Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Οι ακροδεξιές παρέες του Κώστα Μπακογιάννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ακροδεξιές παρέες του Κώστα Μπακογιάννη

Στις 29 Νοεμβρίου ο Κώστας Μπακογιάννης αποφασίζει να επισκεφτεί την περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα και, όπως ο ίδιος γράφει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, περπάτησε τη γειτονιά “με μια νέα μητέρα που γεννήθηκε εδώ και συνεχίζει να μένει εδώ και να μεγαλώνει το τεσσάρων ετών παιδί της”, η οποία είπε στον υποψήφιο δήμαρχο της πρωτεύουσας ότι “δεν μπορεί να πάει το παιδί στην παιδική χαρά γιατί έχει αλλάξει χρήση, αφού έχει γίνει αποχωρητήριο, στέκι τοξικομανών και χώρος παρεμπορίου”.

Στον περίπατο αυτόν ο Κώστας Μπακογιάννης, εκτός από τη μητέρα, είχε εκ δεξιών του και τον άνθρωπο που μπορούσε από πρώτο χέρι να του πει τι ακριβώς έχει γίνει με την περίφημη παιδική χαρά του Άγιου Παντελεήμονα, καθώς ήταν αυτός που το 2009 είχε πρωτοστατήσει στο “κλείδωμά” της ώστε να αποκλειστούν απο την πλατεία οι “λαθρομετανάστες” και τα παιδιά τους.

Πρόκειται για τον Σπύρο Γιαννάτο, γνωστό ακροδεξιό κάτοικο της περιοχής, που στο παρελθόν έχει πάρει μέρος σε ρατσιστικές κινητοποιήσεις στον Άγιο Παντελεήμονα, με αποκορύφωμα την επίθεση με αυγά, γιαούρτια και ντομάτες σε βάρος της ομάδας του αυτοδιοικητικού συνδυασμού “Ελεύθερη Αττική” και του Αλέκου Αλαβάνου, που έγινε τον Οκτώβριο του 2010. Τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη βόλτα φρόντισε να έχει δίπλα του ο Κώστας Μπακογιάννης αφού επέλεξε να περπατήσει την οδό Φυλής με τον ακροδεξιό που το 2107 καταδικάστηκε, μαζί με τη Θέμιδα Σκορδέλη, σε δεκάμηνη φυλάκιση με αναστολή για την επίθεση κατά του Αλέκου Αλαβάνου, μια επίθεση που αποτελούσε μέρος της συνολικότερης δράσης της Χ.Α. στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, με αποκορύφωμα το αιματηρό αντιπροσφυγικό πογκρόμ του 2012.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης και του πολιτικού παρελθόντος του “ξεναγού” του Κώστα Μπακογιάννη στον Άγιο Παντελεήμονα είναι η συμμετοχή του Σπύρου Γιαννάτου στην “3η γιορτή Patria... με εθνοπάθεια”, του ακροδεξιού περιοδικού "Patria", τον Απρίλιο του 2011, όπου είχε μιλήσει στο ίδιο πάνελ με τον Μάκη Βορίδη όταν ο τελευταίος, παρότι εκπροσωπούσε τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, είχε σπεύσει να υπερασπιστεί την τότε δράση των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. στην ευρύτερη περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η αντίσταση μιας κοινωνίας κρίνεται από το τι υπηρετεί κάθε φορά η κάθε πράξη. Να το πω πολύ απλά: εάν η αντίσταση εξυπηρετεί ένα ηθικό αίτημα, δεν μπορεί να καμφθεί αυτό το ηθικό αίτημα από την επίκληση της νομιμότητας”.

Γνωστός για τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές του απόψεις, ο “συνοδοιπόρος” του Κώστα Μπακογιάννη είναι μία απο τις γραφικές φιγούρες της πλατείας του Άγιου Παντελεήμονα που, όπως και ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Πλωμαρίτης, δεν έχαναν ευκαιρία να μιλούν σε κάμερες ξένων τηλεοπτικών συνεργείων για το δράμα των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής που υπέφεραν από την παρουσία εκατομμυρίων “λαθρομεταναστών”, εξαπολύοντας παράλληλα απειλές προς τους μετανάστες αλλά και τους αριστερούς υπερασπιστές τους.

Η δημοσιοποίηση της επίσκεψης του υποψηφίου δημάρχου στη γειτονιά του Άγιου Παντελεήμονα και η δημοσίευση των σχετικών φωτογραφιών συντροφιά με τον Σπύρο Γιαννάτο στη σελίδα Facebook του Κώστα Μπακογιάννη προκάλεσαν την αντίδραση πολλών χρηστών του Διαδικτύου, που με σχόλιά τους ζητούσαν να μάθουν γιατί ο τελευταίος επέλεξε να ξεναγηθεί από έναν χαρακτηρισμένο “χρυσαυγίτη”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, που στο παρελθόν είχε πάρει μέρος στο “καθάρισμα” της περιοχής από τους μετανάστες στους οποίους, όπως τότε, έτσι και σήμερα, συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι επιχειρούν να χρεώσουν την απουσία της σημερινής δημοτικής αρχής.

Νάσος Ηλιόπουλος: Με ακροδεξιά ατζέντα παίζει ο Μπακογιάννης στην Αθήνα

Την επιλογή του Κώστα Μπακογιάννη να πορευτεί προεκλογικά στα ξενοφοβικά χνάρια αυτών που στο πρόσφατο παρελθόν έβαψαν με αίμα μεταναστών τον Άγιο Παντελεήμονα καυτηρίασε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, επισήμανε πως ο υποψήφιος δήμαρχος “παίζει με ακροδεξιά ατζέντα, επενδύει στην ατζέντα της ασφάλειας με επίκεντρο τον Άγιο Παντελεήμονα, την περιοχή όπου χτίστηκε η Χρυσή Αυγή”, συμπληρώνοντας ότι “η Ν.Δ. συνομιλεί πια ανοιχτά με τη Χρυσή Αυγή. Τα είδαμε επί Μπαλτάκου, γ.γ. υπουργικού συμβουλίου, ο Φαήλος Κρανιδιώτης ήταν στενός συνεργάτης του Σαμαρά, Βορίδης - Γεωργιάδης δίνουν το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. Τέτοιοι μετασχηματισμοί γίνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή Δεξιά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL