 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί ως έκτακτη χρηματοδότηση σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Ο υπουργός τόνισε μάλιστα ότι την τετραετία 2015 - 2018 για την αποκατάσταση υποδομών από φυσικές καταστροφές έχουν δοθεί 124 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2012 - 2014 εκταμιεύτηκαν μόλις 8 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός, απαντώντας στο χρόνιο αίτημα της υποστελέχωσης, ενημέρωσε ότι στη διετία 2018-2019 πρόκειται να τοποθετηθούν μετά από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ 12.407 μόνιμοι υπάλληλοι στους δήμους. Έκανε ειδική αναφορά στο διαγωνισμό 8.166 υπαλλήλων καθαριότητας και 758 άλλων ειδικοτήτων που θα τοποθετηθούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται, όπως, είπε για τον “μεγαλύτερο διαγωνισμό για την πρόσληψη νέου προσωπικού από καταβολής ελληνικού κράτους”. Επίσης, ενημέρωσε ότι δρομολογείται διαγωνισμός για πρόσληψη 3.200 μονίμων υπαλλήλων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και 165 υπαλλήλων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ σε εξέλιξη είναι από το ΑΣΕΠ η εξέταση των φακέλων για την τοποθέτηση 118 επιστημόνων στους μικρούς δήμους. Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μ. Ξενογιαννακοπούλου δρομολογείται τριετές πρόγραμμα 1.500 προσλήψεων στους ΟΤΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL